Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Piloterna på BA har röstat för strejk

https://www.travelreport.se/2019/07/23/piloter-hotar-med-forsta-british-airways-strejken-pa-40-ar/

En nära vän till mig är kapten på British Airways, och vi sågs på en parmiddag för några veckor sen.
Det bara blir så att vi pratar flyg, ibland med några meningar och ibland i lite längre samtal.

Han sa att han misstänkte att det skulle komma en uppgörelse likt den SAS-piloterna hade initierat för några månader sen, men han nämnde inte ordet strejk. Min bild är också att britterna sällan eller aldrig använder det vapnet, men nu har väl även de tyckt att gränsen är nådd för vad som är acceptabla arbetsvillkor.
Piloterna har röstat för att strejka. Lönesänkningarna blev sista droppen.

Jag har hört motargumenten de gånger mitt förbund tagit ut oss i strejk, inte minst i kommentarer på Facebook och blogg (medan jag ännu hade den funktionen påkopplad, den stängde jag av när trollen och de underbegåvade provokatörerna blev fler än de vanliga läsarkommentarerna).
Motargumenten löd att ”…det väl var bättre att sänka lönen för att rädda bolaget och ha jobbet kvar än att sänka hela bolaget och göra alla arbetslösa?”.

Ja, eller jobbar alla gratis så slipper bolagen alls löneutgiften?

Världen snurrar hela tiden vilket kräver en anpassning, men att tro att det går att rubba en liten pusselbit som lönesättningen exempelvis, och att det är svaret på ett större problem; det är bara infantilt. Varje beslut har en konsekvens men beslutsfattare utgår från sin lilla utsiktspost.
Styrelseledamöterna har aktieutdelningen i fokus exempelvis. Om det blir pilotbrist 2025 kanske inte är deras prioritet om de ändå gått i pension då?

En ex-flygvärdinna spekulerar inom en bransch som ligger henne varmt om hjärtat.