Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

Det gula kortet har tagit mig till många intressanta ställen i världen

Det här är mitt gula vaccinationskort.
Det har hängt med sen 80-talet, och jag har bytt både passnummer och efternamn sen jag första gången besökte en vaccinationscentral för att beställa vaccinationerna och detta för mig nödvändiga kort att ha som flygvärdinna.

Jag hade fått frågan strax innan jul 1987, om jag kunde tänka mig att flyga Paris-Dakar-rallyt. Jag svarade såklart ja och det blev en väldigt annorlunda upplevelse jag ofta hänvisat till som en av de häftigaste saker jag gjort. Jag upprepade mitt jakande svar även året efter, och har aldrig ångrat mig.

Det fanns ju vissa förutsättningar förstås, och förutom ett giltigt pass krävdes vaccinationer mot kolera, typhoid och polio. Mitt gula vaccinationskort blev så slitet att de nästan inte höll ihop, men utan det hade jag inte kunnat tacka ja. Likaså när jag började jobba som reseledare igen, och åkte till områden med förekomst av malaria – så valde jag att ta malariatabletter. De har väldigt många och vanliga biverkningar men malaria är inget jag ville riskera så jag vägde fördelar mot nackdelar och tog min dagliga tablett.

Jag har tron att ett vaccin är framtaget, för att genom att få insprutat en liten del av sjukdomen i kroppen resulterar i att kroppen skapar antikroppar och då blir man immun.
Enligt vissa är det en gammalmodig uppfattning som inte alls stämmer med verkligheten och sanningen, vaccin ska istället stavas med x och är framtaget för att Gates ska tjäna pengar och hemliga nätverk ska ta kontroll över oss. Eller nåt.

Jag borde med den förklaringen vara den mest kontrollerade människan i landet och också möjligen konserverad, med tanke på alla vacciner jag har tagit?
Ändå känner jag mig relativt frisk både fysiskt och psykiskt, det är ett mirakel.

Men inte minst har vaccinerna gett mig ett fantastiskt roligt liv genom alla resor jag kunnat göra till länder som annars varit stängda för mig.
Även på den tiden Corona endast var känt som ett ölmärke, faktiskt.