Bilsemester i Sverige – 12 vackraste vägarna
Bilsemester i Sverige bjuder på många vackra och storslagna vyer.
Här är 12 svenska vägsträckor att njuta av.
NORGEVÄGEN/NORDKALOTTVÄGEN
Kiruna–norska gränsen (E10).
Här finns storslagen natur i överflöd. Stora fjäll, stora vidder och stora vatten. När du kommer en bit norr om Kiruna har du den sju mil långa sjön Torne träsk till höger och rakt framför den magnifika bergsformationen Lapporten. Det är häftigt.
NORRSKENSVÄGEN
Haparanda–Karesuando (väg 99).
Följer Torneälven förbi flera livliga forsar, bland annat Kukkolaforsen där sikhåvning är en tradition. En annan attraktion längs vägen är Luppioberget med sina säregna stenformationer. Chansen att få se norrsken är störst på vintern.
BLÅ VÄGEN
Holmsund–Hemavan och vidare in i Norge (E12).
Vägen heter som den heter eftersom den nästan alltid går nära nära blått vatten i form av sjöar, hav och älvar som Vindelälven och Umerälven. Naturskönt var ordet.
SILVERVÄGEN
Skellefteå–Arvidsjaur och in i Norge (väg 95).
Löper genom trolska skogar och flera små gruvorter. Vissa är nedlagda men några är fortfarande igång och det transporteras silver till smältverket Rönnskär i Skellefteå.
HÖGA KUSTEN-SLINGAN
Ullånger–Höga Kustenbron (E4).
Här gäller höga berg och djupa dalar. Men även genuina fiskelägen och idylliska badplatser. Höga kusten utsågs till världsarv 2000. Skälet till utmärkelsen är områdets ovanliga landhöjningsgeologi.
VILDMARKSVÄGEN
Vilhelmina–Strömsund (väg 342).
Här är naturen just av det vilda slaget. Vägen tar dig över fjäll och längs med strida floder och vattenfall. Här har du också chans att få se vilda djur, inte minst björnar. Strömsund är den kommun i Sverige med flest brunbjörnar.
KONSTVÄGEN SJU ÄLVAR
Storjola–Umeå (E12 samt väg 92 och 1052).
Går förbi 12 utomhuskonstverk samt sju älvar – därav namnet – på sin sträckning från kust till fjäll. Spegelglaskyrkan på Stormyra, som nästan svävar över marken, är ett av de populäraste konstverkan längs vägen.
FÄBODVÄGEN
Börtnan–Persåsen. (Onumrerad väg, går mellan väg 321 och 535).
Går genom Oviksfjällens fäbodområde i Jämtland. Bland myrar, skogar och berg finns där ett 30-tal fäbodar. I Arådalen ligger en fäbod som fått det prestigefyllda Europa Nostrapriset för "god byggnadsvård".
ST OLAVSLEDEN
Östersund–Storlien–Trondheim (E14)
Sträckan har även kallats Karolinerleden till minne av de över 4 000 karoliner som 1718 frös ihjäl på sin hemväg från ett fälttåg i Norge. I Duved finns ett monument över tragedin. I vägens närhet ligger det 37 meter höga vattenfallet Tännforsen.
KUSTVÄGEN
Karlskrona–Norrköping (E22).
Sveriges längsta kustväg och går längs havet från Blekinge, via Småland till Östergötland. Här får alla havsutsikt. I söder passeras Brömsebro, känt för den berömda freden mellan Sverige och Danmark som slöts där 1645.
PILGRIMSLEDEN
Karlstad–Sysslebäck och vidare in i Norge (väg 62).
Naturskönt löper vägen i Klarälvdalen och passerar de pittoreska orterna Ransäter, Råda, Ekshärad och Sysslebäck. Var en gång i tiden viktig pilgrimsled mellan Sverige och norska staden Trondheim.
BLÅ-GRÖNA VÄGEN
Dingle (Bohuslän) och vidare in i Norge (väg 165).
Löper längs Bullaresjöarna och bjuder på många fina vyer där blått vatten och grön växtlighet kontrasterar mot varandra. Den 46 meter höga vattenfallet Älgafallet väntar vid norska gränsen.
Källa: vibilagare.se, adbildelar.se, grenavisen.com, husvagnochcamping.se
LÄS OCKSÅ:
Häng med på en häftig roadtrip i USA
Europa med bil – 5 städer du måste se