Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

Statement är som att kissa i byxorna

Jag är en stor förespråkare för ett samhälle som är jämlikt och jämställt.
Det är en skam att vi inte kommit längre på så här många år, och det är en skam att höra berättelser hur tjejer och unga kvinnor lever otryggt med gliringar, tafsande, glåpord och stor våldtäktsrisk.

Det tillsammans med den så kallade hedersproblematiken, där kvinnorna helt enkelt uttalat har ett lägre värde än män, får blodet att koka.
Vilken politik som är den bästa att sätta jämställdheten på kartan vet jag dock inte. Jämställdhet och politik borde höra ihop mer genom partiöverskridande förslag, det är som miljöpolitiken – det borde inte vara omöjligt att enas när det finns ett gemensamt mål?

Festivalen Statement har just avslutats, och den beskrivs såhär av arrangören: (text kopierad från hemsidan https://www.statementfestival.se/info-en/about-statement/
”August 31 to September 1, Statement Festival takes place for the first time ever. The Statement Festival was launched as a response to the countless abuse of women who had taken place at music festivals.

The festival is the world’s first major music festival free from cis men – both among visitors and artists, and it is a statement against all the sexual assaults in our society. We simply want that women, non-binaries and transgender to be able to visit an awesome festival and feel safe at the same time – and this summer it will happen!”

Jag tycker det är en strålande idé att arrangera en festival med den här inriktningen. Den har det ultimata namnet: Statement, vilket idag är ett inlånat ord som fungerar lika bra på svenska.
Att göra ett statement, att sända en signal, att sätta ner foten: Stopp! Det är nog nu! Bort med era tafsande händer från våra bröst och underliv era as!

Det handlar inte om att alla män är idioter, det handlar inte om att alla tafsar, det handlar inte om en kollektiv bestraffning eller att det ska skapas en permanent plats som är fri från övergrepp. Vid ETT tillfälle, EN gång och göra världen uppmärksam, det är en utmärkt idé.

OM någon skulle komma på idén att göra en fortsättning och utvidga rörelsen är jag betydligt mer tveksam. Då blir det som att kissa i byxorna, varmt och skönt först och kallt och frysigt sen. Det är ju som att bekämpa eld med eld.
Då är det ju som det alltid varit, att dela upp män och kvinnor ”för deras egen skull”. Rotary för männen och Handarbetsklubbar för kvinnorna, liksom. Ska vi också dela upp biblioteken, simhallen och kollektivtrafiken eftersom det också där riskerar att ske övergrepp? Kyrkan? Som i moskén, det är väl uppdelat efter kön, är det bra?

En gång.
Om de inte förstår budskapet då förstår de heller inte det andra gången.