Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vanliga misstagen du gör på din bilsemester

Vägen ligger öppen fram dig du har ingen tid att passa.

Vad kan kännas friare än en bilsemester?

Men det kan också bli en semestermardröm.

Här är vanliga misstagen du ofta gör - men bör undvika.

Långa bilresor kräver förberedelser.Långa bilresor kräver förberedelser.Långa bilresor kräver förberedelser.
Långa bilresor kräver förberedelser.

1. Se till att bilen är i skick

 

 

Vem har inte drömt om att bara sätta sig bakom ratten och köra i väg på den perfekta semestern? Men det är rätt sällan den blir riktigt så felfritt som vi hoppas på. Sura medresenärer, andra förare som beter sig som idioter, motorhaverier och stress kan förstöra en resa totalt.

Men det finns hopp. Med rätt förberedelse och attityd blir resan så mycket bättre. Här får du tolv tips som gör bilsemestern till drömsemestern.

 

 

Se till att bilen är i skick 

Långa bilresor kräver förberedelser. Framför allt ska du vara säker på att bilen är i fullgott skick. Tajma gärna in en service innan du åker och se till att du har rätt hjulinställning, bra däck och fullt fungerande luftkonditionering. Och glöm inte att tvätta och städa bilen innan ni ger er i väg. Det är så mycket skönare att åka i en städad bil.

 

GPS och mobiltelefon i all ära, men ta med en bra karta som backup.GPS och mobiltelefon i all ära, men ta med en bra karta som backup.GPS och mobiltelefon i all ära, men ta med en bra karta som backup.
GPS och mobiltelefon i all ära, men ta med en bra karta som backup. Foto: Istock

2. Glöm inte karta och kompass

 

GPS och mobiltelefon i all ära, men ta med en bra karta som backup. Helt plötsligt saknar du täckning, inser att dataroamingen kommer att kosta mer en all inclusive-vecka på Mauritius eller att du helt enkelt inte får den rätta överblicken med GPS:en. Dessutom kanske du vill lämna bilen och gå på upptäcktsfärd. Då kan karta och kompass hjälpa dig att hitta tillbaka.

 

Varje bilsemester förtjänar ett soundtrack.Varje bilsemester förtjänar ett soundtrack.Varje bilsemester förtjänar ett soundtrack.
Varje bilsemester förtjänar ett soundtrack. Foto: Monkey Business Images

3. Rätt soundtrack

 

Varje bilsemester förtjänar ett soundtrack. Och det ska vara musik som tål att lyssnas på många gånger. Här är det naturligtvis upp till tycke och smak, så sätt ihop några timslånga spellistor på din telefon, mp3-spelare eller surfplatta. Några tumregler är att musiken inte får vara för rörig (då blir du stressad), inte för lågmäld (då blir du sömnig) och inte för hetsig (då ökar risken att du kör för fort). Och om din partner hatar Britney Spears – skippa Britney Spears.

 

 

 

Det där med vatten är faktiskt nödvändigt, även om du inte planerar att köra genom en öken.Det där med vatten är faktiskt nödvändigt, även om du inte planerar att köra genom en öken.Det där med vatten är faktiskt nödvändigt, även om du inte planerar att köra genom en öken.
Det där med vatten är faktiskt nödvändigt, även om du inte planerar att köra genom en öken. Foto: Sigrid Olsson

4. Bunkra upp med godis och vatten

 

Trots att du är noga med vad du äter, så är faktisk snabba kolhydrater precis vad du behöver för att kunna köra långt med bibehållet humör. Och det där med vatten är faktiskt nödvändigt, även om du inte planerar att köra genom en öken. Plötsligt står du där med punktering på en mörk småväg och känner törsten komma smygande. En flaska i kupén och en i bakluckan. Minst.

 

Om du ska bilsemestra utomlands bör du kolla upp lokala trafikregler.Om du ska bilsemestra utomlands bör du kolla upp lokala trafikregler.Om du ska bilsemestra utomlands bör du kolla upp lokala trafikregler.
Om du ska bilsemestra utomlands bör du kolla upp lokala trafikregler. Foto: Adrian Hancu

5. Koll på lokala trafikregler

 

Om du ska bilsemestra utomlands bör du kolla upp lokala trafikregler. Du vill inte hamna i diskussion med en tjurig norsk trafikpolis om hur nära det är okej att köra bakom framförvarande bil. Du vill heller inte dividera om när högerregeln gäller med en fransk gendarmer. Eller få böter i Tyskland för att du inte har en reflexväst i bilen.

Kunskap är makt.

 

Lämna gott om utrymme i planeringen för spännande omvägar.Lämna gott om utrymme i planeringen för spännande omvägar.Lämna gott om utrymme i planeringen för spännande omvägar.
Lämna gott om utrymme i planeringen för spännande omvägar.

6. Planera inte för mycket

 

Ni är ju på semester, inte sant. Och då lever man inte efter ett schema. Lämna gott om utrymme i planeringen för spännande omvägar, intressanta stopp och en extra övernattning i den där fantastiska franska byn som är så trevlig.

Och hittar ni det perfekta badstället, så ta några timmars paus.

 

I bland räcker det med att ha några roliga spontana spaningslekar.I bland räcker det med att ha några roliga spontana spaningslekar.I bland räcker det med att ha några roliga spontana spaningslekar.
I bland räcker det med att ha några roliga spontana spaningslekar. Foto: Irina Belousa

7. Fixa underhållning för barnen

 

Det finns få barn som verkligen uppskattar att sitta fastspända i bil timme in och timme ut. Så se till att det finns underhållning. I bland räcker det med att ha några roliga spontana spaningslekar, men emellanåt krävs tungt artilleri som Hitta Nemo eller Minions. Ladda en surfplatta eller en dator med ungarnas favoritfilmer och investera i hörlurar så de vuxna slipper höra Hakuna Matata för 10 000:e gången.

 

Skippa vägkrogarna och satsa på mat i en mysig småstad i stället.Skippa vägkrogarna och satsa på mat i en mysig småstad i stället.Skippa vägkrogarna och satsa på mat i en mysig småstad i stället.
Skippa vägkrogarna och satsa på mat i en mysig småstad i stället.

8. Skippa vägkrogarna

 

Vi säger inte att alla vägkrogar är dåliga. Långt därifrån. Men genom att göra en liten omväg in i en tysk småstad så kan man hitta betydligt roligare ställen att äta på. Och så slipper du stressen och känslan av att du måste i väg så snart som möjligt.

 

Haffa inte rattan. Turas om att köra om ni är fler i bilen med körkort.Haffa inte rattan. Turas om att köra om ni är fler i bilen med körkort.Haffa inte rattan. Turas om att köra om ni är fler i bilen med körkort.
Haffa inte rattan. Turas om att köra om ni är fler i bilen med körkort. Foto: Istock

9. Turas om att köra

 

Försök inte imponera på familjen genom att vara den som kör hela tiden. Och dessutom blir allt mycket trevligare om ny byter förare säg, varannan timme? Sätt dig på passagerarplats, bestäm musiken, luta dig tillbaka och njut av att bara åka med.

 

Se till att ha rätt grejer nära till hands.Se till att ha rätt grejer nära till hands.Se till att ha rätt grejer nära till hands.
Se till att ha rätt grejer nära till hands. Foto: Svetlana Lukienko

10. Ha rätt grejor inom räckhåll

 

Solglasögon, basebollkeps, hushållspapper eller pappersnäsdukar, vatten, plånbok, identitetshandlingar och snabba kolhydrater ska finnas i kupén. Regnkläder, varm tröja, filt och ficklampa ska finnas lättillgängligt i bagaget. Då känner du dig trygg och resan blir behagligare.

 

11. Pausa ofta

 

Vi har pratat om det där med semester, inte sant. Pausa minst tio minuter varannan timme (när ni ändå byter förare). Stanna ofta och titta på utsikten, ta en kopp kaffe, lek med ungarna en stund eller gymnastisera lite. Din kropp och din själ kommer att tacka dig.

 

Hetsa inte så förbaskat på bilsemestern.Hetsa inte så förbaskat på bilsemestern.Hetsa inte så förbaskat på bilsemestern.
Hetsa inte så förbaskat på bilsemestern. Foto: Colourbox

12. Ta det lugnt

 

Hur kul det än är att dra på för fullt på autobahn, så är bilsemestern ett av de där tillfällena då vägen faktiskt är målet. Så lägg dig gärna lite under hastighetsbegränsningen, koppla in farthållaren och hetsa inte så förbaskat. Semester är inte en tävling i hastighet, det är ett mästerskap i upplevelser.