Upplev grönskande dalar, snöklädda berg, vidsträckta lavafält, djupblå fjordar och vulkaniska kratrar på Island.
Åtta böljande broar knyter ihop öarna mellan Molde och Kristiansund längs Atlantvägen i Norge
Hyr en bil och kör längs Sardiniens vackra norra kust. Costa Smeralda.
Vackra tulpanfält i Nederländerna.
Vackert kustlandskap längs Atlantic Highway.
Baskien runt går över bergskedjan Pyrenéerna.
Mysiga hamnen i Calvi på Korsika.
1 AV 7
Upplev grönskande dalar, snöklädda berg, vidsträckta lavafält, djupblå fjordar och vulkaniska kratrar på Island.
2 AV 7
Åtta böljande broar knyter ihop öarna mellan Molde och Kristiansund längs Atlantvägen i Norge
Foto: Dmitry Naumov
3 AV 7
Hyr en bil och kör längs Sardiniens vackra norra kust. Costa Smeralda.
4 AV 7
Vackra tulpanfält i Nederländerna.
5 AV 7
Vackert kustlandskap längs Atlantic Highway.
6 AV 7
Baskien runt går över bergskedjan Pyrenéerna.
Foto: Istock
7 AV 7
Mysiga hamnen i Calvi på Korsika.

Bila längs Europas allra vackraste vägar

Sugen på bilsemester?

Missa inte den här listan över Europas vackraste vägar från Turkiet till Island.

Krister Berntsson

Charter i alla ära, men det finns få saker som ger en sådan känsla av frihet som en bilsemester. Man ska inte planera för mycket. Det går alltid att hitta en upplevelse om man viker av från allfartsvägarna.

Rough Guide har tagit listat Europas bästa vägar för den där avslappade semestern där känsloläget får bestämma hastigheten.

Och vi kan inte annat än hålla med.

Ringvägen, Island

Nästan 1400 kilometer oavbrutna Islandsscenarior. Vägen går runt hela ön och du åker från grönskande dalar, upplever snöklädda berg, vidsträckta lavafält djupblå fjordar och vulkaniska kratrar. Ingenstans är sagorna mer nära än här. En fantastisk resa genom ett brutalt landskap som bäst genomförs med fyrhjulsdrift.

Atlanthavsvägen, Norge

Den är inte lång, Atlanthavsvägen. Bara 8,3 kilometer. Men den är ett monument över Norsk ingenjörskonst. Åtta böljande broar knyter ihop öarna mellan Molde och Kristiansund. Mest spektakulärt är resan över Storseisundsbron som välver sig över vattnet. Lugna dagar kan du se både säl och val.

Costa Smeralda, Sardinien

Hyr en bil och kör längs Sardiniens vackra norra kust. Det är inte för inte som den här delen av ön kallas Costa Smeralda, Smaragdkusten, med sina dramatiska klippor och sitt klara turkosfärgade vatten. Bästa tiden är vår och höst, då vädret är mildare, trafiken glesare och stränderna nästan folktomma.

A859, Yttre Hebriderna, Skottland

Den här enfiliga vägen är en av de mest fascinerande körupplevelserna på de brittiska öarna. Det är ruffigt, vindpinat och häpnadsväckande vackert. Ömsom väg och ömsom färja leder dig till fantastiska, om än inte så badvänliga, stränder och spännande platser. För att inte tala om den hebridska gästfriheten.

Yttre Hebriderna, Skottland Foto: Martin Mccarthy Theasis Photo

A44 genom Bollenstreek, Nederländerna

Att köra genom Bollenstreek på våren är lite som att färdas genom teletubby-land. Vidsträckta fält med fantastiska färger. Och det är inte bara tulpanfält vi pratar om. Narcisser, hyacinter, iris och dahlior skänker spektakulär kulör åt färden.

Atlantic Highway, England

A39 från Bridgewater till Bude är tvivelsutan det bästa sättet att uppleva ett fascinerande, engelskt kustlandskap. Här är det bästa av Devons och Cornwalls kustlinjer, med landets bästa havsutsikt på ena sidan och dramatiska berg på den andra. Och det finns gott om pittoreska byar att stanna till i.

Schwarzwald, Tyskland

Detta är tveklöst Tysklands vackraste region med sina fantastiska skogar och böljande kullar. Schwarzwald är strösslat med små byar och medeltida städer som alla förtjänar att besökas. Vilken väg du ska ta? Vilken som helst utom motorvägen.

Schwarzwald är Tysklands vackraste region. Foto: / SHUTTERSTCOK

Baskien runt, Spanien

480 kilometer körning genom norra Spanien tar dit genom några av landets läckraste platser. Från Bilbao via Pamplona och Pyrenéerna och tillbaka längs kusten med Biscayabukten på höger sida. Ta god tid på dig längs vägen och missa inte den lokala maten.

Nordvästkusten Korsika, Frankrike

Resan är knappa tio mil men D81 från Calvi till Cargèse tar dig över hissnande skarpa bergskammar med en unikt brutal skönhet. Du kommer att uppleva Calvis myllrande hamn, Scandolas makalösa utsikt och förda klipporna vid Fangofloden.

Det är en unik upplevelse.

Izmir till Dalaman, Turkiet

Detta är en resa genom mänsklighetens vagga, med vidstäckta landskap, fantastisk jordbruksmark, höga berg och historiska städer och byar. Missa inte gamla Ephesus. Och missa inte de lokala vinerna.

Missa inte Efesos. Foto: Istock

 

LÄS OCKSÅ:

 10 mysigas städer du inte får missa på bilresan genom Tyskland
Sveriges vackraste kustvägar att se i sommar