Pang pang och adrenalin på High Chaparral

Det skjuts för fullt redan vid ingången till High Chaparral, som tur är bara med knallpulver.

Foto: Patrik Svedberg

1 av 3: Det skjuts för fullt redan vid ingången till High Chaparral, som tur är bara med knallpulver.

En populär aktivitet bland de yngre besökarna är att vaska guld.

Foto: Kristofer Scheiderbauer

2 av 3: En populär aktivitet bland de yngre besökarna är att vaska guld.

Parken är uppdelad i olika miljöer där man kan röra sig i exempelvis nybyggarnas värld, ett indianläger eller bland skjutglada cowboys.

Foto: Patrik Svedberg

3 av 3: Parken är uppdelad i olika miljöer där man kan röra sig i exempelvis nybyggarnas värld, ett indianläger eller bland skjutglada cowboys.

Indianer, nybyggare, cowboys och soldater. På High Chaparral är illusionen total.

Här kan man få uppleva hur livet i Amerika kunde te sig i slutet av 1800-talet, utan att riskera att sätta livet till.

Andra har också läst

Det skjuts för fullt redan vid ingången till High Chaparral, som tur är bara med knallpulver. Stämningen sätts direkt, det är fullt av människor som ser ut att vara tidsresenärer från 1800-talets good old west. Bland besökarna finns många familjer men också vuxna som anammar stilen fullt ut. Och det är lika mycket de som den uppbyggda miljön som skapar känslan av vilda västern.

Bengt Erlandsson, alias Big Bengt som gick bort tidigare i år, skapade detta låtsas-vilda västern 1966. Sedan dess har både barn och vuxna kunnat komma hit för att leva sig in i västernlivet såsom det kan ha tett sig i Amerika någon gång på 1870-talet. Parken är uppdelad i olika miljöer där man kan röra sig i exempelvis nybyggarnas värld, ett indianläger eller bland skjutglada cowboys.

LÄS OCKSÅ: Semester i Sverige – spännande resmål i sommar

Foto: Heidi Rovén

Zorro dyker upp på ett tak.

Pang pang på High Chaparral

”Upp med händerna!” ryter plötsligt en röst och konkurrerar med ånglokets tågvissla. Vi har tagit tåget och är på väg mot Old Mexico när tåget plötsligt stannar halvvägs. En skylt skvallrar om att vi befinner oss i Buffalo Springs. En laglös skurk har hoppat ombord och viftar nu med sin revolver. Han är så trovärdig att vi alla lyder och snabbt sträcker upp händerna i luften, nästan alla i alla fall. Två unga killar vågar sig på att käfta emot vilket de snart ångrar. Skådespelarna är tuffa och snart får vi bevittna ett skottdrama utanför med dödlig utgång. Innan tåget rullar vidare reser sig dock de ”döda” upp och för att ingen ska behöva tveka förklaras också att det hela bara var teater.

När vi rullar in i den mexikanska delen av parken steker solen och många sällskap har slagit sig ner på torget omgärdat av serveringar som snabbmatsstället El Rapido och restaurangen La Cantina. Snart har det blivit dags för Zorro att göra entré, en av alla föreställningar som ges under dagen. Kärlek, hjältedåd, rivalitet och att vinna den vackra flickans gunst står i centrum när skådespelarna far omkring på såväl tak som bland åskådarna. Här i Old Mexico kan man också ta en ridtur och ta en bild på sig själv som efterlyst.

LÄS OCKSÅ: Bilsemester i stekheta Kroatien – det får du inte missa

Foto: Patrik Svedberg

Kärlek, hjältedåd, rivalitet och att vinna den vackra flickans gunst står i centrum när skådespelarna far omkring på såväl tak som bland åskådarna.

Förvandlad till cowboy

En populär aktivitet bland de yngre besökarna är att vaska guld. Vi står böjda länge och väl över den sandfyllda rännan med vatten för att fånga upp de små glimmande kornen. När vi fått ihop tillräckligt många får Isac bära dem i sin mugg till myntpräglingen. Och jodå, hans ihopsamlade ”guld” räcker till ett mynt.

För att vakta sitt guld i de laglösas land behöver man förstås ett vapen, i alla fall om man är fem år. I en av butikerna på området hittar vi den perfekta silverglänsande revolvern och en kiosk som säljer ammunition, det vill säga knallpulver. Med T-shirt i cowboystil och stråhatt på huvudet är Isac snabbt inne i leken. Bisonoxarna vilar i gräset, en diligens rullar förbi och fram genom parken tar sig en hjulångare fram med stora skovelhjul. Den lugna färden blir ett välkommet avbrott i all fartfylld action och för en stund glömmer vi att vi står bland andra besökande familjer med barnvagnar och skrindor och inte flyter fram på Mississippifloden.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 12 bästa campingplatser

Foto: Kristofer Scheiderbauer

Fram genom parken tar sig en hjulångare fram med stora skovelhjul.

GUIDE: High Chaparral

Se & göra

1. Vaska guld

Parken innehåller gott om aktiviteter, från miljöer som kyrkan och smedjan där det bara är att titta in, till guldvaskning (30 kronor), turridning (50 kronor), åka diligens (25 kronor), ta en tur med hjulångare (ingår) eller tåg (30 kronor), och mycket annat.

2. Gratisshower

Ingen av showerna kostar.

Wild West show. Ridande cowboys, dueller, actionstunt och explosioner. Fartfylld show som hålls två gånger per dag under perioden 1 juli–28 augusti.

Lucky Luke show. Lucky Luke jagar bröderna Dalton och barnen i publiken får hjälpa till. Varje dag hela säsongen och ytterligare en gång under högsäsong.

Indian Show på indianön med bufflar, regndans och inblick i indianernas tusenåriga seder.

Zorro show och fäktningsskola. Hålls 1 juli–28 augusti.

Träffa nybyggarna Sven-Erik och Ester, antingen när de bygger hus, har auktion eller har föreställning om emigrationen till Amerika.

Mexikansk sång- och dansshow. Endast 1 juli–14 augusti.

Äta & dricka

3. Käka på saloon

Parken har 10 matställen från saloonmiljö och mexikansk cantina till våffelstuga i nybyggarstil och banditmiljö på Mamma Daltons. Exempel på mat och priser: Burrito, Chicken wings och Texas Ribs kostar 80 kronor för vuxna, 50 kronor för barn. Wraps, tacos och liknande kostar 95 kronor för vuxna, 60 kronor för barn. Dagens lunch (typisk husmanskost) kostar 90 kronor. Mjukglass 22 kronor.

Shopping & nöjen

4. Rusta dig som en cowboy

High Chaparral är rena drömmen för den som vill ekipera sig i tidsenlig västernstil. Det finns en speciell indianshop, en för boots, en för vapen och läder och en där barn kan hitta all cowboyutrustning de behöver. Knallpulver för de olika revolvermodellerna hittar man på flera ställen, liksom godis och souvenirer.

Boende

5. Hotell

Hotell Big Bengt har både enkla rum och sviter samt lägenheter. Familjerum med dusch och toalett i korridoren kostar från 500 kronor per dygn exklusive frukost.

6. Stugor

Stugor finns i olika storlek och stil med upp till åtta bäddar. Från 700 kronor per dygn, frukost köper man till själv.

7. Camping

Campingen har över 600 platser. Från 230 kronor per dygn (utan el).

High Chaparral

Resa hit: Med bil är enklast. Parken ligger i Småland, cirka 2,5 mil från Värnamo med postadress Hillerstorp.

Bästa tiden: Mest aktiv är parken under perioden 1 juli-28 augusti.

Restid: Cirka fyra timmar från Stockholm, knappt två timmar från Göteborg.

Bra att veta: Ljudnivån kan bli hög när det skjuts. Tänk på att ha med öronproppar eller ljuddämpande hörlurar, särskilt till barnen.

Läs mer: www.highchaparral.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande