Testa vilt piratliv på lyxiga Daftö camping

Den som åker riskerar att bli blöt, men det gör inget – sommardagen är varm.

Foto: Daftö Resort

1 av 4: Den som åker riskerar att bli blöt, men det gör inget – sommardagen är varm.

<p>Har du husvagnen med dig kan du stå på husvagnscampingen.</p>

Foto: Patrik Svedberg

2 av 4: <p>Har du husvagnen med dig kan du stå på husvagnscampingen.</p>

<p>Daftöland är fullt av äventyr för de yngre.</p>

Foto: Daftö Resort

3 av 4: <p>Daftöland är fullt av äventyr för de yngre.</p>

<p>Kvällsunderhållning på en av restaurangerna.</p>

Foto: Kristofer Scheiderbauer

4 av 4: <p>Kvällsunderhållning på en av restaurangerna.</p>

Svenskarna gillar campinglivet, men det får gärna vara bekvämt. Så tolkar vi faktumet att landets femstjärniga campingplatser blir allt fler.

För att testa på camping deluxe checkade vi in på Daftö Resort längs den bohuslänska Västkusten, en av Sveriges tolv femstjärniga campingar. Och en av Europas bästa!

Andra har också läst

Förutom närheten till hav och natur, Kosteröarna med sin marina nationalpark samt Strömstads småstadscharm bjuder Daftö Resort och camping på tillräckligt med aktiviteter för att en familj ska ha fullt upp på semestern. Campingen har dessutom en egen äventyrspark med pirattema, Daftöland. Många barnfamiljer väljer Daftö Resort just därför.

Pirattemat är väl genomfört. Redan i receptionen hänger en skräckinjagande sjörövare med kniv i munnen, väggarna är målade med havsmotiv på skatter och skeppsvrak. Även i restaurangen sitter en träpirat bland borden och på campingen arbetar underhållare utklädda till sjörövare, Daftöpiraterna.

När vi checkar in får vi ett armband som kan laddas med pengar och som ger access till servicehus och poolområdet med flera bassänger, en borg och sjörövarfartyg. Sommartid hålls poolparty dagligen med Daftöpiraterna som också finns på plats vid Daftötåget, ett litet minitåg som ett par gånger om dagen gör en tur runt campinganläggningen. Barnen köar förväntansfullt och piraterna håller inte bara ordning i leden utan går också runt och busar.

- Det enda ni behöver göra är att vinka, se glada ut och ropa skepp o’hoj! säger en av piraterna innan tåget tuffar i väg.

LÄS OCKSÅ: Bilsemester i stekheta Kroatien

En av Europas bästa campingar

Vi passerar stugor, tält och säsongsuppställda husvagnar vars platser liknar små sommarstugor med staket och trädgårdstomtar. Campingen är välskött - och fullbokad. Daftö hör inte bara till Sveriges högst klassade anläggningar utan har även för andra året i rad blivit utsedd till en av Europas bästa.

Totalt har anläggningen 650 campingplatser i skog och vid vatten samt stugor i olika stil och storlek. Vi ska övernatta i Döskallebyn där stugorna står på pålar och är sammanlänkade med hängbroar bland träden. Sonen Isac, fem år, tycker det är spännande och vi leker pirater som smyger över broarna en stund innan vi beger oss mot piratparken.

– Radiobilarna först, hojtar Isac och springer före till kön. Pappa måste åka med, Isac är inte 130 centimeter lång än.

Förutom radiobilarna finns mycket annat att roa sig med, mer än vi hade förväntat oss. Den med spring i benen kan också aktivera sig med studsmatta, sandområden med figurer och piratfartyg att klättra runt i liksom slott och borgar med rutschkanor, stegar och tunnlar. Ibland dyker Kapten Svartkrut och skeppskatten Timbo upp och busar eller ger en kram.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 12 absolut bästa campingplatser

Foto: Daftö Camping

Själva campingen ligger vackert till.

Spökgrottor och musikaler

Glädjetjuten från stockturen i vatten ekar över parken. Den som åker riskerar att bli blöt, men det gör inget – sommardagen är varm. En annan åktur är båten som sakta dras upp baklänges längs en brant räls och sedan släpps rakt ner i en sjö – den sista biten flygandes! Lugnare attraktioner finns också; miniflygplan och vikingagunga för de minsta. Den som vågar går in i den becksvarta spökgrottan och låter sig skrämmas av skelett och döskallar som poppar upp ur kistor. Isac provar glatt allt, för en femåring passar det mesta.

Fram på eftermiddagen drar sig de flesta besökare mot sjörövarteatern. Klockan tre är läktaren fullsatt och föreställningen om jakten på lycka börjar. Artisterna sjunger bra, är roliga och medryckande; i slutet står publiken upp och klappar entusiastiskt i händerna.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 16 vackraste turistvägar i sommar

För barn – och vuxna

När vi tar en korvpaus hamnar vi bredvid familjen Alfredsen med barn på 2, 6 och 10 år.

– Vi hittade Daftö av en slump på nätet, berättar pappa Mats. Vi packade in tält och barn i bilen och åkte hit. Anläggningen har imponerat, det är fint och välskött, perfekt för familjer!

Vi kan bara hålla med, men vuxna har det också bra här. Eftersom vår döskallestuga inte har kök äter vi middag på campingens restaurang där det är underhållning varje kväll. Vi beställer oxfilé på lavasten, en gräddtung fisksoppa och en barnportion pannkaka. Allt får godkänt betyg. Att det är populärt går inte att ta miste på, vårt i förväg bokade bord nära scenen ges ursäktande bort till två stammistjejer med tindrande ögon. Lugnare nöjen finns också. På campingens egen wellnessavdelning kan man boka in sig på en helkroppsmassage och efteråt följa upp med bad och bastu på bryggan. Ett dopp i solnedgång blir ett fint minne att plocka fram i vinter.

Foto: Daftö Resort

En gräddtung fisksoppa.

GUIDE: Daftö

Se & göra

1. Äventyrspark med pirattema: Daftöland

Äventyrsparken Daftöland har pirattema. Här finns Daftöborgen, Döskallesjön, makrovärlden med stora djur från havets botten, piratteatern, radiobilar, radiostyrda piratskepp, hinderbana, hoppkudde, rövarrock (framträdande), sagoslott, fors med stockar, skattjakt, skeppsgunga, spökkällare, utkikstorn med mera. Dagsentré: 130 kronor mellan 18/6 – 27/8 (90 kronor övrig tid). Boende betalar i högsäsong 325 kronor i entré per person för en hel vecka.

2. Busa med rövare: Piratloftet

För barn och familjer ordnas rövarbus på Piratloftet, utflykter och annat skoj som ansiktsmålning, pysselstund och disco. Man kan också boka besök av piraterna till sin stuga eller husvagn (pris 395 kronor/20 minuter). X-it är en avdelning för alla över 12 år där man kan hänga med jämnåriga kompisar.

3. Bada och basta: Campingen

Campingen har också äventyrsgolf, poolområde, fotbollsplan, wellnessavdelning (massage en timme 600 kronor) samt en bryggbastu (975 kronor/3 timmar) och badtunna.

4. Åk på utflykt: Receptionen

I receptionen kan man boka en rad olika aktiviteter som till exempel sälsafari (195 kronor för vuxna, 95 kronor för barn under 12 år, Gratis för barn under 3 år) eller räkfiske (645 kronor för vuxna, 325 kronor för barn 13-17 år, 100 kronor för barn mellan 3-12 år).

5. Strosa på stan: Strömstad

Besök Strömstad och strosa runt i småbåtshamnen, det charmiga centrumet med caféer och butiker eller gör ett besök på kallbadhuset. Tjärnö Akvarium är Sveriges artrikaste akvarium. Ta en båt ut till Kosteröarna. Den 20-28 aug 2016 arrangeras världsmästerskap i orientering i Strömstad/Tanum.

 

Äta & dricka

6. Laga själv: Handlarn

Campingen har flera matalternativ. Antingen köper man egen mat hos Handlarn (livsmedelsbutiken på området) och lagar till i stugan eller servicehusets kök, eller så äter man på något av campingens matställen.

7. Piratmat: Packhuset

Restaurang Packhuset serverar både frukost, lunch och middag i trivsam miljö med piratinslag och kvällsunderhållning.

8. Snabbmat: Grillen

Grillen säljer hamburgare, kebabtallrik och panini. Inne i äventyrsparken finns snabbmatskiosk som serverar exempelvis hamburgare, kebab och korv med bröd.

9. Kafémat: Himmel och pannkaka

Himmel och pannkaka är ett kafé i piratparken.

Prisexempel: Oxfilé på lavasten 249 kronor, räksmörgås 139 kronor, lasagne 109 kronor, korv med bröd 25 kronor.

 

Shopping & nöjen

10. Shoppa piratsaker: Daftöland

På campingen finns en välförsedd livsmedelsbutik och inne på äventyrsparken Daftöland finns en piratshop där alla rövare kan ekipera sig och utrusta sig med lekfulla piratminnen.

11. Kvällsnöje: Packhuset

I restaurang Packhuset är det underhållning varje kväll klockan 20.00 sommartid samt helger under vår och höst.

 

Bo bra

12. Tält, husvagn eller stuga: Daftö Camping

På Daftö camping kan man välja mellan att hyra tält-, husvagnsplats eller att bo i stuga. De har 11 olika stugtyper med mellan 2 till 8 bäddar. För barnfamiljer är Döskallebyn och Piratbyn roligast. I döskallestugorna finns bara sängar, i piratsstugorna finns även wc, dusch och kök.

Prisexempel per natt fram till midsommar:

Tältplats: 350 kronor (med el).

Husvagnsplats: 380 kronor.

Döskallebyn, 4-bädds stuga: 790 kronor.

Piratbyn, 4-bädds stuga: 1150 kronor.

Resfakta: Daftö Camping

Daftö Camping Resort har som enda svensk camping blivit utsedd till en av de bästa campinganläggningarna i Europa. Priset delas ut årligen av organisationerna ANWB I Nederländerna och ADAC i Tyskland.

Resa hit: Daftö Camping Resort ligger strax söder om Strömstad. Enklast är det att ta sig hit med bil. Följ skyltning mot Tjärnö, Saltö. Detaljerad vägbeskrivning finns på www.dafto.se.

Bästa tiden: Mellan 18 juni-28 augusti är pirattemaparken Daftöland öppen dagligen mellan klockan 10-19. För öppettider utanför denna period under maj-oktober, se hemsidan.

Läs mer: www.dafto.se, www.scr.se, www.vastsverige.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande