Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Upptäck stekheta Kroatien – det här får du inte missa

Kroatien är en av sommarens raketer - alla vill till landet med över tusen öar, ett kristallklart hav och en 180 mil lång kust.

Helena och Peter Bergström som bilat i två månader genom städer, till nationalparker och öar guidar här till sina smultronställen.

Här är femton pärlor i landet.

 

Text: Helena Bergström

Dubrovnik är ett av Kroatiens självklara turistmål. Foto: Colourbox

1. Dubrovnik

Med sin medeltida arkitektur och många charmiga gränder är Dubrovnik ett av Kroatiens självklara turistmål. Invånarantalet uppgår faktiskt inte ens till 50 000, men antalet turister per år kan räknas i miljoner. För bästa möjliga upplevelse kan det därför vara klokt att besöka Dubrovnik under lågsäsong.

Dubrovniks gamla stadskärna har rötter från 600-talet och ligger på en utskjutande udde, omgiven av bastanta och upp till sex meter höga murar. För en avgift på ca 130 kronor får man tillträde till att promenera runt staden på murarna, med en fantastisk utsikt både över havet och över stadens gränder. Dubrovniks historiska delar finns med på UNESCO:s världsarvslista och här kan man beskåda en mängd kyrkor och palats eller strosa omkring på den blankpolerade huvudgatan Stradun. 

För den som är ett fan av tv-serien Game of Thrones är Dubrovnik ett mecka. Hela staden har från och med den andra säsongen använts som inspelningsplats för tv-seriens huvudstad King’s Landing. Här kan man också beskåda Minceta Tower, där Khaleesi Daenerys försökte hitta ingången till the House of the Undying där hennes drakar var fängslade och Rectors Palace, där interiörerna från fantasystaden Qarth har filmats.

Resa hit: Flyg direkt till Dubrovnik

Bo bra: Camping Solitudo är en enormt stor camping som ligger centralt i Dubrovnik. Här har man tillgång till en fin strand med lyxig känsla och det går kontinuerligt bussar fram och tillbaka till den gamla stadsdelen.

Missa inte: En guidad tur genom inspelningsplatserna från Game of Thrones

 

 

OM KROATIEN

Kroatien kan stoltsera med en kustremsa som är hela 180 mil lång. Kusten kantas på många håll av dramatiskt höga berg och precis överallt kan man blicka ut över ett kristallklart hav som skiftar i kornblått eller smaragdgrönt. 

Kroatiens skärgård är, med sina över tusen öar, som gjord för solsemester eller segelturer. Men Kroatien är mer än bara sol och bad. För den som gillar natur kan Kroatien imponera med inte mindre än åtta nationalparker, där man kan se några av Europas mest spektakulära naturscenerier. För den som föredrar kultur och historia finns otaliga medeltidsstäder och sevärdheter som härstammar från Romartiden. Dessutom bjuder Kroatien både på äventyr och lekfulla aktiviteter.

 

Ett år lång husbilsresa genom Europa

Under 2015 gjorde vi en ett år lång resa med husbil genom Europa. Vi följde kusten från franska Normandie i väst till Albanien i öst, och hann bland annat med Korsika, Sardinien och Sicilien på vägen. På slutet av resan spenderade vi drygt två månader i Kroatien. Vi körde från söder till norr, och tog god tid på oss att utforska städer, öar och nationalparker i detta fantastiska land.

 

Blogg om resor, äventyr och camping

Vi är alltsomoftast på resande fot, oavsett om det är med husbil eller flyg, och bloggar om resorna på www.freedomtravel.se. Bloggen är Sveriges största blogg om resor, äventyr och camping och uppdateras i stort sett varje dag. På bloggen finns också restips, land för land, för alla ställen vi har besökt.

 

Över tusen öar, holmar och skär. Foto: Istock

2. Kroatiens skärgård

Kroatiens kustlinje är 180 mil och här utanför finns över tusen öar, holmar och skär. Från många städer och byar längs kusten går färjor, och i många fall går det utmärkt att ta med bilen på färjan. Andra varianter är att båtluffa utan bil eller att hyra en segelbåt och uppleva skärgården under en seglingssemester.

Om man vill båtluffa är Kroatien ett paradis, med otaliga vackra öar som ligger nära varandra. Split kan fungera utmärkt som utgångspunkt för att besöka öar som Brac, Hvar, Korčula och Vis. På Korčula finns en av de allra bäst bevarade medeltidsstäderna och Vis tillhör en av de lite mer orörda öarna. Det går också bra att utgå från Dubrovnik för att besöka öar som Mjlet och Lopud. Ön Mljet är i första hand känd för nationalparken Mljet och Lopud tillhör Elafitiöarna, en ögrupp på 13 öar, där bara ett fåtal är bebodda. Ett ytterligare alternativ är att utgå från Zadar och resa till öar som Ugljan och Pag, där man kan strosa bland olivlundar och lata sig på vackra stränder.

Om man hellre vill upptäcka Kroatiens skärgård från en segelbåt går det också utmärkt, och även här är Dubrovnik, Split eller Zadar bra utgångspunkter. Det finns gott om seglingsresor och segelbåtsuthyrare att välja på.

Resa hit: Flyg till Dubrovnik, Split eller Zadar

Bo bra: Camping är populärt i Kroatien och det finns campingar på de flesta av de lite mer populära öarna. Det kan dock vara bra att kolla i förväg!

Missa inte: Naturparken Telašćica är den säkraste, vackraste och största naturhamnen vid Adriatiska havet och dess landskap kännetecknas av branta, 160 meter höga klippor som sticker ut ur havet, samt av sjön Mir, den enda saltsjön vid Adriatiska havet

 

Staden Hvar har förvirrande nog samma namn som själva ön. Foto: Istock

3. Hvar

Ön Hvar är en vidsträckt grön ö utanför Makarska Rivieran i Kroatien. Oavsett vilken färja man tar för att komma hit får man njuta av Kroatiens vackra skärgård med sitt kristallklara vatten, frodigt gröna öar och blånande berg som reser sig på avstånd. På ön finns gott om vildvuxen natur, och här hittar du också flera trevliga semesterstäder.

Staden Hvar har förvirrande nog samma namn som själva ön och är öns största stad. Trots att staden egentligen är väldigt liten känns den mäktig med sina pampiga byggnader, höga kyrkor och högblanka stengolv. Bilar är inte tillåtna på stadens gator vilket ger en lugn atmosfär. Istället finns långa rader av förtöjda segelbåtar och katamaraner längs kajerna, som guppar i de små vågorna medan besättningarna ropar glatt till varandra. Utmed strandpromenaden hittar man också gott om uteserveringar och ett aktivt nattliv. 

Stari Grad anses vara den äldsta staden i hela Kroatien och grundades av greker redan år 384 före Kristus. När man promenerar runt bland stenhusen i de trånga gränderna är det nästan så att man väntar sig att möta några medeltida figurer runt hörnet. Idag är gränderna fyllda med mysiga uteserveringar där man kan slå sig ner för att avnjuta en god lunch. Ett annat trevligt tidsfördriv är att beundra de stora båtarna som ligger förtöjda längs kajen. 

Resa hit: De närmaste bilfärjorna går från Drvenik till Sucaraj (35 minuter) eller från Split till Stari Grad (120 minuter). Det går också färjor från ytterligare orter i Kroatien samt från Ancona i Italien.

Bo bra: Camping Vira ligger några kilometer ifrån staden Hvar och har många platser med utsikt över vattnet. Om du i stället vill vara naken på campingplatsen finns en populär naturistcamping i Vrboska.

Missa inte: Starogradsko polje (fältet i Starigrad) finns med på UNESCO:s världsarvslista och består av olivlundar och vinodlingar som är i stort sett oförändrade sedan de gamla grekernas kolonialisering. 

 

Den viktigaste turistorten på Brac heter Bol och här finns den kända och speciellt formade stranden Zlatni Rat.

4. Brac

Brac är en av de mest populära öarna i Kroatien, och det är inte svårt att förstå varför. Naturen består av dramatiskt höga berg, gröna områden där fåren strövar fritt och sagolika stränder där man kan blicka ut över turkosblått vatten och försiktigt guppande segelbåtar. Här finns också de populära semesterstäderna Bol och Supetar.

Den viktigaste turistorten på Brac heter Bol och här finns den kända och speciellt formade stranden Zlatni Rat (Gyllene udden). Stranden skjuter rakt ut i havet som en lång tunga och har varit med i otaliga listningar över vackraste stränder i Europa och världen. Ännu mer känd för svenskarna blev stranden i 2014 års julkalender, då den kallades ”Orkidékusten”. Allt som allt utgör Zlatni Rat 634 meter strand, som omges av turkosblått vatten och intensivt gröna pinjeträd. 

Supetar är den största staden på ön och lockar många turister på sommarhalvåret. Det är trots detta ingen storstad vi pratar om. I Supetar bor omkring 3000 människor och när man promenerar bland stenhusen i de gränderna känns det mer som att befinna sig i en mysig liten by. I hamnen ligger små färgglada båtar bredvid den större bilfärjan, som kontinuerligt går mellan Supetar och Split, och längs kajen finns gott om uteserveringar och traditionella restauranger, så kallade ”konoba”. 

Resa hit: Färja från Split till Supetar eller färja från Makarska till staden Sumartin. Att ta sig från Supetar till Bol tar ca 50 minuter med buss eller bil. 

Bo bra: Det finns många campingar på Brac och bara runt Bol finns ett 10-tal att välja på. Camping Kito är en mysig familjeägd camping där man står bland olivträden och har promenadavstånd till byn och Zlatni Rat.

Missa inte: Restaurang Kopacina i Donji Humac är känd för sina lammrätter. Allt lamm som serveras på restaurangen är lokalt från ön och vill man ha vällagat grillat lamm är det hit man ska åka.

 

Makarska rivieran sträcker sig 60 kilometer, från Gradec i söder till Omis i norr. Foto: Peter Bergström

5. Makarska rivieran

Makarska rivieran sträcker sig 60 kilometer, från Gradec i söder till Omis i norr. Kustlinjen är dramatisk och kantas av höga berg och små vikar med turkosblått vatten. Sträckan har blivit populär bland turister, men har trots det inte förstörts av stora vräkiga hotell så som skett på andra håll i Europa.   

Makarska är, med sina 14 000 invånare, den största staden på Makarska Rivieran. Det här är en livlig turiststad med charmiga gamla stenhus, en trevlig liten hamn, massor av restauranger med havsutsikt och en lång fin strandpromenad, längs vilken man kan stöta på allt från marknadsstånd till lekfulla ekorrar. Det märks att Makarska blivit populärt på senare tid och man får vara beredd både på att höra en hel del skandinaviska och på att bli serverad typisk turistmat, men eftersom det inte finns några tunga hotellkomplex bevaras ändå den genuina småstadskänslan.

Utöver Makarska ligger en mängd små populära turistorter längs den Makarska Rivieran, som till exempel Gradac, Podgora, Tucepi, Baska Voda och Brela. Om man reser runt med bil går det egentligen utmärkt att svänga ner till kusten var som helst för att hitta en trevlig strandremsa.

Resa hit: Flyg till Split och fortsätt resan med buss eller hyrbil

Bo bra: Camping Jure ligger nära stranden, strax utanför centrala Makarska. Hela vägen från campingen och in till de centrala delarna löper en fin strandpromenad med lagom promenadavstånd.

Missa inte: Från Makarska Rivierans kust leder en fin väg upp till naturparken Biokovo, där den högsta toppen, Sveti Jure, är 1759 meter hög.   

 

Overkligt vackra staden Omis. Foto: Peter Bergström

6. Omis

Den lilla staden Omis är nästan overkligt vacker där den ligger omgiven av höga berg, och med den breda floden Cetina rinnandes rakt igenom. De trånga gränderna är fyllda av mysiga uteserveringar och här finns också något så ovanligt i Kroatien som en sandstrand.

På 1200- och 1300-talet utnyttjade pirater floden Cetina för sina härjningar, vilket gör att Omis ibland kallas för ”Piraternas stad”. De använde snabba båtar för att attackera handelsskepp vid flodens mynning, och när de roffat åt sig sitt byte drog de sig snabbt tillbaka uppför floden Cetina, dit handelsskeppen inte kunde följa efter. Piraterna i Omis var under den här tiden de allra mest fruktade utmed hela den Adriatiska kusten och det tog lång tid innan de till slut besegrades av korsfarare. 

Idag finns det gott om mer fredliga aktiviteter och naturupplevelser utmed floden Cetina. Båtturer startar regelbundet vid flodmynningen och sedan tuffar man i maklig takt upp genom ett intensivt grönt landskap, tills man stannar till för paus vid en stor restaurang mitt i naturen. Den som vill ha mer adrenalintriggande aktiviteter kan till exempel välja mellan forsränning, canyoning eller zipline.

Resa hit: Flyg till Split och fortsätt med buss eller hyrbil till Omis

Bo bra: Camping Galeb ligger på bekvämt promenadavstånd till centrala Omis och här kan man sola och bada vid en av Kroatiens få sandstränder.

Missa inte: Från stadens gator kan man hitta till en brant trappa som tar en upp till en hög utsiktspunkt bland bergen. Det är svårt att se sig mätt på utsikten härifrån!

 

Split har en intressant stadskärna. Foto: Bigstock

7. Split

Split är en avslappnad semesterstad med en gammal intressant stadskärna och en palmkantad promenad längs vattnet. Här kan man besöka historiska palats, shoppa i butiker och på marknader eller bara njuta av folkvimlet och utsikten vid någon av alla uteserveringar. 

Splits historiska kärna utgörs av Diocletanius palats, ett av de mest välbevarade romerska palatsen i världen. Palatset är 30 000 kvm stort och innesluter de gamla delarna av staden med höga murar. När det byggdes på 200-talet var det bostad åt kejsaren, men när staden på 600-talet var hotad flyttade hela befolkningen in bakom murarna för att få skydd. På området hittar man i dag bland annat den forna kejsarens mausoleum, som på 600-talet omvandlades till Sankt Domnius katedral. 

Om man gillar att shoppa hittar man både moderna butiker och massor av marknadsstånd i Split. På de livliga marknaderna säljs precis allt från frukt och grönsaker till smycken, kläder och hattar. Man hittar också många stånd som säljer naturprodukten lavendel i olika former. 

Resa hit: Flyg direkt till Split

Bo bra: Camping Split är en stor och välskött camping som ligger cirka 5 km från stadskärnan. Här finns en fin strand och lokalbussar går regelbundet in till centrala Split precis utanför campingen.

Missa inte: Det udda museet Froggyland visar 100 år gamla uppstoppade grodor som utför aktiviteter som vanligtvis utförs av människor, som att spela tennis, vagga bebisar eller genomföra rättegångar.

 

Det är inte svårt att förstå varför Trogir finns med på UNESCO:s världsarvslista. Foto: Peter Bergström

8. Trogir

Den gamla stadsdelen i Trogir ligger på en liten ö som är förbunden med fastlandet med broar. Här kan man strosa i trånga medeltidkvarter, bland borgar och torn från den romerska, gotiska och barocka perioden. Det är inte svårt att förstå varför Trogir finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Trogir ligger cirka 25 km nordväst om Split och är en liten stad med cirka 13 000 invånare. Den gamla delen är inringad av en stadsmur från 1400-talet, och staden sträcker sig sedan både in på fastlandet och ut på en yttre ö. Det är inte svårt att slå ihjäl några timmar bara genom att strosa i de trånga bilfria kullerstensgränderna och fascineras av gamla hus, valv och portar som skulle passa utmärkt i en fantasyfilm. 

Det finns gott om trevliga uteserveringar och små butiker som säljer tunikor, smycken och, i ovanligt hög utsträckning, äkta tvättsvampar. På morgnarna håller den livliga marknaden öppet där man kan hitta allt från kläder till frukt och färsk fisk.

Resa hit: Flyg till Split och fortsätt med buss eller hyrbil till Omis. Bussar avgår regelbundet från hamnen i Split.

Bo bra: Camping Rozac ligger vid fin liten strand på ön utanför centrala Trogir. Från campingen kan man ta sig in till de centrala delarna med båt eller ta en 20 minuters promenad.

Missa inte: Om du inte är höjdrädd kan du klättra högst upp i katedralen i Trogir för att få en fantastisk vy över hela staden.

 

Krka nationalpark bjuder på magiskt vackra grönområden, forsande vatten och flera imponerande vattenfall. Foto: Peter Bergström

9. Krka nationalpark

Det finns sammanlagt åtta nationalparker i Kroatien, och alla bjuder på makalös natur. Krka nationalpark ligger relativt nära kusten och är därför ett smidigt resmål om man befinner sig i närheten av till exempel Split eller Zadar.

Krka nationalpark bjuder på magiskt vackra grönområden, forsande vatten och flera imponerande vattenfall. Parken är enormt stor, men det är den södra delen av parken, runt vattenfallet Skradinski buk, som lockar flest turister. Här finns en 1900 meter lång vandringsled där man går på en träspång genom ett landskap där grön växtlighet och framrusande vatten blandas på ett fascinerande sätt. Efter en behaglig promenad kommer man fram till Skradinski buk, där många väljer att äta sin matsäck på klipporna eller i gräset, medan vattenfallet dånar i bakgrunden. 

Om man vill uppleva mer av parken kan man med fördel ta en båttur. Den bästa turen tar ungefär 3,5 timme och går via Visovac Island till vattenfallet Roski Slap. Visovac Island är en pytteliten ö där franciskanermunkar hållit till i många hundra år, där man får guidning bland kloster, trädgårdar med färgglada fjäderfän. Vattenfallet Roski Slap är inte fullt så mäktigt som man kanske förväntar sig, men båtturen utgör ändå en fin utflykt. 

Resa hit: Flyg till Split och ta buss till Skradin, fortsätt härifrån med buss eller båt till Krka.

Bo bra: Strax utanför Krka nationalpark ligger camp Krka, där man också kan få hjälp att boka och planera turen i nationalparken.

Missa inte: Den romantiska medelhavsstaden Skradin är, med sin 2000 år gammal historia, ett skyddat kulturminnesmärke. 

 

Nationalparken är ett världsarv på UNESCO:s lista sedan 1979. Foto: Peter Bergström

10. Plitvice nationalpark

Av alla fantastiska nationalparker i Kroatien är Plitvice kanske en av de allra mest omtalade. Den stora parken rymmer tjugo sjöar, mängder av mindre och större och mindre vattenfall och en av de allra äldsta skogarna i Europa. Nationalparken är ett världsarv på UNESCO:s lista sedan 1979 och ett omtyckt utflyktsmål för turister från hela världen. 

Plitvice nationalpark täcker ett stort område och det finns två stora ingångar in i parken. Om väljer att gå in via ”Entrance 1” kommer man snabbt till det stora och imponerande vattenfallet Veliki Slap, som är en av parkens huvudattraktioner. Utsikten är andlöst vacker och här kan man promenera runt länge på den träspång som går genom porlande vattendrag och ofta alldeles intill de olika vattenfallen. 

För att ta sig vidare i den stora parken kan man på olika sätt kombinera vandring, tur med tysta elektriska båtar och shuttle-bussar. Det finns mycket turister i parken, men eftersom den är så stor och mäktig är det ändå en naturupplevelse att vandra runt här. Eftersom man fritt kan kombinera vandring, båt och buss och eftersom det finns rastplatser med caféer passar parken för alla, både för äldre och för familjer med små barn. 

Resa hit: Flyg till Split eller Zagreb och res vidare med hyrbil, alternativt boka en bussutflykt

Bo bra: Det finns en mängd olika campingar runtom Plitvice nationalpark. Om du reser med husbil och kan tänka dig en enkel camping kan du välja Bear Camp, där man står personligt i en privat trädgård, med nödvändig service inklusive el och WiFi.

Missa inte: En tur med de tysta elektriska båtarna är ett trevligt avbrott i vandringen.

 

Amfiteatern i Pula, eller ”Arena” som den kallas, har ungefär 2000 år på nacken. Foto: Peter Bergström

11. Pula

Jämfört med många små städer längs Kroatiens kust inger Pula en viss storstadskänsla. Pula är en livlig hamnstad där de stora fiskebåtarna ligger på rad och där amfiteatern mäktigt reser sig mitt i centrum för att påminna om stadens historia. I närheten finns också möjlighet både till bad och besök i nationalpark.

Amfiteatern i Pula, eller ”Arena” som den kallas, har ungefär 2000 år på nacken. Under Antiken användes amfiteatern för gladiatorspel och under Medeltiden fick den bli en arena för riddarspel. Idag används den på somrarna för konserter, operor, teater och baletter samt för Pulas årliga filmfestival. Amfiteatern i Pula är nästan mäktigast utifrån, men om man betalar en avgift på cirka 50 kronor kan man också vandra runt på insidan och försöka föreställa sig vad som försiggått här en gång i tiden. 

Utanför Pula finns flera fina möjligheter till sol och bad. Pularegionens kanske mest kända turistresmål heter Medulin och ligger cirka 10 kilometer söder om Pula. Strax utanför centrala Pula hittar man också halvön Verudela, där man både kan bada och hänga på välbesökta uteserveringar. Den som vill göra en utflykt kan dessutom passa på att besöka nationalparken Brijuni, som ligger på en ö och där det bland annat finns en safaripark och en golfbana.

Resa hit: Flyg direkt till Pula

Bo bra: Camping Brioni är en enormt stor camping med en egen fin och lång strand. Campingen ligger cirka 7 kilometer utanför Pula centrum. 

Missa inte: Den årliga filmfestivalen i Pula är en av de mest attraktiva utomhusfilmfestivalerna i världen och hålls 9-16 juli 2016.

 

Opatija var på 1800-talet en exklusiv kurort dit kungligheter och andra fashionabla gäster vallfärdade.

12. Opatija

Opatija har ibland kallats för ”Adriatiska havets Nice” och skiljer sig på flera sätt från alla de små medeltida städerna i Kroatien. Opatija är yngre och var på 1800-talet en exklusiv kurort dit kungligheter och andra fashionabla gäster vallfärdade. 

Fortfarande i dag inger Opatija en känsla av att befinna sig i en av Europas mer lyxiga semesterorter, samtidigt som priserna naturligtvis är betydligt lägre än vid till exempel den franska Franska rivieran. Passa på att njuta av utsikten över de mäktiga 1800-talsbyggnaderna samtidigt som du i maklig takt strosar längs den 12 kilometer långa strandpromenaden. 

Opatija ligger i Kvaernerbukten, i ett skyddat läge från de mäktiga Uckabergen, som för övrigt är ett känt klättrings- och vandringsområde. När man blickar ut över det blå havet kan man skymta öarna Krk, Cres och Rab, dit det naturligtvis är möjligt att ta sig med båt. På bekvämt utflyktsavstånd ligger också Rijeka, Kroatiens tredje största stad, där du bland annat kan besöka Trsatborgen och en mängd andra historiska sevärdheter. 

Resa hit: Flyg till Pula och res vidare med buss eller hyrbil

Bo bra: Strax söder om centrala Opatija ligger Autocamp Opatija. Campingen är relativt enkel men ligger grönt bland träden och nära intill en trevlig badplats.

Missa inte: Under 1 juni – 1 september 2016 arrangeras olika konserter, musikaler och musikfestivaler utomhus under ”Summer at Open Air Theatre in Opatija”.

 

I Rovinj kan man promenera på smala och branta kullerstensgator bland vackra hus i barock- och renässansstil. Foto: Peter Bergström

13. Rovinj

Det finns flera charmiga kuststäder på Istriens västkust, och Rovinj är kanske en av de allra charmigaste. Staden ligger på en äggformad halvö som sticker rakt ut i havet och i hamnen ligger fiskebåtarna tätt och guppar. 

Rovinj är en populär turistort som på somrarna fylls av semesterfirare, men det är också uppenbart att detta är en fiskestad, där många fortfarande använder de traditionella fiskebåtar som kallas ”batana”.

I Rovinj kan man promenera på smala och branta kullerstensgator bland vackra hus i barock- och renässansstil. Högst upp på en höjd tronar St Eufemiakatedralen och det finns också gott om andra kyrkor, med arkitektur som påminner om den tid då staden lydde under Venetianskt styre. Gatorna kantas av mysiga restauranger och butiker och i marknadsstånden hittar man till exempel olivolja och tryffel, som är två av de lokala specialiteterna på Istrien.

Det går utmärkt att bada både inne i staden och längs kusten strax utanför. Man kan också åka ut till öarna Crveni Otok eller Sveta Katarina, där det också passar utmärkt att snorkla i det kristallklara vattnet. Dessutom finns massor av andra utflyktsmål i närheten, som Limfjorden, den ännu mindre kuststaden Vrsar eller kanske grottan i Žminj.

Resa hit: Flyg till Pula med SAS och fortsätt med buss eller hyrbil till Rovinj.

Bo bra: Några kilometer söder om Rovinj ligger den stora campingen Polari, med bland annat stor pool och flera olika sportarenor.

Missa inte: St Eufemiakatedralen tronar på en höjd i staden och för en smärre avgift kan man klättra upp för de lite sneda och vinda trapporna till kyrktornets topp för magnifik utsikt över staden. 

 

Kullerstensgränderna i Gamla stan är vykortsvackra. Foto: Peter Bergström

14. Poreč

Poreč ligger på Istriens västkust och består av en medeltida stadskärna på en udde som skjuter rakt ut i havet. Kullerstensgränderna i Gamla stan är vykortsvackra och det är svårt att inte känna av historiens vingslag medan man promenerar mellan de antika stenhusen.

Här kan man bland annat besöka den imponerande Eufrasiusbasilikan, som i dag finns med på UNESCO:s världsarvslista och är känd för sin bysantinska mosaik.

Poreč har en lång och brokig historia och har genom tiderna bland annat hunnit med att tillhöra republiken Venedig, kejsardömet Österrike, Italien och Jugoslavien. Att maten på restaurangerna inte bara är klassiskt kroatiskt, utan också är influerad av det italienska köket, är kanske inte så konstigt. Här hittar man bland färsk fisk och bläckfisk, risotto och kanske framför allt rätter med Istriens lokala specialitet tryffel.

Det går utmärkt att bada från små badplattformar i Gamla stan och man hittar ytterligare badplatser strax utanför staden. Det är också populärt att ta badbåten som snabbt och enkelt transporterar turister ut till den vackra lilla ön Sveti Nikola.

Resa hit: Flyg till Pula med SAS och fortsätt med buss eller hyrbil till Poreč.

Bo bra: Bijela Uvala är en enormt stor camping som ligger fint vid havet. Här finns bland annat åtta restauranger och tre pooler. För att ta sig in till centrum kan man åka med ett litet ”turisttåg” från ett hotell i närheten.

Missa inte: Restaurang Sveti Nikola serverar lokala specialiteter, som färsk fisk och tryffel, vid bord med vita dukar och utsikt över havet. www.svnikola.com 

 

Trots att Zagreb Kroatiens största stad bor det inte mer än 790 000 människor här. Foto: Peter Bergström

15. Zagreb

Zagreb är en charmig huvudstad som erbjuder kultur, historia och trevliga kvarter med restauranger och caféer. Trots att Zagreb Kroatiens största stad bor det inte mer än 790 000 människor här, vilket gör att staden känns mer överskådlig än huvudstäder kanske brukar göra.

Zagreb bestod från början av två små byar (Kaptol och Gradec) som låg på var sin kulle. Idag har stadsmurarna öppnats upp och staden har slagits ihop spridit ut sig runtom de två kullarna. Det stora torget i Zagreb är stadens nav och här är det alltid liv och rörelse, med uppträdanden och evenemang. Runt torget reser sig flera vackra byggnader i Art Noveau-stil från tidigt 1900-tal och här hittar man också den staty av 1800-talets kroatiska ledare Josip Jelacić, som togs bort under kommunisttiden, men som nu fått komma tillbaka.

Det är intressant att göra ett besök i den övre staden (Gradec) där man kan se många historiska byggnader, både de som tillhört den rika befolkningen och de mindre lyckligt lottade. I den här delen av staden finns dessutom drygt 200 gaslyktor, som än i dag tänds av lykttändare. En tur runt staden avslutas gärna på Tkalčić-gatan, en pittoresk gågata som på båda sidor kantas av en lång räcka av restauranger och caféer med mysiga uteserveringar.

Resa hit: Flyg till Zagreb via Köpenhamn med Norwegian eller Croatia Airlines.

Bo bra: Camp Zagreb är en ny och modern camping som ligger fint vid en liten sjö i Zagrebs utkant. Här finns både restaurang med skönt avslappnad stämning och olika wellness-behandlingar. Från campingen kan man ta sig in till centrum med tåg eller taxi.

Missa inte: En stadsvandring med guide ger oväntade aha-upplevelser, och du hittar till delar av staden som du inte annars skulle hitta till.