Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Betala för att slippa barn?

Betala 100 kronor och slipp barnen på flyget

Senast i gårkväll kommenterade jag en TV-reklam från ett resesällskap med:
-Om man nånsin skulle åka på charter till något Sunwingcenter skulle jag nog föredrag ett ställe för seniorer så det var lugnt.

Att välja så kategoriskt har ingenting med att man inte gillar barn att göra. Jag är överförtjust i barn, både på flygplan och på jorden.
Och precis på samma sätt tror jag faktiskt de flesta har det, de gillar barn jättemycket, men inte alla barn på alla platser.

Jag pendlade till Göteborg med tåg förra året och valde konsekvent tyst avdelning för att jag skulle kunna plugga och vila en stund mitt i all hets. Vissa gånger fanns det ingen plats och jag satt i vanliga vagnar och tvingades lyssna till höga telefonsamtal, läckande lurar med ett konstant basljud eller barn i sätet framför som uppskattade leken tittut i 45 minuter åt gången. Och barn har ingen förnimmelse av när motparten tycker att det räcker, ett barn kan inte läsa av tecken som att man blundar eller tittar ner i sina papper, utan fortsätter ihärdigt. Ofta är/låtsas föräldern vara ovetande om vad som pågår eftersom denne själv får en paus i leken och är mest tacksam. Som förälder (jag är själv förälder) är det lite svårt att ta in att alla andra inte älskar ens barn lika mycket som en själv, denna världens mest charmerande varelse. Jag kommer ihåg det. Hur kunde man INTE charmas av barn liksom?

På ett tåg kan man i regel byta plats eller stå, medan på flyget sitter man där man sitter. Ett sparkande barn har orsakat mer än en konflikt genom åren, och om det finns ett sätt att göra alla glada är det väl bra? En person med barn kan ju inte bli förbaskad för att en person som önskar lugn bokat en plats i en barnfri avdelning, eller hur?

I Business är det sällan barn, men det händer, och där är det en större fråga. Alla har ju betalt lika mycket, men personer som reser i business har oftast ett jobb som väntar direkt efter landning och sömnen ombord är direkt avgörande för hur det arbetet kommer utföras. Karriären hänger på att planera sin sömn och vilande på flygplan, och där är det således lite striktare uppförande som gäller, om man reser med barn. Men att säga till någon som reser med barn att barnen inte får leka eller prata, det är inte självklart såklart. Där är det svårt att tillfredsställa alla behov och man får lirka.

Förr fanns rökavdelningar på flyget, vilket sen togs bort, och då var det högljudda röster om diskriminering. Det kanske också en del barnföräldrar känner i förslag likt detta om barnfria zoner, eller i hotellfrågan där vissa hotell är barnfria. Men alla har sina behov, och om tystnad är ett stort behov och det enkelt går att tillfredsställa, så kan jag inte se att det skulle vara så kontroversiellt att införa barnfria zoner på flygplan?