Sommarstugan är en lugn oas på semestern

<p>Sofie Sjöström med en av sönerna på favoritplatsen på Gotlands östkust.<br></p>

Foto: Sofie Sjöström

1 av 3: <p>Sofie Sjöström med en av sönerna på favoritplatsen på Gotlands östkust.<br></p>

<p>Gotland har en natur som ingen annan plats.</p>

Foto: Istock

2 av 3: <p>Gotland har en natur som ingen annan plats.</p>

I sommar är det den nionde semestern på rad som familjen campar på Östergarn Strand.

Foto: Sofie Sjöström

3 av 3: I sommar är det den nionde semestern på rad som familjen campar på Östergarn Strand.

Skribenten och formgivaren Sofie Sjöström har med sin familj åkt till samma campingstuga på Gotland i flera år. Här berättar hon om den lilla stugan som med åren har blivit en kär vän.

Text & foto: Sofie Sjöström

Andra har också läst

“Jag spände fast våra blöta och trötta barn i baksätet på bilen, medan min sambo packade våra resväskor i bagageutrymmet. Samtidigt smattrade regnet över våra ryggar och jag kände mig uppgiven. Skulle vår dyrbara semestertid tillsammans fortsätta så här med ett dimmigt och regnigt Gotland? Min sambo som är en inbiten orienterare ville visa mig den fantastiska ön. Jag var inte imponerad efter två dagar på vandrarhem i ösregn. Dessutom hade vi våra små pojkar på två och fyra år som behövde stimulans. Så nu var vi på väg söderöver till Östergarn strand. Jag längtade redan hem till vår trånga lägenhet i stan, men det höll jag för mig själv för husfridens skull.

 

LÄS OCKSÅ: 10 smultronställen på Gotland och Fårö

Charmigt på Gotlands östkust

Efter regn kommer sol heter det ju och det var precis vad som inträffade när bilen rullat några mil i sydlig riktning. Den täta dimman bröts upp och plötsligt hade vi en klarblå himmel och strålande sol ovanför oss. Jag kunde utanför bilrutan urskilja en makalös vacker stäppliknande natur som vi dundrade förbi med Volvon. Så svängde vi av från asfaltväg till charmigt krokig grusväg och ut mot Gotlands östra kust.

Äntligen framme vid campingen Östergarn Strand! Vi hämtade ut nyckeln till ett rustikt härbärge om två rum. Uthyrningsdelen hade tre meter i takhöjd och två höga dubbeldörrar ledde ut till Sandvikens kaféaltan som vi fick använda privat efter att kaféet stängt på kvällen. Vilken lyx!

 

LÄS OCKSÅ: 15 svenska platser du måste se innan du dör

En vacker färgklick i det karga landskapet.

Inget regn över Östergarn

Den äldsta pojken längtade efter att få bada. Vi hörde det majestätiska bruset från havet bakom väggen av skyddande tallar mellan campingplatsen och stranden. Jag minns just denna episod som starkast när vi kom ner till en bred, lång och vit sandstrand. Barnens lycka var fullkomlig när de sprang ut i de höga vågorna. Från helvetet till himmelen kanske man också kan uttrycka det och just denna plats kommer vi alltid att återkomma till, eftersom vi förälskade oss i den.

I sommar är det den nionde semestern på rad som vi campar på Östergarn Strand. Barnen har blivit stora, personalen är nu våra vänner och campingen har för oss blivit en fristad där man bara får “vara”. Vi växlar ner i tempo, njuter av den vackra strandpromenaden och att ha varandra nära inpå. Naturen mer inåt landet med Torsburgen och Östergarnsberget är både unikt och enastående storslaget. Att det dessutom finns Gotlands godaste rökta fisk i Sysne fiskeläge på promenadavstånd, är bara en bonus! Och något regn faller det aldrig över Östergarn Strand när vi är där.”

 

LÄS OCKSÅ: 14 tips till härliga semesterön Öland

Sofie Sjöström

Ålder: 45 år

Yrke: Skribent & formgivare

Familj: Sambon Jan och sönerna Hugo 11 år och Tor 9 år

Aktuell: Semestrar varje år i en campingstuga på Östergarnslandet, Gotland

Det bästa med campinglivet: Enkelheten, lugnet och att leva nära naturen med sin familj. Här finns inga “måsten” utan bara möjligheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande