Vad är det mest ovanliga i Haradsskogen? Jo, ett UFO. Med det i tanke skapade Bertil Harström ett av Tree hotels mest spektakulära rum. Han gjorde också Fågelboet, "The Bird's nest", som ser ut precis som ett sådant. Foto: Peter Lundstrom, WDO - www. treehotel.se
1 av 8: Vad är det mest ovanliga i Haradsskogen? Jo, ett UFO. Med det i tanke skapade Bertil Harström ett av Tree hotels mest spektakulära rum. Han gjorde också Fågelboet, "The Bird's nest", som ser ut precis som ett sådant. Foto: Peter Lundstrom, WDO - www. treehotel.se
För att inte fåglar ska flyga in i spegelväggarna har en infraröd film lagts in i glaset på The Mirrorcube, spegelkuben, ett av hotellets rum. Färgen är osynlig för människanFoto: Peter Lundstrom, WDO - www.treehotel.se
2 av 8: För att inte fåglar ska flyga in i spegelväggarna har en infraröd film lagts in i glaset på The Mirrorcube, spegelkuben, ett av hotellets rum. Färgen är osynlig för människanFoto: Peter Lundstrom, WDO - www.treehotel.se
The Cone, eller "Blå kotten", är handikappanpassad och ritad av arkitektbyrån SandellSandberg. Foto: Peter Lundstrom, WDO - www.treehotel.se
3 av 8: The Cone, eller "Blå kotten", är handikappanpassad och ritad av arkitektbyrån SandellSandberg. Foto: Peter Lundstrom, WDO - www.treehotel.se
Främst är det par som bokar gruvsviten, och visst passar det mystiska, isolerade och faktiskt ganska romantiska rummet bäst för ett par.
4 av 8: Främst är det par som bokar gruvsviten, och visst passar det mystiska, isolerade och faktiskt ganska romantiska rummet bäst för ett par. Foto: Johanna Lundholm
I sviten är ett bord uppdukat med ost, kex, vin, frukt och choklad.
5 av 8: I sviten är ett bord uppdukat med ost, kex, vin, frukt och choklad. Foto: Johanna Lundholm
Trollstubbarna ser ut som enorma stubbar och är inredda som man kan tro att trollen bor. Upplevelsen passar bra för barnfamiljer.
6 av 8: Trollstubbarna ser ut som enorma stubbar och är inredda som man kan tro att trollen bor. Upplevelsen passar bra för barnfamiljer. Foto: Johanna Lundholm
Trollstubben.
7 av 8: Trollstubben. Foto: Johanna Lundholm
När det är dags att sova klättrar du ner tre meter under vattenytan, där du har panoramafönster åt alla fyra väderstreck.
8 av 8: När det är dags att sova klättrar du ner tre meter under vattenytan, där du har panoramafönster åt alla fyra väderstreck. Foto: Lasse Fredriksson

Bo lite udda – här är 4 roliga hotell i Sverige

Koja i ett träd, stubbe i en skog eller svit i en gruva. De udda boendena är många.

Vi testade några av dem.

Häng med och upplev Tree hotel i Harads, gruvsviten i Sala Silervgruva, Trollstubben i Norrkvarn och Hotell Utter inn i Västerås.

Tree hotel Harads

Högt upp i tallarna i de norrbottniska skogarna ligger Tree hotel, kanske landets mest udda.

Ja, enligt världspressen är det världsunikt. Och förra året vann det Stora turismpriset.

Det första rummet heter The Cabin, Kabinen. Alla rum har engelska namn: The Mirrorcube (Spegelkuben), The Blue cone (Blå kotten), TheBird's nest (Fågelboet), och The UFO.

Eftersom det här hotellet heter Tree hotel är rummen upphängda i träd, närmare bestämt segvuxna tallar. För att ta sig upp i The Cabin krävs inga större gymnastiska egenskaper, det är bara att promenera längs en spång. Men för att kliva ned i rummet krävs ett precist fotarbete, den svarta trappan är brant. Inredningen går i platinablond björk och har panoramafönster mot söder. Det stora ljusinsläppet gör att gästerna brukar vilja ha ögonmask under sommaren för att överhuvudtaget kunna sova.

Rummets sju ton är fördelat på fyra tallar, varje träd orkar bära 25 ton vardera. När gästerna rör sig i boningen svajar det en anings aning, men det är ingen risk att något rum skulle ramla ned, alla är fast förankrade genom säkerhetsanordningar, inte ens julens stormar som drog över Norrbotten kunde rucka dem.

Ett annat av Tree hotels rum är The Bird's nest, Fågelboet. Det ser precis ut som ett sådant. Ur en lucka i golvet fälls en hydraulisk stege ned till marken, ungefär som i en rymdfilm.

Tree hotel har en säregen historia. För fyra år sedan gjorde Jonas Selberg Augustsen filmen Trädälskaren, som handlade om unga män från Norrbotten som flyttat till storstaden men som längtade tillbaka till naturen. Under en sommar byggde de ett trädhus i Haradsskogarna och filmade tillblivelsen av detsamma. Kent och Britta Lindvall köpte och började hyra ut trädhuset. Men det var ganska opraktiskt när det kom till städning och skötsel, så Kent fick en idé. Varför inte bygga trädrum på närmare håll? Ett trädhotell.

Några av Skandinaviens namnkunnigaste arkitekter nappade på idén och 2010 invigdes hotellet med sina fem rum, alla med sin speciella prägel och unika utseende.

Framöver kan besökare se fram emot nya. Ambitionen är att bygga ett till två nya per år. Näst på tur står en 24 meter lång byggnad som rymmer både boende och konferens - upphängd i träden, förstås.

 

FAKTA: Tree hotel

Pris per natt: Mellan 3990 kronor och 4450 för två personer per natt.

Resa hit: Med flyg från Stockholm till Luleå eller tåg från Stockholm till Boden. Buss eller bil till Harads, cirka sju mil.

Bästa tiden: Eftersom det är ett hotell är det inte årstidsbundet. Men den som till exempel är ute efter midnattssol kan resa dit under sommaren och den som vill uppleva midvinter och norrsken kan resa, just det, mitt i vintern.

Tänk på att: Rummen har toalett men saknar dusch. Dusch och bastu finns i en separat byggnad, The Tree sauna, som dock inte är upphängd i ett träd utan står på marken. Rummen är mellan 16 och 30 kvadratmeter stora och har mellan två och fyra bäddar. Du äter i pensionatet alldeles intill.

Handikappanpassning: The Blue cone, Blå kotten, nås med rullstol.

Läs mer: www.treehotel.se

Tel: 0928-104 03

Sala Silvergruva

Bortsett från vatten som droppar i gruvrummen är tystnaden total här. Gruvsviten har hamnat på listor som ett av världens häftigaste, galnaste och coolaste hotellrum. Och det är det mest annorlunda boendet jag övernattat på.

Obehagligt? Visst, lite läskigt är det att gå med ficklampa och skyddshjälm till toaletten 50 meter bort, ensam i gruvgångarna.

När vi anländer till sviten är ett bord uppdukat med ost, kex, vin, frukt och choklad. Massor av levande ljus lyser upp den stora sviten - mycket romantiskt. Vår guide lämnar oss där och tar hissen upp till marken igen.

Ensamma i gruvan, 155 meter under jorden. Gruvsviten är gruvans enda övernattningsrum, så den som sover här har gruvan helt och hållet för sig själv. Skulle något hända, finns en com-radio att ringa till ovanjorden med. Men än så länge har ingen ringt.

 

FAKTA: Gruvsviten 

Pris per natt: 3 990 kronor för två personer. Förutom själva sviten ingår guidad tur i gruvan, vickning samt frukost som gruvdrängen kommer med.

Läs mer: www.salasilvergruva.se

Tel: 0224-67 72 60

Trollstubben Norrkvarn

Uppe på en kulle i Norrkvarn ligger två till synes märkliga och enorma... stubbar. Stora stubbar med fönster och dörrar.

Här är stubb-byn som hör till Norrqvarn Hotell & Konferens, en dryg mil norr om Töreboda i Västergötland.

Stubbarna är ett konstverk. De är skapade av en motorsågskonstnär och är fantasifullt inredda precis som man skulle kunna tänka sig att trollen bor. Här är mörkt - eftersom det är just en stubbe vi är i.

För barnfamiljen är det en mysig upplevelse att bo i en stubbe.

Här finns tre stubbar, två att sova i och en med toalett. Duschar och pentry finns i vandrarhemsdelen. I omgivningen är det stilla. På gården finns Barnens minikanal, uppbyggd med broar, slussar och kyrka precis som Göta kanal på den västgötska delen ser ut. Kanalen är oerhört barn- och lekvänlig med sitt 10 centimeter grunda vatten. Här älskar barnen att experimentera och slussa leksaksbåtar. Cyklar finns att låna och en restaurang finns att tillgå.

Stubbarna är ofta uppbokade flera veckor i förväg, så en god idé kan vara att vara ute i tid.

 

FAKTA: Trollstubben

Pris per natt: Stora Trollstubben (4 personer) 1 290 kronor, Lilla Trollstubben (2 personer) 890 kronor. Sänglinne, frukost och städning kan läggas till.

Läs mer: www.norrqvarn.se

Tel: 0501-507 70

Hotell Utter inn Västerås

Mitt i Västeråsfjärden flyter en 25 kvadratmeter stor brygga. Under bryggan finns ett litet hotellrum. När det är dags att sova klättrar du ner tre meter under vattenytan, där du har panoramafönster åt alla fyra väderstreck. Här finns köksutrustning, en dunk med 10 liter färskvatten samt kylmöjlighet. Torrtoalett finns också, liksom gasolvärme och ström till lampor.

 

 

FAKTA: Utter inn

Pris per natt: Från 1 100 kronor per person. Tillägg för frukost.

Läs mer: www.vasterasmalarstaden.se

Tel: 021-39 01 00

 

 

Fler härliga, annorlunda och häftiga hotell. HÄR har vi samlat massor av läsning!

Här är 7 andra udda hotell...

1 Ooops Hotell, Västerås

Konstnären Mikael Genbergs senaste skapelse är ett rött hus med vita knutar, till hälften nedsänkt i Mälarens vatten. Hotellet rymmer ett enda rum på 100 kvadratmeter med plats för åtta personer.

Pris per natt: 3 200 kronor för en till två personer, extrabäddar 500 kronor styck.

www.vasterasmalarstaden.se

2 Hotell Hackspett

Mikael Genbergs äldsta hotell öppnade 1998. Den röda stugan hänger i vajrar 13 meter över marken i en ek i Vasaparken i Västerås. Man kommer upp genom att bli hissad i en sele.

Pris per natt: 1 100 kronor per person. Dyrare inklusive frukost eller halvpension.

www.vasterasmalarstaden.se

3 Jumbo Stay, Arlanda

Världens enda vandrarhem i en jumbojet. Här finns allt från slaf i fyrbäddsrum till cockpitsviten. Flygplanet är ett boendealternativ för dem som måste övernatta på Arlanda.

Pris per natt: Bädd i delat rum 400-450 kronor, dubbelrum 1 200, cockpitsviten 3 300 kronor.

www.jumbostay.se

4 Kolarbyn, Skinnskatteberg

Sveriges primitivaste vandrarhem skryter (?) Kolarbyn om att erbjuda. Här bor man i en kolarkoja i skogen mitt i Bergslagen. Vill man äta får man hugga ved och laga maten själv.

Pris per natt: 400 per person, 350 för medlemmar i STF.

www.kolarbyn.se

5 Lotsutkiken, Landsort

Från utkiksrummet i tornet spanade lotsarna efter fartyg förr och utsikten är vidunderlig. Nu är det vandrarhem.

Pris per natt: 820 kronor per person inklusive frukost.

www.landsort.nu

6 Vandrarhemmet Tåget, Lund

På ett stickspår mitt i Lund står tre sovvagnar, en kafévagn och en hygienvagn. Man bor i sovkupé med originalinredning, från 1930-talet.

Pris per natt: Bädd från 290 kronor, dubbelrum 640, enkelrum 390 kronor. 50 kronors rabatt för medlemmar i STF.

www.svenskaturistforeningen.se/lund

7 Fabriken Furillen, Gotland

I en gammal kalkstensfabrik på ön Furillen på Gotlands nordöstra kust har fotografen Johan Hellström skapat ett minimalistiskt designhotell med 20 rum, inredda med betong och björk.

Pris per natt: Dubbelrum från 1 890 kronor inklusive frukost.

www.furillen.nu

Text: Elisabet Axås

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande