Kör lugnt på bilsemestern!
1 av 3: Kör lugnt på bilsemestern! Foto: Istock
Besvärligast är det att köra bil i Italien, vars förare utses till de sämsta bilförarna i Europa enligt majoriteten av de svarande.
2 av 3: Besvärligast är det att köra bil i Italien, vars förare utses till de sämsta bilförarna i Europa enligt majoriteten av de svarande. Foto: Istock
Italienarna är de sämsta bilisterna.Tyskar, britter och irländare håller med.Fast enligt självkritiska svenskar är vi själva inte särskilt bra heller.
3 av 3: Italienarna är de sämsta bilisterna.Tyskar, britter och irländare håller med.Fast enligt självkritiska svenskar är vi själva inte särskilt bra heller. Foto: Colourbox

Här är länderna med de sämsta bilförarna

Svenskar som åkt på bilsemester i Europa i sommar är överens:

Italienarna är de sämsta bilisterna.

Tyskar, britter och irländare håller med.

Fast enligt självkritiska svenskar är vi själva inte särskilt bra heller.

Rederiet Stena Lines har släppt sin årliga bilsemesterrapport. Rederiet har ställt frågor till sina bilsemestrande kunder om deras upplevelser på vägarna i Europa under sommarsemestern. Undersökningen har genomförts i fem länder, bland annat i Sverige.

Besvärligt att köra bil i Italien

Besvärligast är det att köra bil i Italien, vars förare utses till de sämsta bilförarna i Europa enligt majoriteten av de svarande.

Var tionde svensk anser att italienarna är Europas sämsta bilförare, en åsikt som delas av såväl britter som tyskar och irländare.

Även fransmännen placeras högt på sämstalistan. Fem procent av tyskarna och fyra procent av de svarande i Sverige och Irland tycker att fransmän är sämst på vägarna. Lägst rankade som bilförare är de dock av britterna där fransmännen får hela sju procent.

I Polen gillar man inte tyskar

I Polen är man mer kritiska till tyskarnas körförmåga och nästan tre av tio uppger att tyskarna är de sämsta förarna.

Lite överraskande är att vi svenskar är rätt kritiska när det gäller vår egen körförmåga och placerar oss själva på en femte plats vilket betyder att vi ser oss själva som sämre bilförare än exempelvis de i våra grannländer Danmark, Tyskland och Norge.

– Varför listan ser ut som den gör kan vi bara spekulera i men troligen har det att göra med att vi har olika körstilar och temperament i olika länder, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

– En sak är i alla fall säker och det är att det finns mindre bra förare i alla länder och det är viktigt att vara uppmärksam då många nu beger sig hemåt efter semestern och det kan bli trångt längs med vägarna.

 

LÄS OCKSÅ:

• Se Europa från bilen – här är bästa rutterna

• Bila i Europa – det här måste du se

• Bilsemester i Tyskland – 10 charmiga småstäder

Vilket land i Europa anser du har sämst bilförare?

Italien: 10%

Albanien: 4%

Frankrike: 4%

Grekland: 4%

Sverige: 3%

Polen: 2%

Belgien: 1%

Bosnien och Hercegovina: 1%

Bulgarien: 1%

Danmark: 1%

Estland: 1%

Litauen: 1%

Norge: 1%

Portugal: 1%

Serbien: 1%

Spanien: 1%

Storbritannien: 1%

Tyskland: 1%

Ungern: 1%

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av Norm i Sverige, Storbritannien, Irland, Tyskland och Polen med 1 000 personer i varje land, i åldrarna 18-65 år som svarade på frågorna via en webbpanel.

Topp tre sämst ansedda bilister i Europa

Enligt svenskar:

Italienare (10 procent)

Albaner, fransmän, greker (4 procent)

Svenskar (3 procent)

 

Tyskar:

Italienare (10 procent)

Albaner (8 procent)

Fransmän (5 procent)

 

Britter:

Italienare (22 procent)

Fransmän (7 procent)

Greker (4 procent)

 

Irländare:

Italienare (26 procent)

Irländare (7 procent)

Fransmän, spanjorer (4 procent)

 

Polacker:

Tyskar (32 procent)

Britter (9 procent)

Italienare (6 procent)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande