ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Brand rasar på grekisk ö – hundratals svenskar på plats

Publicerad 13 jul 2017 17.17
Röken började synas från stranden.

Röken började synas från stranden.

1/2

Foto: Privat

Branden sprider sig i bergen, men är i nuläget inte i närheten av svenskhotellen.

Branden sprider sig i bergen, men är i nuläget inte i närheten av svenskhotellen.

2/2

Foto: Privat

En brand rasar i bergen på den grekiska ön Kos – där hundratals svenska turister befinner sig just nu.

Västeråsbon Petronella Nilsson, 38, såg röken när hon låg på stranden.

– Det har spridit sig jättemycket runt bergen. När vi såg det från början så var det inte alls mycket, säger hon.

Inte ett moln har synts till på horisonten på den grekiska ön Kos i snart en veckas tid. Men i förmiddags la Petronella Nilsson, 38, och hennes man märke till hur den blå himlen plötsligt mörknade.

– Vi kom ner till havet och när man simmade ut så såg man rökmolnen. Min man reagerade direkt för det har inte varit ett moln på himlen här. Sen när vi gick upp och kollade på ett ställe så såg man att det brann bakom bergen, säger hon.

 

LÄS MER: Greklands 19 bästa öar – från Samos till Santorini 

Branden sprider sig

Sedan dess har de sett hur branden spridit sig över slätten. Flera gånger har helikoptrar hämtat vatten i havet utanför Kardamena till släckningsarbetet.

En helikopter hämtar vatten i havet i försök att släcka branden.

Foto: Privat

– Branden har spridit sig jättemycket runt bergen. När vi såg det från början så var det inte alls mycket. Men folk är mest nyfikna. Ingen verkar speciellt nervös eller så. Vi har bergen precis bakom oss så även om branden skulle sprida sig så är det ingen fara får vår del, säger hon.

Även Eskilstunabon Ingela Isetoft, 42, la märke till branden när hon åkte från Paradise beach på öns västkust till Kos stad. Hon passerade flera brandbilar på vägen tillbaka.

– Det brinner tre-fyra kilometer från flygplatsen. Man hoppas ju att inte vinden vänder så att det inte blir några problem med flyget. Vi ska åka hem i morgon, säger hon.

Branden i bergen på håll. Enligt svenska turister är det några kilometer från flygplatsen.

Resebolagen: Påverkar inte gästerna

Researrangörerna Tui och Ving som tillsammans har nästan 1 000 svenska gäster på Kos, följer händelseutvecklingen noga. Samtidigt betonar båda företagen att branden befinner sig på säkert avstånd från turisthotellen.

– Personalen på plats har fått information om branden, men de har ingen information om att den skulle vara i närheten av våra hotellområden. Med andra ord är det inte något som bör påverka våra gäster, säger Nikolai Johnsen, presskontakt på TUI Norden.

Ving har 129 svenska gäster på plats. 

– Branden är inte i närheten av våra hotellområden, så det är inget som påverkar, men vi följer så klart utvecklingen, säger presskontakten Magdalena Öhrn.

Annons

ELISABETH MONTGOMERY