Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 mar 2014 08:00

Bland konst och god mat i turisternas Nice

På det avlånga torget i Vieux Nice öppnar restaurangerna när grönsakshandlarna packat ihop.

På det avlånga torget i Vieux Nice öppnar restaurangerna när grönsakshandlarna packat ihop.

1/3

På Chagall-museet kostar inträdet 80 kronor.

På Chagall-museet kostar inträdet 80 kronor.

2/3

Stranden är lång, med små runda stenar.

Stranden är lång, med små runda stenar.

3/3

NICE, FRANKRIKE. Franska rivierans huvudstad Nice är en riktig turistmagnet - tack vare den sköna, kosmopolitiska atmosfären, folklivet, gamla stans gränder, konsten, strandlivet, de fina ­hotellen och så klart all utsökt mat och vin.

Den exklusiva Nice-­stadsdelen Cimiez ligger på en kulle ett par kilometer från havet. Utsikten över staden och Medelhavet är fin, men för den som söker strandliv är läget inte det bästa. Annat var det i turismens barndom. Hit har nordeuropéer sökt sig sedan mitten av 1800-talet, då idén om att semestra föddes. Men fram till 1920-talet var det vintersemestrar som gällde – och då gjorde det inget att havet låg långt bort.

Några av de äldsta delarna av Nice ligger här på kullen, där den romerska staden Cemenelum låg. Grekerna, som var här ännu tidigare byggde sitt Nicaea vid havet – lämningarna finns under Vieux Nices trånga gränder.

Musée Marc Chagall

Främsta skälet att ta sig till ­Cimiez är Matissemuseet. Den berömde konstnären levde en stor del av sitt liv i Nice, men det var på håret att det inte blev så. När han kom hit första gången ­regnade det dag ut och dag in och han var på vippen att flytta. Men så klarnade det upp, han såg det unika ljuset - och blev kvar. Museet har bland annat flera imponerande collage i Matisses unika stil.

Halvvägs ner mot Nices centrum ­ligger den mest välbesökta sevärdheten i stan – Musée Marc Chagall – ett måste även om man inte är konstälskare. Chansen är dock stor att du blir det när du sett hans makalösa, färgrika, symboliska målningar med flygande getter och rara brudpar. Sitter du ­dessutom igenom den timslånga filmen blir du än mer berikad.

Fortsätter du sedan nerför backen står man snart vid ena änden av stans paradgata – ­Avenue Jean Médecin. Här var till för några år sedan fullt av bilar, men nu har gatan tagits över av spårvagnar och flanörer. Överlag har Nice genomgått en rejäl uppryckning de senaste tio åren - snyggats till, fått mer offentlig konst samt utmärkt – och billig – lokaltrafik.

Det märks i allra högsta grad på torget Place Masséna, där ett konstverk bestående av en rad sittande figurer på höga pelare lyser upp skymningen. Korsar du torget är du i Vieux Nice - gamla stan.

Vi tar chansen och smakar stans kulinariska specialitet, socca, en tjock pannkaka gjord på kikärtor, med ­ursprung i Italien. Nice blev inte en del av Frankrike förrän 1860, som tack för att landet stöttat Italiens enande. Och de italienska influenserna är tydliga, se bara på de terrakottafärgade husen med sina typiska fönsterluckor. Även den lokala Nicedialekten – som snarast är ett eget språk – har sina rötter i ­Italien.

Hand i hand längs Promenade des Anglais

Socca är gott, men ostron och andra skaldjur är ännu bättre. Och på det avlånga salutorget, där man dagtid säljer frukt, grönt och blommor, finns flera ställen med härliga skaldjurs­platåer som specialitet. Med provensalskt ­rosévin därtill är semesterkänslan total.

I varje fall nästan – för även om Nices flera kilometer långa grus- och klapperstensstrand inte tillhör Rivierans finaste så är det härligt att ligga där, doppa sig (det är inte helt lätt att komma upp igen när vågorna rullar in), ta en fika på någon elegant strandbar och sedan gå hand i hand längs havet på Promenade des Anglais – anlagd för brittiska pengar just när turisterna upptäckt det vi nu tar för givet: att ju närmre havet de semestrade desto bättre.


Läs fler artiklar om Frankrike och landets härliga resmål!

ELISABETH MONTGOMERY