Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

Emellanåt är det förvillande likt semester, att vara reseledare

Det ett otroligt roligt och givande jobb att reseleds grupper: härliga resenärer precis som jag hade på flyget, en positiv miljö och det händer saker hela tiden. Passar min personlighetstyp utmärkt.

Det kan dock vara lätt att förväxla med en semester eftersom yrket har många delar som ingår i en semester. Jag sitter exempelvis och skriver det här i loungen vid receptionen, på lodgen som ligger mitt i en nationalpark. Betydligt trevligare än mitt trånga kontor i Ramlösa.

Men det kan vara just medvetenheten att det INTE är semester som gör att en del sökanden till reseledartjänster, faller ifrån? Att det är gästerna som ska ha bästa rummen, bästa platsen i bussen så de ser djuren och att stå tillbaka inför de egna behoven för att se till att gästerna får ut maximalt av sin resa.

Det är att inte tappa humöret, att ha tålamod, att vara ”på” från tidig morgon till sen kväll. Att se alla, och se behov som de ännu inte själv vet att de har. Kanske är det självklart i servicebranschen men ändå finns det situationer som kan vara svåra. Att tänka ut en lösning snabbt även om en inte har all fakta, att se irritation i någons ögon och kommunicera innan det blir missnöje. Och se om någon börjar bli blek och känner sig dålig.

Många lämnar en stressfylld värld bakom sig när de beger sig på semester. Den världen försvinner inte bara för att personen sätter sig på ett plan till en annan del av världen. Sociala medier ser till att hålla oss uppdaterade och få klarar lägga mobilen i fickan.

Det är något lättare på ett sådant här ställe där wi-fi bara är tillgängligt receptionen, inte på rummen. Men det är långsamt och funkar inte ens alltid, så det är egentligen ett utmärkt tillfälle att ta paus.

Jag har verkligen haft tur med alla grupper jag haft hittills, pepparpeppar.

När resgänget är såhär som på den här resan, där alla har stor empati och välvillighet och vill att det ska bli bra, så sker magi. Vi gör resan tillsammans. Många har skapat vänner för livet, det ser jag redan nu.

Då har jag i särklass det bästa jobbet i världen.