Bolivias explosiva turistattraktion

Turister som besöker Mount Rico berget kan helt lagligt köpa dynamit och spränga delar av berget - vilket kan leda till att hela berget kollapsar. Det är turistbyråerna själva som står för försäljningen av sprängmedlet, skriver norska tidningen Dagbladet.no.

Mount Rico var spanska imperiets viktigaste gruvområde där man producerade silver. Fram till 1990–talet användes dynamit för att spränga berget och efter det förbjöd man sprängningen.

 Men efter att utländska gruvbolagen tog över kontrollen av området blev sprängning lagligt igen, skriver samma tidning.

Riskerar kollaps

 De över 50 000 turister som besöker det 400 år gamla gruvområdet i Potosi varje år utgör en stor del av inkomsten för de boende.

 Före detta gruvmedarbetare guidar turisterna genom gruvorna och berättar bland annat om arbetarnas dåliga arbetsvillkor. Höjdpunkten för turisterna är när de går till en butik och själva köper dynamit och får hjälp med att bygga en bomb att spränga berget med.

 – Det känns konstigt att kunna göra det men det är coolt, säger en turist.

 Geologerna är dock skeptiska till Bolivias explosiva turistattraktion. Det är osäkert hur mycket dynamit bergen klarar av. I dagsläge är det förbjudet att spränga på 4000 metershöjd då berget riskerar att kollapsa.

Aktuellt just nu