Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

Fungerar inte handslagsmodellen 2018?

Handslagsmodellen, för den som inte är familjär med den, är väldigt enkel:
Det vi bestämt och sagt och tagit varandra i hand på – det gäller.

Förutsättningen för att den ska fungera är förstås att båda parter anammar den.
Innan handslaget görs en sammanfattning ( på flyget och inom militären gör man något som kallas ”closed loop”, en repetition av informationen så uppfattningarna är desamma) vad överenskommelsen innebär.

Handslaget bekräftar uppgörelsen och är lika mycket värt som en signatur på ett papper, i situationer då det skulle bli administrativt tungt med skriftliga uppgörelser.

Handslagsmodellen har funkat jättebra för oss i stort sett alltid.
Vi jobbar och umgås med pålitligt folk, det är rejält, ärligt, enkelt. Välvillighet och vänlighet är också ett signum.
Därför har det varit ett abrupt uppvaknande senaste veckorna. Vi har gjort uppgörelser med personer som inte alls haft samma uppfattning om vad handslaget har för betydelse utan brutit överenskommelserna vi gjort. ”Det har jag aldrig sagt” och ”Jamen…” och brutna löften och osanningar för att rädda eget skinn.

Kanske är det jag som är född på 60-talet som är helt ute?
Att 80-talisterna kom överens om att knivhuggsmodellen är så mycket bättre, och att de tycker det är betydelsefullt att lägga ofantligt mycket tid på konflikter om vem som sagt vad? Eller tycker det är nödvändigt med juristinblandning i även de enklaste fall eftersom förutsättningen alltid bör vara ”någon kommer blåsa mig”?

När jag var runt 30 var jag övertygad om att NU var jag vuxen och hade koll på allt. 30-års-åldern var tiden då jag hittat nyckeln och insikten, och resten av min livstid skulle jag berätta för omvärlden vad jag kommit fram till och utbilda alla som inte kommit till insikt än. Det vill säga alla andra. Yngre och äldre.

Sen blev jag 40.
Och tio år senare 50.

Och under de 20 åren har jag bytt uppfattning om mycket, lärt mig ännu mer, inser hur mycket jag hade fel i och hur mycket det finns kvar att lära resten av livet.
Och det är frustrerande att möta människor som helt uppenbart är nybörjare i det sociala spelet men agerar som om de gått den avancerade kursen.

Min pappa var väldigt schysst i affärer, han var snäll och välvillig och det är av honom jag fostrats i handslagsmodellens förträfflighet.
Ibland utnyttjade människor denna snällhet och försökte dra honom vid näsan. Men han hade en gräns, och överträdde någon den blev han ett lejon.
Han kunde betala en advokat 10000 för att få in 5000, om han kände att någon försökt lura honom.

Finns det någon nyare modell som ersätter både handslag och knivhugg, anno 2018, som innefattar tillit och respekt?
Knog-mot-knog?
Axel-mot-axel?
Kindpuss?

Uppdatera mig please så jag slipper bli lejoninna.