Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Upptäck stekheta Kroatien – det här får du inte missa

Kroatien är en av sommarens raketer - alla vill till landet med över tusen öar, ett kristallklart hav och en 180 mil lång kust.

Helena och Peter Bergström som bilat i två månader genom städer, till nationalparker och öar guidar här till sina smultronställen.

Här är femton pärlor i landet.

 

Text: Helena Bergström

Dubrovnik är ett av Kroatiens självklara turistmål.

Foto: Colourbox

1 av 15

1. Dubrovnik

Med sin medeltida arkitektur och många charmiga gränder är Dubrovnik ett av Kroatiens självklara turistmål. Invånarantalet uppgår faktiskt inte ens till 50 000, men antalet turister per år kan räknas i miljoner. För bästa möjliga upplevelse kan det därför vara klokt att besöka Dubrovnik under lågsäsong.

Dubrovniks gamla stadskärna har rötter från 600-talet och ligger på en utskjutande udde, omgiven av bastanta och upp till sex meter höga murar. För en avgift på ca 130 kronor får man tillträde till att promenera runt staden på murarna, med en fantastisk utsikt både över havet och över stadens gränder. Dubrovniks historiska delar finns med på UNESCO:s världsarvslista och här kan man beskåda en mängd kyrkor och palats eller strosa omkring på den blankpolerade huvudgatan Stradun.

För den som är ett fan av tv-serien Game of Thrones är Dubrovnik ett mecka. Hela staden har från och med den andra säsongen använts som inspelningsplats för tv-seriens huvudstad King’s Landing. Här kan man också beskåda Minceta Tower, där Khaleesi Daenerys försökte hitta ingången till the House of the Undying där hennes drakar var fängslade och Rectors Palace, där interiörerna från fantasystaden Qarth har filmats.

Resa hit: Flyg direkt till Dubrovnik

Bo bra: Camping Solitudo är en enormt stor camping som ligger centralt i Dubrovnik. Här har man tillgång till en fin strand med lyxig känsla och det går kontinuerligt bussar fram och tillbaka till den gamla stadsdelen.

Missa inte: En guidad tur genom inspelningsplatserna från Game of ThronesOM KROATIEN

Kroatien kan stoltsera med en kustremsa som är hela 180 mil lång. Kusten kantas på många håll av dramatiskt höga berg och precis överallt kan man blicka ut över ett kristallklart hav som skiftar i kornblått eller smaragdgrönt.

Kroatiens skärgård är, med sina över tusen öar, som gjord för solsemester eller segelturer. Men Kroatien är mer än bara sol och bad. För den som gillar natur kan Kroatien imponera med inte mindre än åtta nationalparker, där man kan se några av Europas mest spektakulära naturscenerier. För den som föredrar kultur och historia finns otaliga medeltidsstäder och sevärdheter som härstammar från Romartiden. Dessutom bjuder Kroatien både på äventyr och lekfulla aktiviteter.


Ett år lång husbilsresa genom Europa

Under 2015 gjorde vi en ett år lång resa med husbil genom Europa. Vi följde kusten från franska Normandie i väst till Albanien i öst, och hann bland annat med Korsika, Sardinien och Sicilien på vägen. På slutet av resan spenderade vi drygt två månader i Kroatien. Vi körde från söder till norr, och tog god tid på oss att utforska städer, öar och nationalparker i detta fantastiska land.


Blogg om resor, äventyr och camping

Vi är alltsomoftast på resande fot, oavsett om det är med husbil eller flyg, och bloggar om resorna på www.freedomtravel.se. Bloggen är Sveriges största blogg om resor, äventyr och camping och uppdateras i stort sett varje dag. På bloggen finns också restips, land för land, för alla ställen vi har besökt.

1 av 15