GLÖM INTE! När du är ute och reser får du inte missa att du fortfarande får räkningar hemma. Se till att du har någon du litar på som kan betala dem.
GLÖM INTE! När du är ute och reser får du inte missa att du fortfarande får räkningar hemma. Se till att du har någon du litar på som kan betala dem. Foto: NIKLAS NIKLAS

Bli en bra backpacker

Varje höst flyger tusentals långresenärer likt flyttfåglar söderut. Till äventyret och värmen, nya jobb, studier eller välförtjänt ledighet. 

Här är allt du behöver veta före avfärd.

Packning

  En ryggsäck (40-70 liter) rekommenderas, men även en sportbag eller stryktålig resväska kan fungera. Tunn kedja (finns i järnhandeln) för att låsa ryggsäcken alternativt säkra packningen på tåg är bra. Komplettera gärna med liten rygga för dagsturer - där förvaras kamera, guidebok, anteckningsbok, vattenflaska. 

Reskassa

  Satsa på ett mix av resecheckar i dollar, kreditkort och minst 200 dollar i kontanter. Resecheckarna är försäkrade. Håll reda på checkarnas nummer så att de snabbt kan ersättas vid stöld. I vissa länder kräver växlarna att få se kvitto på köpet. Var aktsam när du betalar med kort. Kolla alltid när slippen dras - det händer att skojare drar flera. Skriv upp numret på kortet och telefonnummer för stöldanmälan. Göm någonstans i packningen. 

Värdesaker

  Ett tunt värdebälte under kläderna rekommenderas. Gardera med att gömma reservpengar någonstans i packningen. Kanske i ett "värdeskärp" med blixtlås på insidan. I storstäder där rån är vanliga är det ofta säkrare att lämna värdesakerna i hotellets kassaskåp. 

Reseförsäkring

  För resor upp till 45 dagar brukar hemförsäkringens skydd räcka gott. Är man borta längre rekommenderas en särskild reseförsäkring. Det kan bli en dyr affär. Två prisvärda alternativ utan bagageskydd är Helpline (3 månader, 2 085 kronor) och Första (6 månader, 2900 kronor). 

Guideböcker

  Förlagen Rough Guides, Lonely Planet och Footprint har bra guider på engelska. Bildspäckade Periplus och Insights böcker passar bäst för inläsning före resan. Någonstans mittemellan hamnar Vagabonds välskrivna böcker. Är engelskan knackig har Willma praktiska guider på svenska. 

Vaccinationer

  Priserna varierar. Ring runt till några olika vård- och vaccinationscentraler och jämför.  Se också till att få recept på  malariatabletter, samt vaccinationsbok med stämplar. Ska du vara borta länge kan det vara vettigt att kolla tänderna. 

Bostad, räkningar, deklaration

  Många hyr ut lägenheten/  huset i andra hand. Helst till någon de har en hållhake på: en kompis, kollega eller släkting. Skriv kontrakt med hyresgästen (finns i bokhandeln). Hyran låter du någon annan sköta. Det är säkrast så. Fixa ett skriftligt intyg från värden/bostadsrättsföreningen på att du får hyra ut. Begär uppskov hos Skattemyndigheten om du är borta under deklarationstiden. Eftersändning och lagring av post ordnas på posten eller via www.adress andring.se. Låt någon du litar på ansvara för att lån och räkningar betalas i tid. 

Internet och telefon

  Internetkaféer finns i de flesta storstäder i världen. Registrera därför en gratis e-postadress hos exempelvis Hotmail (www.hotmail.com) eller Yahoo (www.yahoo.se). Det är ett utmärkt sätt att hålla kontakt med släkt och vänner. Mobiltelefonen är dyr att använda - förutom sms. I vissa länder (till exempel Thailand) kan kontantkort köpas för ett par hundralappar. På så sätt blir det gratis att svara på samtal från Sverige. 

Säkerhet 

 Militärkupp, epidemi eller ekonomisk kris? Trygga landet kanske inte är så säkert. Håll dig ajour med UD:s rekommendationer (www.ud.se) och brittiska Foreign & Commonwealth Office (www.fco.gov.uk/travel). 

Kopior

  Gör fotostatkopior på flygbiljetter, resechecksnummer, viktiga adresser och telefonnummer, numret på kreditkortet och passet. Många länder kräver att passet är giltigt i minst sex månader. 

Visum

  Vilka länder som kräver visum och var ambassaderna finns hittar du på UD:s webbplats (www.ud.se), Embassy World (www.embassyworld.com) eller i guideboken. Tänk på att reglerna kan ändras med kort varsel. Sök de visum som går i Sverige och fixa resten i ett grannland på resan. 

Flygbiljetter

  En vanlig reguljärbiljett är en bra start om du vet varifrån och när du ska resa hem. De flesta bolag erbjuder också "open jaw" - att till exempel flyga till Bangkok och hem från Singapore. För månadslånga resor kan ett startpaket med flyg och hotell för de första nätterna kännas tryggt. En jorden runt-biljett är ofta en god affär, särskilt för den som vill kombinera Asien med Australien och USA. Enkla biljetter ger frihet och är sällan något problem att köpa längs vägen. Tänk dock på att vissa länder kräver utresebiljett (det kan hjälpa att i stället visa en tjock bunt resecheckar/kontanter i passkontrollen). Pålitliga resebyråer brukar listas i guideboken. Lågkostnadsflyg är stort i USA och Europa, men finns även i Australien, Malaysia, Brasilien, Indien. 

Flygplatsskatt 

 Häcklad avgift som betalas på flygplatsen vid avresa. Kostar från ett par tior till flera hundra kronor. Ingår ibland i biljettpriset, andra gånger inte. Kan ofta bara betalas i lokal valuta - kolla därför i förväg vad som gäller.