Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Intressant att gå kurs för flygrädda

Nä, jag blev inte flygrädd när vi preparerade för nödlandning i Afrika.
Inte heller när vi hade en bombhot riktat på den flight jag flög.
Barnens födelse påverkade mig inte heller i att bli rädd.
Men man vet aldrig om det händer.
En av mina kollegor hade en incident på en flygning där en ugn började brinna och efter det kunde hon aldrig mer gå ombord på ett plan, trots att det slutade bra och ingen blev skadad…
Det hade jag aldrig trott om någon sa att det skulle hända henne.

Men det jag vet är att ungefär 25% av befolkningen har en eller annan svårighet med att sätta sig i en flygplansstol. Och att det begränsar mångas liv, att behöva räkna in denna rädsla när de tar ställning till semesterresmål, jobberbjudande eller bara att ha möjligheten att flyga om det skulle behövas.

En kollega till mig har satt sig in i problematiken på djupet och startat kurser för flygrädda, och jag hade förmånen att få sitta med och lyssna.
Deltagarna kommer från hela landet till Malmö för att få hjälp att ta stegen på vägen mot ett liv där det inte är rädslan som bestämmer utan en själv.
https://www.kurser.se/utbildning/komfort-konsult-ab/

Det kan vara så att obehaget aldrig försvinner helt, men från att ”aldrig sätta foten i ett plåtrör i luften” till att faktiskt boka en biljett och kunna sitta avslappnat några timmar på flygresan – det kan vara milsvids (!) skillnad.

Man kan avstå att flyga av miljöskäl eller för att man trivs bäst i hemmets lugna vrå, men andra gånger är fobin hindret med stort H om drömmen att upptäcka långväga platser.

Då kan det vara en idé att få fakta, hur allting fungerar, hur en ska tänka och agera när man utsätter sig för det som är obehagligt. Och inte minst prata med andra som har det likadant och dela erfarenheter.

Jag tyckte det var en intressant kurs även personligen. Inte för att jag är rädd att flyga som sagt, men jag fick en förståelse för varför jag länge varit rädd att gå till tandläkaren. Det var många beröringspunkter och jag var så mycket mer lugn i sinnet även inför nästa tandläkarbesök när vi pratade också om var den fobin kan härstamma från.

En mycket givande dag helt enkelt, kan varmt rekommenderas!

Peter Linnert förklarar hur ett plan kan flyga: