Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Metafor och hypotetisk historia

Låt oss hypotetiskt säga att:


Lisa och Jens ligger i vårdnadstvist om sina två små barn. Jens påstår att Lisa är en dålig mamma som vanvårdar dem.


Deras granne Marie känner dem båda och vet att båda är bra föräldrar och att Lisa inte vanvårdar dem, utan att det bara är något Jens säger för att skaffa poäng i rättegången. Marie tycker situationen är jobbig, hon vet inte hur hon ska kunna vara båda till lags.


Lisa ber Marie att berätta i rättegången att hon inte vanvårdar sina barn, eftersom hon väl känner till familjeförhållandena, men Marie svarar: ”Jag säger inget så har jag ingenting sagt. Jag vet att du såklart inte vanvårdar dina barn och att du är en ansvarstagande mamma, och jag finns här för dig om du vill prata, men jag vill inte ta ställning officiellt”.


-Men du tar ställning genom att inte berätta vad du vet. Du kan väl bara prata med Jens i alla fall? Bara säg sanningen. Bara säg att du sett mig med barnen och att du aldrig sett mig vara dum mot dem eller vanvårda dem.


-Jo, så är det. Och det tycker jag. Men det måste stanna mellan oss. Det är en inofficiell version. Den officiella versionen är att jag inte tar ställning eller vill uttala mig.


-Inte ens om det går till rättegång och jag måste försvara mig mot anklagelserna?


-…….


 


Detta är en påhittad historia. Personerna finns inte i verkligheten. Dock var jag med om en händelse för ganska längesen nu som jag inte kunnat släppa och som jag fortfarande drömmer om och grubblar på då och då eftersom jag aldrig fått svar, som har vissa likheter med ovanstående metafor.


Pratade med en väninna om det efter att jag igen drömt en tydlig dröm, och hon känner varken mig så väl eller vet något om historien. Jag berättade mest om min besvikelse och att det fortfarande finns så mycket i mitt medvetande, och att jag inte så lätt kan släppa det. Jag förstår inte varför jag fortfarande drömmer och bryr mig.


Min väninna ställde en fråga.


-Har du inte upplevt tidigare denna brist på ryggrad och mod? Vänskap går inte att villkora. Personen har du gillat med alla fel och brister, och bara för att du hade stått upp för henne i vått och torrt betyder ju inte att hon gör det för dig.


-Just det, och det är det som gör det så svårt. Jag trodde vi var genuina vänner med samma uppfattning om vänskap, att vänner finns i både med och motgång.


-Du hade en föreställning som var just en föreställning. Hon har aldrig utgett sig för att stå på barrikaderna för dig.


-Men jag trodde…


 


Det är problemets lösning. Det är svaret på mina varför.


Jag hade gått genom eld och vatten och försvarat och stått upp för de som är mina vänner i hjärtat, och den uppfattningen trodde jag var ömsesidig. Det var den inte, och jag ramlade ner i ett svart hål där jag kravlat runt i självömkan ett tag.


Och för att jag drömde så tydligt och berättade kortfattat och metaforiskt för en som inte alls är insatt fick jag svaret jag inte hittade själv.


Jag sökte svar på en fråga jag vältrat i ekorrhjul länge nog, och svaret var inte ”strunt i henne”. Det svaret hade jag inte kunnat använda till något. Det lär man sig heller inget av, och det är viktigt att lära av erfarenheter. Kunde jag gjort något annorlunda? Troligen inte. Jag hade en förväntan på vår vänskap, hon en annan. Enkelt sagt.


Marie i historien är feg för hon vet inte vad hennes agerande får för konsekvens, kanske Jens ger sig på henne eller har en hållhake på henne på något sätt? Om hon inte säger något tolkar hon det själv verkligen som att hon håller sig utanför och inte tar ställning, i Lisas värld tar hon ställning i allra högsta grad genom att inte säga sanningen. Officiellt i allafall, det enda som räknas.


Det är bra att skriva ner vissa tankar av anledningen att medan man formulerar meningarna framträder svaren. Dagboken har ersatts av blogg, men har samma funktion förutom att det kanske finns fler med samma erfarenhet.


Ju äldre man blir ju högre krav har man på de vänner man valt att omge sig med. De är färre idag är för 10 år sen, men förhoppningsvis har det sunda förnuftet valt ut dem som man har mest utbyte av och där man ger och får kvalitet. Man har vänner till olika saker, en del pratar man allvarligheter med, andra festar man med, andra blir bekantskaper man har sporadisk kontakt med och så vidare. Alla har sin funktion och vännerna i sin tur väljer mig av sina skäl. Men att befinna sig i en slags vänskap som är av det djupa ärliga slaget och sen förflytta den till något annat är svårt. Tvärtom är lättare, att vara bekanta som sedan blir nära vänner. Svårt är det också som sagt, när inte båda har samma uppfattning om vilken typ av vänskap man har…


Vänskap är handling, inte ord.


För mig, dig, Lisa men också Marie.