Isla del Sol. BOLIVIA ERBJUDER STORSLAGEN NATUR MED SPÅR AV EN SVUNNEN TID.
Isla del Sol. BOLIVIA ERBJUDER STORSLAGEN NATUR MED SPÅR AV EN SVUNNEN TID. Foto: NYBERG NIKLAS

Bolivia - Indianliv på hög höjd

Sydamerikas Tibet må vara kontinentens fattigaste land.

Men indiankulturen är sällsynt rik och landskapet bjuder på allt från djungel och saltöknar till snöklädda bergstoppar.

Bolivia är en höjdarresa - i dubbel bemärkelse.

Så här skriver signaturen "Lina" i ett mejl till RES:  "Hur säkert är det att resa i Bolivia? Vilken är den bästa turiststaden? Om man inte förstår spanska, förstår de engelska då?" Nej, generellt är det inte farligt. Rån, stölder, mord och kidnappningar förekommer visserligen, men det är inte unikt för Bolivia. Risken för att en försiktig turist ska drabbas är tämligen liten. Ensamma tjejer gör dock säkrast i att slå följe med andra resenärer. Det är en god regel för hela Sydamerika.

Ofta massprotester

 Genom åren har regeringar och diktaturer avlöst varandra - sedan självständigheten 1825 har över 200 statsöverhuvuden lett republiken. För många bolivianer är livet en kamp för att överleva och folkligt uppror har blivit ett sätt att visa missnöjet för makten. Därför är det inte ovanligt med massmarscher, vägavspärrningar och strejker. I dag är det val i Bolivia. För blivande resenärer är det därför en god idé att följa nyhetsrapporteringen (se även länken till brittiska UD nedan). La Paz är den bästa turiststaden. Där finns gott om restauranger, resebyråer och service. Ett lugnare alternativ med bra klimat är Cochabamba - landets fjärde stad.

Få pratar engelska

 Bortsett från guider, resebyrå- och hotellfolk är det få som talar engelska. För den som inte hinner gå en språkkurs hemma eller på plats - rekommenderas - kan en ordbok i fickformat lösa många vardagsproblem. Glöm heller inte att bara drygt 40 procent av befolkningen talar spanska. Eller att det finns fler än 30 inhemska språk.

Fem måsten i Bolivia

 

1

La Paz. Huvudstad är visserligen Sucre, men La Paz är störst (cirka en miljon invånare) och livligast, hyser regeringen och är en naturlig knutpunkt för resor runt landet. Ta det lugnt första dagarna - den höga höjden tar på krafterna.

2

Rurrenabaque. Charmig djungelstad och startpunkt  för färder på Benifloden.  Pirayafiske, bad med delfiner, camping och alligatorfångst.  Se upp! Turister som valt mindre nogräknade guider har drogats och våldtagits. Kolla därför i guideboken och med resekompisar efter pålitliga arrangörer.

3

Potosí. Världens högsta stad (4 070 meter) av sin storlek har en given plats på Unescos världsarvslista för kolonialarkitekturen. Ett besök i gruvorna i Cerro Rico utanför stan är en lika fascinerande som fasansfull upplevelse. Sällan har uttrycket "precis som på medeltiden" känts mer relevant. Lämpliga gåvor till gruvarbetarna: dynamit, kokablad, vatten, läsk.

Titicacasjön. Besök mysiga staden Copacabana, gör båtresor på den vackra sjön, utforska inkaruiner, trekka över legendariska Isla del Sol - solens ö. Världens högsta navigerbara sjö.

5

Salar de Uyuni. Gigantisk saltsjö/saltöken. Knallblå himmel, flamingor, vulkaner och bländande vitt salt. Kontinentens kanske märkligaste landskap. Solglasögon är ett måste. Rundturer arrangeras enklast från staden Uyuni.

FAKTA

RESinfo
När? Flest besökare lockar juni-augusti.
Ta med varma kläder - höjdskillnaderna ger högst varierande temperaturer året runt.
Generellt bör regnperioden (november- mars) undvikas.

MER PÅ WEBBEN:
www.
boliviaweb.
com
www.
bolivia-tourism.
com
www.
fco.
gov.
uk (Välj "travel","travel advice by country" och Bolivia".
)

Aktuellt just nu