Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

TIA

This is Africa.

Jag måste erkänna att det är svårt att vänja sig vid den annorlunda tidsuppfattningen i den här delen av världen. Jag som kommer från flygbranschen där varje minut är viktig, där en stand-by kallades ut om jag var fem minuter sen och dörrarna skulle stängas exakt x antal minuter innan avgång. För mig är det utmanande med denna så kallade polykroma tidsuppfattning.

Igår uppmanade jag mina gäster att betala sina räkningar under kvällen, eftersom vi hade tidig utcheckning. När de kom till receptionen visade det sig att räkningarna inte var klara, men att kassören skulle dyka upp kl 21. Det berättade jag för gästerna, medan agenten (den lokala reseproducenten, som också bor i Kenya) sa:
– Nä, han kommer inte kl.21.
– Men, sa jag, hon sa det…?
– Ja, fast han kommer inte.
– Hur vet du det?
– TIA, sa han.

Han hade såklart rätt. Det kom ingen kassör, och gästerna fick betala i morse.

Idag skulle vi åka en sträcka som uppgavs ta 1,5 – 2 timmar. Efter två timmar undrade vi lite försiktigt om det var långt kvar.
” Vi närmar oss, det går framåt” svarade chauffören.

Efter ytterligare 20 minuter sa vi:
– Är det 10 minuter kvar, eller 20 minuter kvar?
– Yes. We get there when we get there. Hakuna Matata.

Kenyanerna går inte i väggen. De har inga stressrelaterade sjukdomar som vi har.

Det är visserligen aningen tålamodskrävande när kontrollbehovet får stå till sidan och det bara är att gilla läget, men innerst inne vet jag att de har något vi behöver lära. Hakuna Matata. No worries.
Njut dagen, njut stunden när du inte kan påverka den.

Vi stod vid ingången till nationalparken 35 minuter och väntade på att få köra in. Vi fick veta att eftersom de jobbar hårt med att motverka korruption tar det tid. Förr kunde det gå snabbare ju mer pengar chaufförerna betalade i mutor, men nu sker allting elektroniskt och det finns inga genvägar. Det tar tid att skicka alla dokument och transaktionerna som måste ske via en bank i Nairobi.

De har också bytt ut alla sedlar, de större valörerna (1000 KES = ca 100 SEK) fick en tidsfrist till sista september. Efter det är de inte värda något. Inte ens banken tar dem. Inget undantag. Allt för att komma åt korruption och kriminalitet.

Synd att jag hade 2000 KES kvar sen förra gången, som nu inte går att använda. Men, jag hade ju bara kunnat handla för dem medan tid var.
Note to myself: shoppa upp pengarna så kenyanerna har nytta av oss turister 🙂