Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

Alla utom företagare ska inkluderas, som vanligt

Jag lyssnade på Löfvéns tal till nationen igår, och jag konstaterar: småföretagarna exkluderas åter igen i solidaritetsbegreppet.
”…nu är det tid att kasta egoismen åt sidan och ställa upp för allas räddning.”
Alla utom några, alltså.

Kollektivtrafiken är undantagna, där gäller eget ansvar. Köpcentrum likaså. Varför gäller inte eget ansvar på restaurang?

Solidariteten i Löfvéns Sverige gäller de som har en anställning, gärna i offentlig sektor.
Jag hörde att alla offentliganställda i kommunen får en tusenlapp extra i julklapp. De som jobbat hemifrån, där lönen kommit som vanligt. De förtjänar den säkert, men det finns många småföretagare som inte ens har inkomst tillräckligt att alls kunna ta ut lön till sig själva.

Småföretagare som driver caféer, restauranger, träningsanläggningar, besöksmål i turistnäringen och små butiker, liksom hantverkare och vi frilansare…på vilket sätt ska vi lyckas ha näsan ovanför vattenytan när restriktionerna slår knock-out? Hur ska folk samtidigt som de sitter hemma med familjen kunna kasta egoismen åt sidan och stötta det lokala näringslivet?

Visst var det en god tid när det fanns en blomsterhandel, en skomakare och en kvarterskrog? På hotellen i stan och i den lokala klädbutiken fanns det praoplatser och sommarjobb. Allt helt automatiskt, när hjulen snurrade och människor drevs av möjligheten att kunna tjäna pengar på ett eget företag. Det är en stor sorg att antal företagare minskar radikalt, eftersom företagen är själva bränslet till allt det andra.

Vem ska betala allt när detta är över?
Finns det verkligen ingen som kan hitta en strategi där vi både är rädda om vårdpersonal /håller smittan under kontroll och samtidigt håller näringslivet under vingarna? Varför funkade inte Sveriges strategi hela vägen, ekonomin har ju trots allt varit bättre i jämförelse med andra länder som haft lock-down?

Jag valde resebranschen, eventbranschen, träningsbranschen och journalistik.
Fyra dåliga val av professioner just nu i denna tid, visar det sig.
Jag skulle blivit handläggare på Socialförvaltningen, skönt med någon som har ”högkonjunktur” säger jag bittert.

(Känns alltid bättre när jag skrivit av mig.)