Den irländska halvön Connemara bjuder på magnifika vyer och med bilen kan du verkligen upptäcka landskapet. Vägarna är glest trafikerade och stoppen är många.
1 av 8: Den irländska halvön Connemara bjuder på magnifika vyer och med bilen kan du verkligen upptäcka landskapet. Vägarna är glest trafikerade och stoppen är många. Foto: Irländska Turistbyrån
Connemaras huvudort Clifden är en perfekt bas för dagsturer till fots över hedarna och bergen i nationalparken.
2 av 8: Connemaras huvudort Clifden är en perfekt bas för dagsturer till fots över hedarna och bergen i nationalparken. Foto: Irländska Turistbyrån
Galway är västkustens största stad med sina 70 000 invånare och känd för ett vibrerande musikliv.
3 av 8: Galway är västkustens största stad med sina 70 000 invånare och känd för ett vibrerande musikliv. Foto: Johan Öberg
Glöm inte bort att stanna till och njuta av den vackra miljön.
4 av 8: Glöm inte bort att stanna till och njuta av den vackra miljön. Foto: Johan Öberg
Dramatiska klippor.
5 av 8: Dramatiska klippor. Foto: Holger Leue
Finkorniga stränder.
6 av 8: Finkorniga stränder. Foto: Johan Öberg
Glenlo Abbey.
7 av 8: Glenlo Abbey. Foto: Johan Öberg
The Ice House.
8 av 8: The Ice House.

Irlands västkust – klippor och mjuka stränder

Irland är med sina korta avstånd som gjort för bilsemester. Och inget är vackrare än den dramatiska västkusten.

Höga klippor varvas med finkorniga sandstränder, torvmossar, karga fjäll och illgröna fält med vita får.

Motorvägen mellan Dublin­ och Galway är 20 mil med förbluffande gles ­trafik. Galway är västkustens största stad, men har bara 70 000 invånare. De många studenterna ­bidrar till det som staden är mest känd för - det vibrerande musiklivet. Går man på ­puben kvällstid är det svårt att undvika stämningshöjande irländsk folkmusik.

Vi promenerar längs det livliga stråket från William Street till Quay Street, kantat­ av typiskt färggranna hus. Plötsligt gör det väder stan är känt för sig påmint: Solskenet förbyts i piskande regn och hagel. Vi tar skydd på puben men efter bara en kvart ­bryter solen åter igenom.

Vårt pubbesök tar dock längre än en kvart. Innanför en kornblomsblå fasad­ serverar puben Séhán Ua Neáchtain den utsökta alen Galway ­Hooker på fat - den måste ni prova! En Galway Hooker är en traditionell seglande fiskebåt med vackert mörkröda segel. Man kan se några i stadens hamn.

Längs havet går en klassisk söndagspromenad till badorten Salthill, med blåflaggad sandstrand. Följer man traditionen ska man sparka i väggen vid badplattformarna innan man vänder på klacken i riktning Galway igen.

Ett annat härligt nöje är att besöka någon av ­pubarna specialiserade­ på ostron från trakten.­ Lilla Clarinbridge några kilometer söderut vid ­Galway Bay har flera och dessutom en berömd ostronfestival, som hålls varje år.

Fransig kust med många vikar

Öster om Galway börjar ­Connemara, en halvö som sticker ut i Atlanten med en minst sagt fransig kust med många djupa vikar. Längs kusten passerar vi små rara byar där fårskötsel är lika viktigt som fisket. Det här är en landsände där det känns som om tiden stått stilla.

Till Connemara tvingades många fattigbönder under 1800-talet, då Irland styrdes av britterna. Magra jordar gjorde livet tufft och många emigrerade. I dag finns det mer än tio gånger så många människor med ­irländskt påbrå utomlands som på Irland. The National Museum of Country Life strax norr om Castlebar ger en intressant inblick i livet på landet förr - allt från grymma arrendevillkor och frihetskamp till festligheter och vackert hantverk.

Hade vi i stället valt inlandsvägen västerut hade berömda Brigit's garden varit ett självklart stopp - fyra hektar välskött trädgård.

Connemaras huvudort, Clifden, ligger vackert och är en perfekt bas för dagsturer­ till fots över torvhedarna och i de närliggande bergen i nationalparken norr om stan. Vi vill hellre shoppa och stannar till i en välsorterad affär. Varsin­ snygg irländsk ylletröja blir ­dagens fynd.

Den kurviga vägen norrut längs kusten är glest trafikerad,­ men rätt var det är kommer ­någon körande bakom en skymd kurva. Märkligt nog får man köra 100 kilometer i timmen på denna och många ­andra smala, gropiga, kurviga vägar där det knappt går att pressa upp över 80.

Vi stannar ofta - vyerna är så magnifika. Som vid sagoslottet ­Kylemore Abbey, beläget intill en sjö och omgivet av skogsklädda höjder.

Mat, öl och landskap

En dagsetapp längre norrut väntar ännu mer magnifika vyer, där det allra mest imponerande (om molnen inte ligger i vägen) är Slieve League, Europas högsta havsklippor 600 meter lodrätt rakt ner i havet öster om staden Donegal. Landskapet här är om möjligt ännu mer dramatiskt än i Connemara. Även här finns det fina vandringsleder, och Glenveagh National Park bjuder på lätta dagsturer, ett sevärt slott och chansen att se vilda röda hjortar.

Vi fortsätter så mot Irlands nordspets. Ett par kolsvarta Guinness, ett fat ostron och en utsökt lammfilé får avsluta turen ute på Inishovenhalvön. Mat, öl och landskap har gett mersmak.

FAKTA

Irland

Boka bil på nätet

RESA DIT: Direktflyg från Sverige och Köpenhamn med SAS, Air Lingus, Ryanair och Norwegian. Räkna med pris runt 2 000 kronor, även om man med Ryanair kan komma ner under 1 000 kronor.

BÄSTA TIDEN: Vår, sommar och höst, somrarna är ibland riktigt heta. Ta med paraply eller regnställ oavsett årstid.

VALUTA: 1 euro = cirka 9 kronor.

PRISNIVÅ: Något billigare än hemma.

ÄTA: Irländsk restaurangmat har genomgått en rejäl uppryckning under 2000-talet. Visst finns det flottig fish and chips men att hitta vällagad och elegant upplagd gourmetmat är lätt numera. Missa inte O'Gradys on the Pier, Galwaytraktens bästa skaldjursrestaurang som finns i Barna, åtta kilometer väster om stan. Testa gärna de ångkokta musslorna med Guinness!

www.ogradysonthepier.com

SE: Aranöarna. 40 minuters båtresa från fastlandet, sydöst om Galway ligger dessa natursköna öar, kända för sina arkeologiska lämningar och 1 600 kilometer stenmurar. www.aranislands.ie

GÖRA: Spela golf, rida, vandra, fiska, cykla. På www.discover­ireland.com/se finns en bra samling länkar till arrangörer. De bästa golfbanorna kan du läsa mer om på www.irishgolfcourses.co.uk

BRA ATT VETA: Hyrbil bokas bäst på nätet, men är rätt dyrt - speciellt när man vill ha en automatväxlad, vilket underlättar om man är ovan vid vänstertrafik. Räkna med att en mindre bil drar i väg över ­3 000 kronor för en vecka. Bensin kostar som hemma.

Här bor du lyxigt på Irland

Vill du bo med stil är de 40 hotellen i Ireland's Blue Book de bästa valet. Räkna med 1 500-2 000 kronor för dubbelrum. www.irelandsbluebook.com

Det finns också gott om enkla boenden. www.hostelworld.com/hostels/Ireland

Rathmullan House

Lantegendom från 1700-talet. Som att bo i en ombonad brittisk tv-serie. Fin trädgård och sandstrand precis intill. Rathmullan, County Donegal

www.rathmullanhouse.com

The Ice House

Ursnyggt nytt hotell ovan gamla källarvalv som förr var fiskarnas isförråd. Utmärkt prisvärd mat. I närheten finns fina bad och flera golfbanor.

The Quay, Ballina, County.

www.icehousehotel.ie

Glenlo Abbey

Ett före detta kloster, inklusive kyrka som har gjorts om till ett ­elegant lantgods med egen golfbana. Bushy Park, Galway.

www.glenlo.com

Tre shoppingmåsten:

Whisky: Connemara whisky är de enda rökiga som görs på Irland och det är ju nära till rökråvaran torv. De som lagrats kortast har mest rökarom, medan de 12-åriga blivit lite rundare i kanten.

Marmelad: I ett land där så många små producenter gör egna intressanta kombinationer ska man slå till när man hittar något som tilltalar.

Stickat: Ylletröjor, mössor, sockor... Får finns det gott om, liksom affärer som säljer ylle. Allra tätast ligger affärerna i lilla Ardana längst västerut i County Donegal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande