Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cabincrew - Resor Resetips Reseguider Tips om din

Testa gränser

I alla av barnens åldrar har det testats gränser, och det hör ju naturligt nog till utvecklingen.


”Det är farligt att ge ett barn ansvar och tvinga dem fatta beslut de inte är mogna för” läste jag nånstans, och började genast argumentera emot, för visst måste man gå över gränser för att veta var de går?


Men sen läste jag igen det jag ovan kursiverat, och då gick det upp ett ljus. Ja just det, vi har inte rösträtt för 10-åringar till exempel, för först när de är 18 räknar man med att mognaden är tillräcklig för att kunna fatta beslut i saker som rör landets framtid.


Vi låter heller inte 8-åringar gå på 15-års-filmer för att vuxna som granskat filmen gjort bedömningen att vissa scener kan uppfattas på ett annat sätt av en icke-så-mogen hjärna, som inte har erfarenhet eller perspektiv på filmbranschen, utan kanske påverkas starkt negativt.


Igår ville dottern åka till stan med en kompis. De skulle få åka in och ta en fika, och se skulle de bli skjutsade till biografen (11-årsfilm!) och hämtade av annan förälder. Jag var nervös, men gränssättningen gäller också omvänt. Helst vill man ju att ens ”små bäbisar” ska välja att sitta hemma med sina föräldrar tills man är helt säker på att de kan ta hand om sig själv i alla tänkbara situationer, men så funkar det inte. Det gjorde det inte ens när jag var tonåring om sanningen ska fram. Lite av utvecklingen är att testa.


Allt gick inte som det var tänkt igår, inget allvarligt hände, men idag är en diskussionsdag. Jag och Tony bestämde oss också för att gå på bio, vi mötte ungarna när deras var slut, och lämnade dem inte ur sikte förrän föräldern kom och hämtade. Men jag är om än mer övertygad efter igår, att man inte ska lämna beslut till barn som de inte är mogna för.


Och stans utbud får vänta ett tag till för våra småtjejer.