Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dagens insändare i HD:

För något år sen gick jag förbi ett marknadsstånd som sålde t-shirts med texten ”Så kan det gå snickarjävel” bredvid ett kors. Jag reagerade starkt på vad jag tycker är total disrespekt för människors tro, och reagerade över att allt verkar vara tillåtet att skriva i yttrandefrihetens namn om det står på en t-shirt. Jag tänkte också tanken att det aldrig hade accepterats om det istället varit Muhammed som avbildats på den där tröjan i ungefär samma ordalag, så dubbelmoralen lever och frodas.

I lördags gick jag åter på en marknad, denna gång i Ljungbyhed. Med debatten om rasism på Helsingborgsfestivalen i färskt minne, ryggade jag till när jag fäste blicken på en t-shirt med texten ” Stolt Vit Heterosexuell” i ett tält som bemannades av några unga män från nazistiska Nordfront som ville dela ut reklamblad. Min första tanke var att gå fram och likt Astrid Lindgren på sin tid läxa upp dessa historieokunniga ungdomar, men istället sansade jag mig och gick vidare och värderade inte att min gärning skulle förändra världen eller ens deras uppfattning. Men jag var arg, inte bara på killarna som tillhör ett parti som sen länge förpassats till den ”historiska skämskyrkogården”, utan också på marknadsledningen som inte avhyste dem. Varför? Att jag som privatperson är feg kan jag erkänna, men jag hade ju ändå varken mandat eller möjlighet att ha gjort annat än att debattera eller skälla, vilket jag inte ansåg vara konstruktivt. Konstruktivt hade varit att direkt ta ett beslut att det är förbjudet att sprida rasistiska budskap och därmed vänligt men bestämt bett dem att packa ihop.

Arrangörerna svarar svävande i tisdagens HD något om yttrandefrihet och att det vore antidemokratiskt att förbjuda vissa att uttala sig. Och då kanske det vore på sin plats att informera arrangörerna att nazism varken har med yttrandefrihet eller demokrati att göra, och gränsen faktiskt är knivskarp. Det är förbjudet att visa symboler som hakkors offentligt för det går under begreppet hets mot folkgrupp, men genom att låta nazisterna vara kvar även efter att deras tillhörighet var känd innebar att ni gav ni ert tysta medgivande. Skäms på er.

Anette Jernström
Ramlösa