Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Om du har sex öl i kylen tar du två

Står det tre unnar du dig bara en.
Så är det med allting, finns det gott om eller överflöd så är det lättare att slösa och vara generös.

Det är också förklaringen att jag är emot höga skatter. Finns det för mycket kommer den som förvaltar pengarna inte se anledningen att ransonera och ta tillvara på dem, det finns massor och kommer nya hela tiden ju?
Igår kväll på Uppdrag Granskning fick jag vatten på min kvarn.

Av 290 granskade kommuner hade 281 slösat bort skattepengar på vägsalt, våtservetter och lysrör för hiskeliga summor.
Drygt 88 miljoner närmare bestämt.
Och jag tänker: hur mycket annat än våtservetter och vägsalt slösas det pengar på? (Slöseriombudsmannen har ju inte direkt brist på uppslag, där går det att förfasas djupt över bristen på omdöme. Svaret på frågan är: Det slösas pengar på ALLT som går att slösa pengar på. Och detta samtidigt som kärnverksamheterna går på knäna).

Detta är också anledningen att jag inte är socialist.
I teorin är det fint, i praktiken är det ett icke-fungerande system eftersom det finns en diskrepans mellan vad människor tycker och röstar på och den egna moralen och beteendet.

Även här stod det tydligt i programmet, programledarna kallade det ”utpressning”. Skumraskföretagen mutade beställarna genom att skicka biocheckar och presentkort till deras hemadresser, och även om det fanns några som hade skickat tillbaka presenterna och reagerat som de skulle har ju högst troligt väldigt många INTE gjort det och tänkt att ”ingen behöver få veta, de kommer ju hem till mig”. Tjoff, pung-grepp!! Got ya!
Och så kan leveranserna fortsätta komma i år efter år.

Varför är det så här?
Därför att socialism inte fungerar.
Därför att alla står sig själv närmast, och beställarna kunde dra privat fördel. De tänkte inte på vården, skolan och omsorgen. De tänkte inte på farbror Arne som inte kommit ut på flera veckor på vårdboendet. De tänkte på de gratis flaskorna de hämtade ut till fredagsmyset. Fast i pung-greppet fanns det inget annat att göra än att fortsätta sätta sin signatur på attesten, annars skulle det fula girighetstrynet avslöjas.
Varför stoppades det inte i nästa led? Kanske för att det var ”nästa led” som var hembjuden till fredagsmyset? Vad vet jag? Att 281 kommuner har ”brister i rutinerna” – låter inte det lite för märkligt?

Krasst: människan är egoistisk.

När jag annonserade vid boardingen en uppmaning att lägga väskor också under stolen framför för att få plats med allt, gissa hur många som gjorde som jag sa?
Nä, passagerarna förstod varken skandinaviska eller engelska och tog för sig och lastade upp sin rullväska, datorväska, taxfreepåsen och paketet med lego till barnen och fyllde ett helt fack utan att ta den minsta hänsyn till nästa person som inte fick plats med sin jacka ens. Och som i sin tur blev sur på oss i kabinen att vi inte disponerade platsen jämnt mellan alla…

Jodåsåatt.
Med de egna pengarna kan jag välja att slösa eller spara, men de som är ansvariga för skattepengarna har faktiskt bara ett val.
Och klarar de inte den uppgiften är det antingen fel på personen eller systemet.
Om 281 av 290 kommuner slösar (förutom alla statliga myndigheter som hade exakt samma problematik) så är det kanske snarare systemet som har brister?

Socialism fungerar inte.
Hade det fungerat, då hade jag varit socialist.