Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjuk passagerare slängdes av

http://www.expressen.se/tv/nyheter/cancersjuk-nekades-flyga/

Låt oss ”titta bakom gardinen”.
Vad är det som händer i den här situationen, och hur kan det bli så?
Jag vet hur en normal flygdag ser ut och då finns det fakta som hör till innan man beslutar sig för att ”flygbolaget är idioter”.

Om jag hade fått ombord en passagerare som redan vid ombordstigningen hade gjort mig uppmärksam på sin sjukdom, så hade jag definitivt också tagit det ett steg längre. Speciellt om det handlar om en Atlantflygning, då hade jag konsulterat läkare jag också. SAS betalar årligen massor av pengar för den tjänsten, att ha möjlighet att ringa läkare som är speciellt utbildade på vad som händer i luften vid vissa symptom. Att vara uppe i luften under tryck och färre syremolekyler än på jorden, kan förvärra tillstånd eller bli livshotande. Det kan inte jag som enskild flygvärdinna ta ansvar för, då vill jag dubbelkolla med någon som har mandat att göra det.

Föreställ dig att personen i inslaget hade fått andningssvårigheter och planet varit tvingat att nödlanda, vem hade fått bära hundhuvudet då? Passageraren hade sagt ”jamen, jag sa ju till kabinpersonalen, hade de inte bedömt att jag skulle flyga hade de väl fått slänga av mig”.

Hade hon inte varit bekymrad själv hade hon inte behövt berätta att hon var sjuk, om läkaren hade konstaterat att hon var tillräckligt frisk att flyga skulle hon väl ha tillit till det. Men nu valde hon att berätta, och då tog kabinpersonal och kapten ett beslut. De gjorde sitt jobb.

Med facit i hand är ju allt enkelt.
Såklart skulle flygbolaget hanterat det annorlunda när det kommer till bemötandet och informationen.
Men själva proceduren var helt korrekt.
Och tänk på att det sitter kanske 150 personer till ombord som också vill komma fram i tid. Den här passageraren kan inte låta dem vänta i timtal på ett utlåtande av en annan läkare och missa sina vidareflygningar.
Vi ser ju alltid världen utifrån våra egna solglasögon.