Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

Dåvarande SAS-chefen ljög för mig

På en medarbetardag 2016(?) blev vi informerade om att SAS hade startat något som kallades SAIL , SAS Irland.

Naturligtvis skapade det massor av frågor.
Föreställ dig själv att din arbetsgivare kom in till dig och sa att vissa av Apotekets/ Maxis/ Vårdcentralens/ Revisionsbyråns/ Träningsställets/ tandläkarens eller fackföreningens tjänster skulle ersättas av någon annan som var stationerad i ett land med lägre löneläge.

Hade du reagerat eller tänkt att ”jamen det är ju bra för kunderna, de kan få lägre pris på varorna och tjänsterna”?.
Hade du reflekterat över vart skatterna gick och vem som skulle betala för vår fantastiska välfärd som skiljer sig från andra länders?

Det var inte så många andra som reagerade, förutom vi närmast sörjande.
Vi ställde våra frågor, och jag sa att vi väl åtminstone kunde ”kalla en spade för en spade”? Det kallas SOCIAL DUMPNING, låt oss inte vira in det i andra begrepp, sa jag. Jag ställde också en rak fråga, om det bara handlade om linjen tur/retur London eller fler linjer skulle skifta ut sin personal till låglönepersonal?

Bas-chefen svarade med handen på hjärtat att det SÅKLART bara var London. ”De ska ju hem på kvällen, de har ju bas i London” bedyrade han.
Jag svarade:
– Jo, fast vi som är flygande kommer ju inte hem på kvällarna alltid. Vad hindrar att de också flyger en Bergen t/r innan de flyger tillbaka till sin bas?”
Han lovade och svor (han gjorde faktiskt det) att det inte alls skulle bli så. Det var BARA London eftersom konkurrensen var så stark just på London och vi behövde kunna konkurrera med lågprisbolagen. Att kunderna bara valde efter pris och ville vi finnas kvar var vi tvungna att ta ansvar.

Så långt är jag med.
Verksamheter måste tjäna pengar.
Men det finns fortfarande ett MEN.
Vilket socialt ansvar har ett storbolag när det kommer till skatteinbetalningarna?
Alla som bor här behöver sjukvård och skolor, om nu till och med de skandinaviska staterna är delägare i SAS hur kunde de gå med på en utflaggning?

I dagarna såg jag SAS reklamfilm.
Jag lade också märke till reaktionerna och hur arga många blev.
Själv tycker jag själva budskapet tilltalar mig, alltså det globala vi:et, vi lär av varandra, vi utbyter kulturer och vi tar det bästa med oss hem. Liksom att andra länder och kulturer lär av hur vi gör. Jämställdheten i Skandinavien exempelvis, har kommit långt i jämförelse med många andra. Miljötänket med att sopsortera och att hitta förnyelsebara lösningar ett annat område som andra tittar på och vill ta efter.

Men så var det en kommentar jag speciellt lade märke till och inte hade tänkt på. Den om att låglönepersonalen på SAS flyger fler och fler av linjerna. Att reklambudskapet skulle klappa skandinaverna på huvudet för att vi skulle ha större tolerans och bortse från just vad det var många kunder valde SAS för.
Att vara ”nästan hemma” när vi boardade ett SAS-plan, att få tala sitt eget språk, att känna igen sig i det skandinaviska.

Häromdagen flög jag från Ängelholm till Stockholm.
Personalen var irländsk eller hade öststasdialekt, och jag tänkte på den forne SAS-baschefen som ljög så bra.

Den sociala dumpningen har bara börjat.
Jag har varnat för den sen jag började blogga, men väldigt få verkar se riskerna med den.
Är ni verkligen inte oroliga för vilken bransch som står på tur efter transportsektorn med rederier, åkerier och flyget?

Uppdatering:
Såg just denna artikeln och hoppas att SAS inte tror att också jag ”attackerar”. Jag är inte del av någon konspiration utan är bara en före detta flygvärdinna som är rädd att vi som skandinaviska nationer skjuter oss i foten medan vi försöker ta guldet på 100 meter. Ser hellre att vi springer förbi konkurrenterna på milen med fötterna i behåll och oblodiga strumpor i fotriktiga skor.
Så att säga.

Filmen togs bort