<p>Pärnus sandstrand är slät och långgrund, perfekt för såväl bad som en barfotapromenad.</p>
1 av 5: <p>Pärnus sandstrand är slät och långgrund, perfekt för såväl bad som en barfotapromenad.</p> Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER
<p>Spela beachvolleyball på stranden.</p>
2 av 5: <p>Spela beachvolleyball på stranden.</p> Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER
<p>Pärnu och Jurmala erbjuder mängder av spamöjligheter.</p>
3 av 5: <p>Pärnu och Jurmala erbjuder mängder av spamöjligheter.</p> Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER
<p>Äventyret börjar i Tallinn.</p>
4 av 5: <p>Äventyret börjar i Tallinn.</p> Foto: Bea Tigerhielm
<p>Det finns gott om äventyr för barnen på resan.</p>
5 av 5: <p>Det finns gott om äventyr för barnen på resan.</p> Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

Strandliv och lyxspa hos våra grannar i öst

De baltiska badorterna Pärnu och Jurmala har allt man behöver för en avslappnad och skön spa- och solsemester.

Genom att kombinera båt och bil kan man uppleva båda under en smidig triangelresa.

Foto: Kristofer Scheiderbauer, Heidi Rovén, Visit Estonia, LIAA.

En prisvärd spasemester, så började tankarna när vi vände blicken österut. Sommar och familj krävde ingredienserna strand och badliv varför vi valde mellan den estniska badorten Pärnu och den lettiska motsvarigheten Jurmala. Båda ligger i den skyddade Riga-bukten, med Pärnu i norr och Riga i söder. Båda har breda, fina och långa sandstränder, flera spahotell och lång kurortstradition. Båda orterna har också en tilltalande arkitektur med pastellfärgade trähus, vissa riktigt fina med mycket snickarglädje.

Att välja var svårt, tills vi insåg att vi inte behövde, vi kunde besöka båda. Tack vare att rederiet Tallink Silja har linjer från Sverige både till Estland och Lettland kom vi på att med bilen med ombord kunde vi göra en spännande triangelresa. Sagt och gjort, vi bokade hytt och bil från Stockholm till Tallinn och hemresa en dryg vecka senare från Riga till Stockholm. Planen var att köra från Tallinn till Pärnu och därifrån ett par dagar senare till Jurmala som ligger strax utanför Riga.

Tankar i Tallinn

En het julidag kör vi så ombord på fartyget Victoria. Fartyget är fräscht och sommartid även skönt familjeanpassat. På det soliga utomhusdäcket spelar en trubadur, vi njuter en stund innan vi beger oss till en av alla restauranger ombord för påfyllning av energi. Efteråt väntar cirkusbetonad familjeunderhållning på nattklubben liksom leklandet i den omgjorda konferensavdelningen. Femårige sonen stortrivs och vi somnar gott.

Vid 10-snåret nästa morgon rullar vi av i Tallinn. Det första vi gör är att fylla tanken, bensinen är billigare här. Med GPS:en inställd på Pärnu lämnar vi sedan huvudstaden bakom oss och kör rakt söderut. Vi behöver inte ens göra ett stopp, färden tar bara en timme och 40 minuter.

Våra första nätter bor vi på spahotellet Hedon. Tidigare låg här ett ryskt kurbad dit man kom för att bada i lera, sedan 2014 ligger här en modern sparesort. Mot den breda boulevard som leder uppemot centrum har hotellet bibehållen tjusig fasad från 1922 med pelare och kupol. Mot stranden är arkitekturen kantig och modern med en välbesökt terrass. Här slår jag mig ner med Kaire Ilus från Pärnus turistbyrå och pratar om stadens historia, attraktion som sommarort och spadestination.

LÄS OCKSÅ: Älskade Estland – 11 skäl att älska grannen i öst

Estonia Resort & Spa har totalrenoverats och blivit toppfräscht. Foto: HEIDI ROVÉN

Hotell i Pärnu

År 2013 firade Pärnu sitt 170-års jubileum. Stadens historia som semesterort hänger starkt samman med dess badtradition som går tillbaka till 1838. De första 60 åren var ganska lugna. Ett par hundra semesterfirare kom årligen för att förbättra sin hälsa med lerbad. Allting ändrades 1889 då staden köpte badfaciliteten från dess privata ägare. Nu utvecklades allt snabbt. 1914 hade antalet semesterfirare redan stigit till ett par tusen besökare årligen. I dag tar Pärnu emot 200 000 besökare årligen och hotellstandarden har på kort tid uppgraderats och blivit modern.

– När Hedon Spa och Hotel totalrenoverades och byggdes ut blev det en utlösande faktor, fler hotell hakade på, berättar Kaire. Viking, Ranna, Kurgo Villa, Estonia – alla har de nyligen renoverats. Andra nyheter är öppnandet av 18-hålsbanan Pärnu Bay Golf Links, den första linksbanan i Baltikum. För ett par år sedan byggdes också en ny racingbana, Auto24ring, som i dag håller i stora tävlingar och där både vuxna och barn kan boka bilar för olika körupplevelser.

Vi sparar racingen till en annan gång. Sonen får i stället hyra en trampbil på stranden Tahkuranna. Här finns gott om familjevänliga aktiviteter som studsmattor, lekpark, minigolf, beach volleyball och uthyrning av utrustning för olika vattensporter. Vid Valgeranna, den vita stranden, finns en äventyrspark med banor både för vuxna och barn. Just parker är lite av Pärnus signum. En tredjedel av stadens yta är grönytor. Strandparken, Rannapark, missar man inte. Här finner man lugn och skugga bland fontäner, blommor och bänkar. En temapark finns också som bygger på den estniska figuren hunden Lotte.

LÄS OCKSÅ: Tallinn: Budget, mellan och lyx i helgfavoriten

Lotteland störst i Baltikum

Lotteland är Baltikums största temapark och ligger sex kilometer utanför Pärnus stadskärna. Här finns över hundra attraktioner. Men inget som snurrar, blinkar eller låter – annat än barnen själva. På Lotteland, som ligger i ett stort skogsområde med egen strand, handlar det om att klättra, balansera och upptäcka på egen hand. Höga torn, klätterövningar i skogen, färgglada hus med allt från ”känselskåp” till rutschkanor och luftkanoner. I snickarboden får man skruva ihop olika delar till nya fantasimojänger. Ute på gräsmattan dansas det ringlekar och längst in i parken ligger en teaterscen kantad av butiker och serveringar. Det är trevligt och välgjort.

Efter vår lyckade heldag i Lottes värld satsar vi på bad och spa. Medan pappa och son har roligt och fartfyllt i Tervise Paradiis vattenpark söker jag lugnet på behandlingsavdelningen. Här finns mycket att välja på till bra priser. Jag unnar mig en fuktgivande ansiktsbehandling med produkter från det franska märket Matis. Terapeuten är duktig, resultatet känns riktigt bra. Billigt är det också.

En annan behandling jag testar är vila på varm saltbädd på nyrenoverade Estonia Resort och Spa. De har bara haft öppet ett par dagar när jag besöker dem. Det är svårt att hitta likheter från det ganska ocharmiga hotell jag minns från mitt förra Pärnubesök, sju år tidigare. Nu möts jag av designade ytor, modernt möblerade rum, en restaurang med prisad kökschef och ekologiskt produktmärke i spat. Vid invigningen stod en DJ mitt i poolområdet, får jag veta, och man kan dagligen boka tid med en bastumästare som håller sessioner i en av de nio olika basturna. Förväntningar om omodern ”sovjetstandard” på Pärnus spa kommer på skam. Allt är toppfräscht.

LÄS OCKSÅ: Billigaste storstäderna – prisvärda resor i år

Jurmala är känt för sitt rena vatten, friska luft och lerbehandlingar. Foto: LIAA

Lyxliv på Baltic Beach Hotel & Spa

Jurmala i Lettland har en liknande bakgrund. Stadens badortshistoria startade i slutet av 1800-talet då den ryske tsaren Nikolaj II lät bygga det första badhuset med mineralvatten. I dag räknas både vattnet, den friska luften och läkande gyttjan till ortens naturligt helande element. Sedan 2013 är Jurmala landets officiella hälsodestination. Men precis som i Pärnu är det inte främst den medicinska turismen som växer utan den moderna spaturismen. Hotel Lielupe, ett konferenshotell från 1982, har nyinvigning i sommar. Besökaren möts av toppmoderna ytor, fräscha rum samt pool och bastuavdelning. Läget ett fåtal hundra meter från stranden lockar förstås också.

Den som vill bo ännu mer strandnära och lyxigt checkar in på femstjärniga Baltic Beach Hotel & Spa. Hotellet byggdes i början av 1980-talet åt det sovjetiska kommunistpartiet. Sedan 2002 har det varit spahotell under namnet Baltic Beach. Byggnaden har liknats vid ett strandat kryssningsfartyg. Det är i alla fall tveklöst stort, strandnära och glittrande. Lobbyn går i guld och svart, över spabassängen hänger Swarovski-kristaller i långa rader och på Restaurang Caviar serveras blinis med tillbehör för dryga tusenlappen. Ryssar hör till majoriteten av gästerna. De gillar bling-bling-utbudet i hotellets butiker och återkommer flera gånger per år. För att hålla intresset uppe varieras utbudet av spabehandlingar ständigt.

– Baltic Beach Hotel kan erbjuda 400 olika behandlingar, berättar spachef Inna Milovanova. Bäst är att börja morgonen med en strandpromenad för att fylla lungorna med syre och få fysisk aktivitet. Tack vare vår havsvattenpool kan gästerna simma i Östersjön 360 dagar om året i vatten som alltid är 30 grader varmt, ler Inna.

Spa, gym och behandlingsavdelning brer totalt ut sig över 5000 kvm. Sjukgymnaster och läkare finns på plats, liksom träningspass både på land och i vatten. Massage finns i 30 olika varianter liksom medicinska bad, bland annat med rött vin. En lokal specialitet är gyttjeterapi med lera från nationalparken Kemeri som både är avkopplande och kan läka olika hudproblem.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 15 bästa spa – unna dig en mysig helg

Jurmala med bad och shopping

På terrassen till restaurang Il Sole känns Lettland plötsligt som Italien. Vi njuter av scampisallad och hemlagad ravioli med ost och pinjenötter. Sommarkvällen är ljummen, vi ser ut över havet. På stranden står solstolar med röda madrasser uppradade, de kostar 20 euro för en heldag. Framför dem står cabanas med vita fladdrande tyger, precis som på stränderna vid Medelhavet. De kostar 100 euro per dag, då ingår fruktkorg och en flaska champagne.

Medelhavskänslan byts någon dag senare ut mot baltisk blåst och regn. Vi spenderar eftermiddagen inomhus i The Garden, bad- och bastuavdelningen på Baltic Beach. Vi beställer syrefyllda smoothies och följer sparitualen som tar oss igenom såväl heta som fuktiga bastuformer, stilla som bubblande bad samt kneipp och avslut i en rasul där vi kletar in oss med lera från topp till tå som slutligen sköljs av med ett fint regn från taket.

Det kan vara lätt att fastna i badupplevelsernas värld men Jurmala har mer att erbjuda. Längs huvudgatan Jomas iela ligger flest butiker och marknadsstånd med hantverk och souvenirer. Vi köper billiga ulltofflor och sneglar på de många bärnstenssmyckena. Vill man inte hänga dem på sig kan man i stället ta en spabehandling med bärnsten vilket går att få på Amber Spa Boutique Hotel.

Jurmala har mer än spa och bad – shopping till exempel. Foto: HEIDI ROVÉN

Hälsosamma Jurmala

Hela denna naturens koppling till hälsan är vad Jurmala handlar om. Hela 64 procent upptas av naturområden och 34 procent täcks av skog. Man talar till och med om luftterapi eftersom man är stolt över sin joniserade havsluft, och de många tallarna berikar luften med phytoncide, ett ämne som frigörs från växter och som ska vara hälsosamt att andas in. Kanske får vi lite av detta när vi gör ett besök i skogsparken Dzintari där det också finns gott om aktiviteter för familjer med barn som vill röra på sig och leka av sig.

Röra på sig går det också utmärkt att göra på den 26 kilometer långa stranden. Att hyra cykel ökar i popularitet liksom att ta sig fram med rullskridskor eller att jogga. Flera lopp går just utmed stranden. När man behöver pusta ut är Beach Club Caika ett trevligt vattenhål. De kallar det för slow beach, här ska man kunna ta en paus och bara koppla av. Men det kostar – en dags sysslolöshet på en solsäng får man betala 20 euro för. Det kan det vara värt.

 

Fakta Pärnu

Se & göra

Temapark för barn: Lotte Village

Eller LotteMaa, som den heter på estniska. En temapark baserad på den estniska barnfiguren Lotte med vänner. Den prisbelönta parken ligger i ett skogsområde utanför Pärnu och erbjuder lek och upptäckter för en heldag. Entré cirka 170 kronor vid förköp online (gratis under 3 år).

Reiu Village, Tahkuranna

www.lottemaa.ee

 

Ta en hälsokur: Hedon Spa

Pärnu har haft hälsoturism sedan 1830-talet. Den tidigare medicinska turismen har nu fått sällskap av trendiga spahotell där njutningen står i centrum. På Hedon spa kan man få moderna kurer i den renoverade lerbadsanstalten från 1927, och på Estonia Spa & Resort erbjuds kroppsbehandlingar med honung, öl, hampa och torv.

www.hedonspa.com

 

Äta & dricka

Bohemiskt mysfik: Supelsaksad Café

Låt inte den oansenliga fasaden lura, på insidan döljer sig ett charmigt kafé med lekfull inredning där man gärna slår sig ned för en lunch eller fika. Soppor från 45 kronor, sallader och pasta från cirka 100 kronor, kaffe 24 kronor.

Nikolai 32

www.supelsaksad.ee

 

Ekologiskt i centrum: Mahedik

Ekologisk mat samt hembakat fikabröd i hemtrevlig miljö med udda stolar och lokal konst. Även hämtmat.

Pühavaimu 20

www.mahedik.ee

 

Terrass med bra läge: Villa Wesset

Detta hotell med restaurang ligger mitt i en vägkorsning med bra överblick över passerande vad som händer. Välj mellan att sitta inne eller ute på den soliga terrassen. Human prisnivå och trevlig service. Varmrätter från cirka 60 kronor.

Supeluse 26

www.wesset.ee

 

Shopping & nöjen

Pärnus största shoppingcenter: Kaubamajakas

Största shoppingcentret inte bara i Pärnu utan västra Estland med 60 butiker och fem restauranger. Här kan man shoppa dagligen mellan klockan 10-20 (sommartid 10-21).

Papiniidu 8/10

www.kaubamajakas.ee

 

Bo bra

Anrikt och modernt vid stranden: Hedon Spa & Hotel

Modernt och anrikt på samma gång. Spa med flera pooler, tyst avdelning samt behandlingsdel är inhyst i byggnaden från 1927. På andra sidan mot havet ligger hotellrummen i en tillbyggd del i modern arkitektur. Dubbelrum från cirka 730 kronor, entré till badområdet ingår.

Ranna Puiestee 1

www.hedonspa.com

 

Personligt med stil: Frost Boutique Hotel

Litet och mysigt boutiquehotell i Pärnus äldre delar. Originalbyggnaden är från 1700-talet och virke från denna tid har sparats och återanvänts i inredningen. Lagom till sommaren 2016 öppnar även ett antal läckert inredda lägenheter för uthyrning. Dubbelrum från 730 kronor.

Kuninga 11

www.frosthotel.ee

 

Fräscht spahotell: Estonia Resort Hotel & Spa

Spahotell som nyligen renoverats och blivit mycket snyggt och tilltalande. Moderna och ljusa rum samt ett fräscht spa som passar hela familjen. Missa till exempel inte dammen med badankor i en av basturna! Dubbelrum från cirka 640 kronor med frukost och spaentré.

A.H.Tammsaare 4a/6

www.spaestonia.ee

 

Spahotell med äventyrsbad: Tervise Paradiis

Stort spahotell nära havet med såväl behandlingsavdelning som stor vattenpark med fall, kanor, pooler och klätterväggar över vatten. Inte det lugnaste hotellet men perfekt för barnfamiljen som vill kombinera plask och bus för barnen med sköna behandlingar för de vuxna. Dubbelrum från 900 kronor.

Side 14

www.spa.ee

 

Fakta Jurmala

Se & göra

Hänga på stranden: Majori och Jaunķemeri

Jurmalas strandlinje är över 30 km lång. Stränderna vid Majori och Jaunķemeri är blåflaggade vilket betyder att de är rena, säkra och väl underhållna. På stranden kan man sola, bada, hyra trampbåtar, jet-ski eller lära sig att windsurfa.

 

Spana snickarglädje

Jurmala är ett paradis för den som tycker om trähus från 1800- och 1900-talet med mycket snickarglädje. Staden har mer än 4000 historiska byggnader varav 408 räknas som historiska monument. I centrum och nära stranden ser man gott om pampiga villor i olika pastellfärger och stil.

 

Aktiv tur i skogsparken: Dzintari skogspark

Dzintari skogspark är en utflykt för hela familjen. Genom hela parken går gångvägar som leder till lekparker, caféer och ett utkikstorn som är 33 meter högt.

Jomas iela/ Turaidas iela

 

Lär om livet förr: Jurmalas friluftsmuseum.

Folkhistoriskt utomhusmuseum med hus från 1800- och 1900-talet där man kan se och lära om hur livet tedde sig förr i tiden för fiskare och andra mindre välbeställda Jurmala-bor.

Tīklu iela 1a, Lielupe

 

Äta & dricka

Café med eget bageri: Madam Brioš

Supermysigt och samtidigt trendigt inrett café med eget bageri. Ät på plats eller ta med. Sallader från 55 kronor, kaffe 27 kronor, bakverk 22 kronor.

Mellužu prospekts 9

www.brios.lv

 

Trendigt på huvudgatan: Lighthouse Grilbārs

Mysigt inrett med vedklabbar och böcker. Perfekt för en lunchpaus i shoppingen.

Pasta från 70 kronor, soppor från 47 kronor, övriga varmrätter från 100 kronor.

Jomas iela 63

www.lighthousegrill.lv

 

Tjusigt och romantiskt: Caviar Club Restaurant

View Restaurant & Lounge

A la carte-restaurang av klass med ypperlig service. Här serveras allt från ostron till en saftig stek liksom fisksoppa och Kamchatka-krabbravioli. Varmrätter mellan 215-380 kronor.

Jūras iela 23/25, Majori

www.balticbeach.lv

 

Shopping & nöjen

Centrala gågatan: Jomas Street

På Jomas Street hamnar man förr eller senare. Denna gågata ligger mitt i stan och sträcker sig från distriktet Bulduri till Majori. Sommartid finns här - förutom alla caféer, barer, restauranger och olika butiker med allt från leksaker till kläder – också marknadsstånd med typiska souvenirer, från ulltofflor till bärnstenssmycken.

 

Bo bra

Femstjärnigt på stranden: Baltic Beach Hotel & Spa

Klassiskt lyxhotell med flera restauranger, kafé, barnklubb, spa och solstolar på stranden. Dubbelrum från 830 kronor med frukostbuffet.

Juras iela 23/25.

www.balticbeach.lv

 

Nyrenoverat och fräscht: SemaraH Hotel Lielupe SPA & Conferences

Äldre hotell som blev klart i juni efter omfattande renoveringar. Spa (pool, bastur och behandlingar) finns samt gym och barnklubb. Dubbelrum från 800 kronor per natt med frukost och spaentré.

Bulduru prospekts 64/68.

www.semarahhotels.com

 

LÄS MER: Så här fungerar triangelresor

Resfakta Estland & Lettland

Resa hit: Tallink-fartygen Victoria I och Baltic Queen turas om att kryssa till Tallinn från Värtaterminalen i Stockholm. Från Riga till Stockholm är det fartygen Isabelle och Romantika som går varannan dag. En kryssning kostar från 1140 kronor (Tallinn) och 1070 kronor (Riga) enkel resa. Att ha med egen bil ombord kostar från 589 kronor. Prisexempel 3329 kronor tur och retur för resa (upp till 4 personer), hytt och bilplats, exklusive måltider.

Bästa tiden: Sommartid om man vill bada på de fina stränderna, i slutet av sommaren är vattnet varmare och tempot lugnare.

Restid: Båtfärderna tar cirka 16 timmar i vardera riktningen. Att bila mellan Tallinn - Pärnu tar cirka 1 timme och 40 minuter, Pärnu-Riga tar knappt 3 timmar, Jurmala - Rigas färjeterminal tar en dryg halvtimme. s

Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme.

Språk: Estniska, lettiska. Många talar engelska, ibland även svenska (framför allt i Estland).

Valuta: Euro.

Prisnivå: Estlands semesterindex enligt Forex ligger på 64, Lettlands på 66 (jämfört med Sveriges 100).

Ta dig runt: Med egen bil.

Bra att veta: Bensinen är billigare i både Estland och Lettland, kom därför med lite i tanken och fyll upp redan i hamnen samt tanka fullt före hemfärd.

Läs mer: www.visitestonia.com/sv , www.visitparnu.com , www.tourism.jurmala.lv , www.latvia.travel/sv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande