Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konstiga jobb i USA

Ibland vet jag inte vad som är bäst. Att det är som i Sverige där mycket färre arbetar än som borde, därför att anställningstryggheten är så gedigen så företagare knappt vågar anställa, det är en stor risk. Men, å andra sidan,de som har ett jobb kan känna sig trygga, behöver inte tänka på sjukförsäkring eller pensionsinbetalningar.


Eller som i USA där det inte alls är svårt att hitta jobb, men många är uselt betalda och inte andas anställningstrygghet åt något håll. Många servitriser tex lever på den dricks de får (som är 15%, inte som i Sverige, vi rundar uppåt om vi är nöjda) och har ingen fast grundlön, eller väldigt låg. Vad gör det för välfärden??


Det ger en direkt följd att mammaledigheten är ungefär en månad, och du får själv betala din sjukförsäkring i många fall, vilket många då följdaktligen saknar.


Samtidigt ser man ungdomar som arbetar i allehanda butiker, men också på högst diskutabla jobb. Exempelvis i ett varuhus stod två tjejer vid ingången, och hoppade jämfota varje gång en kund gick genom dörren och sa ” Hi, how are you, thankyou for shopping at…”.


Vet inte om det skulle vara mitt drömjobb ens när jag var 17, men, kanske leder det till annat?


En kille har jag sett varje gång jag varit i Seattle, han står i en vägkorsning och dansar aktivt med stora skyltar på magen och en stor hatt, och gör reklam för biltvätten bredvid. Undrar vad han har i lön och om han trivs med jobbet?


En annan kollega bor i USA och pendlar till jobbet här i Skandinavien, och hon har berättat om sin granne som bär matvaror ut till snabbköpets parkering för kundernas räkning, för några dollar i timmen. Han måste ha tre jobb för att kunna försörja sig och sin familj, och jobbar jämt. Vad är det för liv?


 


År 2006 borde det inte vara omöjligt att hitta ett mellanting. En sak är dock klar utan att vara kusin med Einstein. Fler måste jobba om vi ska ha kvar den välfärd vi är vana vid. Fler måste också betala skatt, alltså diskvalificera svartjobben. För annars kommer vi inte att överleva pensionsåren, för vem ska försörja oss?