Därför älskar vi att campa – proffsen berättar

1 av 5: När du vill vara säker på att lyckas med din campingtur

<p>Anita Westerlund och maken Stig Karlsson är "långliggare" på Gränna camping.<br></p>

Foto: Maria Celin

2 av 5: <p>Anita Westerlund och maken Stig Karlsson är "långliggare" på Gränna camping.<br></p>

<p>Allt om Resors reporter Maria Celin tog reda på vad som lockar med campinglivet.</p>

Foto: Skärmavbild

3 av 5: <p>Allt om Resors reporter Maria Celin tog reda på vad som lockar med campinglivet.</p>

<p>Gränna camping nära vattnet.</p>

Foto: Grönklittsgruppen

4 av 5: <p>Gränna camping nära vattnet.</p>

Sammanhållningen på campingen är fantastisk.

Foto: Maria Celin

5 av 5: Sammanhållningen på campingen är fantastisk.

Maria Celin, 41, fascineras av människors vilja att campa. Själv campade hon hela sin uppväxts somrar men blev aldrig frälst. För att bättre förstå i vad lockelsen ligger tog hon en heldag på Gränna camping för att träffa inbitna campare och ta del av proffscamparnas erfarenheter och deras stora kärlek till compact living.

Andra har också läst

Molnen ligger mörka och tunga över Vättern, regnet hänger i luften. En typisk svensk sommardag helt enkelt. Campingen, som är belägen precis invid den stora sjön, är fortfarande inte fullbelagd, men de trognaste camparna är redan här, långliggarna.

– Vi har haft husvagn i ungefär 15 år, i nästan nio av dem har vi varit långliggare här, säger Anita Westerlund. Hon och maken Stig Karlsson från Vrigstad har hittat sin sommarpärla här på Gränna campingplats.

– Det är en härlig gemenskap emellan oss långliggare, alla i närområdet här är vi kompisar med, säger Anita.

– Vi har fått vänner för livet och vi ses även efter campingsäsongen. Vi umgås över alla åldrar här på campingen, ingen är förmer än någon annan. Ibland spelar vi nummerkub så länge att vi måste ta på oss pannlampor, säger Stig och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Bilsemester i stekheta Kroatien – bästa tipsen

Gasolgrillen ett camping-måste

På frågan om vad de inte kan leva utan när de campar svarar de att de har allt med sig.

– Vi har dubbla uppsättningar av allt, husvagnen är lika fullt utrustad som hemma. Man måste veta precis vart allt ligger i vagnen, allt har sin bestämda plats, säger Anita och fortsätter.

– Det händer att korttidsliggare kommer och frågar efter saker de saknar, till exempel om de fått en fästing eller om de har ont i huvudet och behöver en huvudvärkstablett. Eller om de saknar elsladd. Vi hjälper så gärna andra! Vinöppnare frågar de inte så mycket efter, det är mest boxar här på campingen.

– Teven kan vi vara utan men inte gasolgrillen, det håller båda med om.

LÄS OCKSÅ: Han lämnade allt för att resa runt i husbil med sin katt

Bra sätt att se Sverige

Lite närmare vattnet träffar jag Rose-Marie och Olle från Vadstena. De har bara varit långliggare tre fyra år.

– Vi har åkt runt med husvagnen i många år men aldrig slagit oss ner på samma plats förrän för några år sedan, säger Olle. Tjusningen med att ha husvagn i stället för stuga är att man, på ett ganska billigt sätt, får se hela Sverige från sina bästa sidor. Man får ofta de bästa platserna vid sjön, säger Olle.

– Det är skönt med husvagn för här finns inga krav, man kan bara njuta. Inte så mycket att sköta om, säger Rose-Marie. Har vi bara en bra bok, lite öl och vin, då trivs vi bra.

Tv har de, erkänner de, men den använder de bara när det regnar. Annars håller de med Anita och Stig om att sammanhållningen på campingen är fantastisk. Vänskapsband över landskapsgränserna är knutna och de har väldigt roligt tillsammans med de andra.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 12 bästa campingplatser

Respektera reglerna

I diskrummet träffar jag på ett annat campande par, från Mjölby, Maj Backeus Lantz och Roland Lantz som precis har kört färdigt och tömt en diskmaskin. De torkar noggrant av diskbänken efter sig.

– Jag tycker det är viktigt att campingplatserna är rena och fina, säger Roland Lantz. Och att alla respekterar reglerna. Jag tycker de flesta gör det överlag.

På frågan om vad de inte skulle klara sig utan på sin semester svarar Maj ganska direkt sköna utemöbler.

– Det är viktigt att sitta skönt när man skall koppla av. Och grillen så klart.

– Vi rekommenderar verkligen folk som inte har campat att ge sig ut. Man är rörlig och får se så mycket, säger paret unisont.

LÄS OCKSÅ: 12 bästa tipsen för att lyckas med campingen

Sommarkänsla

Jag lämnar campingen med en varm känsla i magen. Så mycket vänskap och ett härligt lugn. Så mycket avkoppling som möjligt på liten yta. Sjönära promenader och grillkvällar med vänner. Det finns inget ont i den livsfilosofin.

Molnen skingras och en strimma av sol kommer igenom. De får nog en fin sommar här i år. Igen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande