ANNONS

Innehåll från Italienska Turistbyrån

Foto: Vittorio Giannella & Agenzia In Liguria

Härlig gastronomisk
semester i matens rike

Att äta gott på semestern i Italien är en självklarhet, så varför inte ha den goda måltiden som en röd tråd genom hela resan?

Här är tre heta matregioner att besöka: Apuliens soliga klack i söder, Umbriens gröna hjärta i mitten och den liguriska rivieran i norr.

Möt lokala odlare, vandra i charmiga medeltidsbyar, mingla på matfestivaler och njut av genuina råvaror och recept som gått i arv genom generationer.

1. Apulien: Italiens klack – medelhavsmatens ursprung

Foto: Paolo Petrignani

Apuliens historia är i mångt och mycket också en berättelse om de förstklassiga råvaror som härstammar från både hav och land. Maten i Syditalien är grunden för Medelhavsdieten, av Unesco erkänt som immateriellt kulturarv och som har sina rötter i cucina povera, de fattigas matlagning: säsongsbetonade, lokala ingredienser som fisk, grönsaker, bönor och spannmål tillagade enligt traditionella recept.

Det är tydligt inte minst i den populära rätten Tiella Pugliese, en gratäng av ris, potatis och färska musslor. En annan street food-favorit som härstammar härifrån är Panzerotti - friterade degknyten fyllda med tomatsås och mozzarella som doftar fantastiskt.

100 sorters bröd

I Apulien (Puglia på italienska) bakas mer än 100 sorters bröd i ved- eller halmugnar, och pastan kommer i en oändlig mängd former och storlekar. På vardagarna kan man se kvinnorna i Baris historiska stadsdel småpratande knåda degen till orecchiette och torka den öronformade pastan utomhus på gatan.

Foto: Andrea Ruggeri

Andra delikatesser som är synonyma med Apulien är till exempel pasta filata, sträckta ostar; som den droppformade caciocavallon och den gräddigt krämiga burratan. För den som är nyfiken att lära sig ostens hemligheter rekommenderas att besöka en bondgård. Här finns många historiska lantgods, så kallade masserior, som idag är vackra och bekväma boenden, ibland riktigt lyxiga.  

Foto: Leonardo D'Angelo

Att mat tas på allra största allvar blir uppenbart inte minst genom årets alla gourmetrelaterade evenemang. Skördefester tar dig till genuina byar och småstäder du aldrig hört talas om, som körsbärsfestivalen i Conversano och Turi i början av juni, den fina matfestivalen i Maglie första veckan i augusti, streetfood-festivalen Libando i Foggia i april eller svampfestivalen i Minervino Murge i slutet av november – hela året finns något att pricka in.

Läs mer här 

2. Umbria: Olivlundar, tryffelskogar och choklad

Umbrien är synonymt med böljande olivlundar och vinfält, oförstörd natur, pittoreska byar och ett jordnära kök. Besökare välkomnas med stor värme och här kan man fortfarande, trots närheten till både Toscana och Rom, upptäcka autentiska pärlor bara ett stenkast från de turiststinna allfarvägarna. I Umbrien väntar egna genuina upplevelser, både naturstrapatser och gömd kultur, liksom ett ljuvligt kök och viner med mycket karaktär. 

Regionens traditionella och rustika rätter består ofta av en bas av hemgjord färsk pasta, baljväxter och grönsaker, samt svamp och tryffel. Att starta måltiden med en ost- och charkbricka är ett fint sätt att bekanta sig med den lokala produktionen, varje trattoria har sin version.

FN-skyddade olivlundar

Foto: Umbria Region

Olivlundarna som breder ut sig över sluttningarna mellan Spoleto och Assisi har erkänts som ett globalt viktigt jordbruksarv av FN. På kullarnas toppar väntar små historiska byar. Att besöka en frantoio, en olivkvarn för hantverksmässig oljeproduktion, är en upplevelse att minnas: ljudet från småpratande bönder som väntar på sin tur att pressa, den fräscha doften av grönskimrande oliver och naturligtvis smaken av den peppriga färska olivoljan som kommer bäst till sin rätt på en brödskiva hastigt rostad över öppen eld.

Hösten är också en tid för årets skördevin som passar utmärkt till höstens smaker och avnjuts ofta tillsammans med rostade kastanjer.

Foto: Umbria Region

Tryffeljakten är i den här regionen inte årstidsbunden; när som helst kan besökare boka in sig för en tryffeljakt och följa hundarna som letar efter de svarta diamanterna.

Foto: Comune di Gubbio

Sist men inte minst är Umbrien en plats för chokladälskare. I Perugia hålls i mitten av oktober en stor chokladfestival där både lokala och internationella utställare delar med sig av det goda i livet.

Läs mer här 

3. Möt Liguriens smaker under lågsäsong

Ligurisk stolthet på flaska. Så kan man beskriva extra jungfruolja från liguriska rivieran, en produkt som har fått den europeiska skyddsbeteckningen PDO. Allt fler väljer Ligurien, inte bara för att lapa sol vid vackra stränder utan också för att upptäcka platserna varifrån det kommer så mycket gott. I de pittoreska bergsbyarna Apricale, Dolceacqua och Taggia närmare kusten kallpressar olivoljekvarnarna fortfarande oliverna enligt gammal metod.

Foto: Agenzia In Liguria

Regionens vindruvor skördas mellan september och oktober. Merparten av vinet kommer från hantverksmässiga producenter som odlar sina vinstockar på torrmurade terrasser på de branta, havsnära sluttningarna. Skörden sker ofta för hand och i vissa områden, som i Cinque Terre, transporteras druvorna i korgar på böndernas axlar. Regionen producerar relativt lite vin jämfört med de flesta andra, men kvaliteten är desto högre och efterfrågan överstiger vida utbudet. Vermentino, Pigato och Rossese är några av de lokaltypiska druvorna.

Foto: Agenzia In Liguria

Från byfester till pestons Genova

Höst, vinter och vår är lågsäsong för turismen, men bjuder på ljuvliga dagstemperaturer och mängder av festivaler. Lilla Badalucco till exempel har flerhundraåriga traditioner med torkad fisk från Norge (den liguriska tillagningen är magisk) och firas med festival i september. Andra orter är starkt förknippade med specifika rätter, som den ostfyllda focaccian i Recco. Svala dagar värmer en farinata både mage och hjärta: kikärtspannkakan som tillagas i vedeldad ugn och äts direkt.

Vin och olivolja är två av regionens smakambassadörer. Den tredje, och nog ändå själva juvelen i den liguriska gastronomins krona, är pesto genovese, den gröna såsen gjord på basilika, vitlök, pinjenötter, drivor av parmesan och pecorino, allt förenat av ligurisk olivolja.

Varför inte ta en höstweekend i historiska staden Genova? Beställ en portion trofie med pesto i hamnen där solen värmer även vintertid. Vänta in mörkret under en lång, skön middag på en trattoria i gamla stans gränder med ett livligt liguriskt vin i glaset.

Foto: Agenzia In Liguria

Läs mer här

Missa inte:

Vid midnatt den 6 november släpps och firas årets nyvin – vino novello – med en rad vinfester i hela Italien. Reser du i vår i stället?  Boka in vinproducentfestivalen Cantine Aperte i maj, då mängder av vingårdar öppnar sina portar.

Fler gastronomiska upplevelser i Italien 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Italienska Turistbyrån och ej en artikel av Allt om Resor