Foto: Shutterstock

Tysklands solsäkraste öar: Rügen, Usedom och Hiddensee

Rügen, Usedom och Hiddensee är Tysklands solsäkraste öar. Därtill salta bad och pampiga sekelskiftesvillor vid kritvita sandstränder. Vandra i vackra bokskogar, cykla flera mil längs Östersjöns kust och njut av det glittrande havet i en romantisk strandkorgstol för två.

Vita stränder och många soltimmar på Rügen. Foto: GETTY IMAGES

1. Rügen

Rügen är Tysklands största ö med långa vita sandstränder, många soltimmar, Jasmund nationalpark och gott om cykelvägar.

Längs hela kusten byggdes anrika badorter med långa träpirer upp i början av 1900-talet. Den gamla kurorten Binz är riktigt mysig och här hittar man många vackra sekelskiftesvillor med mycket snickarglädje. Hit kom Berlinborna under somrarna och i dag har många av de historiska villorna byggts om till hotell. Längs den härliga strandpromenaden ligger det gott om caféer och restauranger.

På ön kan man också göra en "trädtoppsvandring", på en slingrande gångväg tar man sig upp på höjden och ser ut över bokskogens trädtoppar. Från Rügen går det en bro över till staden Stralsund och båtar över till den lilla ön Hiddensee.

Mer info: www.ruegen.de/se/ueber-ruegen.html

www.off-to-mv.com/sv

www.stenaline.se/till-tyskland/resmal/rugen/se-och-gora

Nationalparken finns med på Unescos världsarvslista. Foto: GETTY IMAGES

2. Jasmund nationalpark

På Rügen ligger Tysklands minsta nationalpark, Jasmund. Nationalparken finns med på Unescos världsarvslista och har en unik, nästan orörd, bokskog som är över 700 år gammal.

Här finns orkidéer, havsörnar, 1 000 olika arter av skalbaggar och en borgruin vid sjön Herthasee. Den branta kusten kallas för Kritstenskusten med den 118 meter höga, vita kritstensklippan Königsstuhl som är nationalparkens kännetecken. Kritsten kallades för det vita guldet och har används för medicinska ändamål sen 30-talet.

Utmed den branta klippkusten går en över åtta km lång vandringsled, och det finns gott om cykelleder genom den vackra bokskogen. Vid besökscentret finns en upplevelseutställning, klätterträd samt filmvisning om nationalparkens natur och djurliv.

Mer info: www.koenigsstuhl.com/en

www.ruegen.de/se/upplevelser/en-natur/ nationalpark.html

Bilfri och platt ö där många tar sig fram på cykel eller häst. Foto: GETTY IMAGES

3. Hiddensee

Hiddensee är bilfri ö som är en del av Vorpommersche Boddenlandschaft nationalpark med fina sandstränder, sanddyner, några små byar, hus med halmtak, en fyr, havtorn, bärnsten och 300 fågelarter.

Ön är populär bland ornitologer med många passerande flyttfåglar, och här finns även en fågelstation. Ön är ganska platt och många cyklar eller åker hästskjuts runt bland de små byarna. I närheten av fyren ligger öns mysigaste by, Kloster med lite butiker, korsvirkeshus och restauranger.

På 1920-30 talet bodde många kända konstnärer på Hiddensee och den tyska poeten och Nobelpristagaren Gerhart Hauptmanns hem är i dag ett museum. Det går båtar till Hiddensee från Schaprode på ön Rügen och från Stralsund på fastlandet.

Mer info: www.off-to-mv.com/sv/ruegen-och-hiddensee

Semesterbygget för 20 000 tyska arbetare blev aldrig klart. Foto: Hélène Lundgren

4. Prora

Seebad Prora började byggas 1936-1939 som en enorm semesteranläggning i en modernistisk arkitektur med 10 000 rum. 20 000 tyska arbetare skulle få en billig semester vid havet, men bygget blev aldrig färdigt och togs aldrig i drift.

Planen var att Prora skulle bli åtta kvarter med identiska byggnader i en rad av långa längor. De fyrkantiga sexvåningshusen sträcker sig 4,5 km och ligger i en fin havsvik, nära en sju km lång sandstrand. En del av byggnaderna har sparats som museum över Tredje Riket. Vid behov i krigstid skulle de funktionella byggnaderna kunna användas som lasarett. 1943 användes husen som nödbostäder åt människor från det bombskadade Hamburg.

Området var avspärrat ända fram till 1991, men för några år sedan började man att renovera byggnaderna. I dag är några av husen ombyggda till lyxresort och flotta lägenheter. Här ligger även ett Nostalgimuseum med gamla saker, uniformer och motorcyklar. Från Prora går det en fin cykelväg till Binz.

Mer info: www.prora.eu

www.proradok.de/sv/stiftelsen-ny-kultur

Karakteristiska korgstolarna skyddar mot sol och vind. Foto: GETTY IMAGES

5. Ahlbeck

Ahlbeck en härlig gammal badort på ön Usedom med många pampiga villor i en speciell arkitektur som kallades "Bäderarchitektur".

På slutet av 1800-talet flockades här kejserliga och adliga familjer under sommarmånaderna. För att visa sin status lät alla rika familjer bygga en stor villa här. Från Bansin går det en fin strandpromenad och cykelväg till Ahlbeck som har Tysklands äldsta träpir. På stränderna står de karakteristiska lokala korgstolarna som skyddar mot sol och vind. Korgstolarna kan hyras per timme eller dag och har tillverkats här sen 1925.

Heringsdorf har en lite nyare pir med olika butiker och Tysklands längsta brygga. Utanför Ahlbeck finns ett termalbad, Ostsee Therme som har en medicinsk pool, utomhuspool, vattenrutschbana, spabehandlingar, fitness och en fin bastuavdelning.

Mer info: www.ahlbeck.m-vp.de

Gör ett badstopp vid stranden under cykelturen. Foto: GETTY IMAGES

6. Usedom

Ön är 42 km lång och Tysklands näst största ö med många gallerier, kejserliga villor och flera gamla historiska träpirar. Här finns en av Europas längsta strandpromenader och längs kusten går det en 2,5 mil cykelväg till Swinemünde.

Cykelvägen går genom en 200-årig bokskog och det är härligt att göra badstopp vid stranden. Efter det 30-åriga kriget blev området en del av Svenska Pommern. Under slutet av 1800-talet spenderade tyska regenter och adliga familjer från hela Europa sina somrar på öns badorter. För societeten i Berlin var det ett måste att ha en kejserlig badortsvilla här på öns som brukade kallas för en förort till Berlin.

Det går ett litet tåg från fastlandet till de olika badorterna hela vägen till den polska staden Swinemünde. Längst ut på piren i Zinnowitz finns en kupol som sakta sänks ner i havet med möjlighet att uppleva undervattenslivet. Vid Trassenheide kan man besöka en av Europas största fjärilsfarmer med 2 000 exotiska fjärilar. I närheten av fjärilsmuseet ligger museet "Die Welt Steht Kopf" där hela huset med alla interiörer, möbler och köksprylar är upp och nervända. Många skojiga foton blir det...

Mer info: www.visitusedom.se

www.usedom.de

www.germany.travel/se/fritid-rekreation/tysklands-oear/usedom-island.html

Här fnns fortfarande spår från den svenska tiden. Foto: Hélène Lundgren

7. Stralsund

Hansastaden Stralsund finns med på Unescos världsarvslista och mellan 1648-1815 var staden under svenskt styre som en del av den svenska Pommern.

Här hittar man fortfarande spår från den svenska tiden i form av gods, parkanläggningar, borgarhus, gravar, stadsmurar, postkontoret, Helgeandsbastionen, regeringspalatset och andra officiella byggnader. På Rådhusets innergård står en byst av Gustav II Adolf, och över ingången till bland annat Stadsbiblioteket hittar man stadens svenska vapensköld. Carl Wilhelm Scheele föddes i Stralsund och ett torg är döpt till Olof Palmes Platz.

Den vackra staden har små gränder, kullerstensgator, gaffelhus, ett stadshus från 1200-talet och andra gamla gotiska tegelhusbyggnader. Deutsche Meeresmuseum som ligger i det gamla Katharinenklostret är en av norra Tysklands mest besökta museum, och i hamnen ligger Ozeaneum med över 40 akvarier. Färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz har funnits sen 1909, och från Stralsund kan man ta en båttur till ön Hiddensee.

Mer info: www.stralsundtourismus.de/en/welcome

www.schwedenstrasse.com

I Peenemünde utvecklades rakettekniken. Foto: Hélène Lundgren

8. Peenemünde

Det 30-åriga kriget startade 1630 när Gustav II Adolfs här, på 12 000 soldater landsteg i den lilla fiskebyn Peenemünde.

Under andra världskriget fanns här en kraftstation och ett av världens då modernaste teknologicentrum. Hitlers favoritarkitekt Albert Speer var chef för ett, hemligt, vetenskapligt centrum för raketexperiment. Det byggdes upp mellan åren 1936-1945 med hjälp av tvångsarbetare, krigsfångar och koncentrationslägerfångar.

1942 lyckades man att under 4,57 minuter skjuta upp en raket i rymden, och rakettekniken utvecklades här tills det tyska riket föll. Efter kriget var det många tyska vetenskapsmän från Peenemünde som fick arbete i USA och fortsatte att utveckla raketteknologin där. I dag finns här ett tekniskt museum och ett minnesmonument.

Mer info: www.peenemuende.de/en

Här finns Sveriges äldsta högskola. Foto: Hélène Lundgren

9. Greifswald

Greifswald är en gammal Hansastad från 1240-talet som mellan 1648-1815 var en del av svenska Pommern. Här finns Sveriges äldsta högskola, Ernst Moritz Arndtuniversitet som hade många svenska studenter, och staden är fortfarande en universitetsstad.

Även hovrätten och domkyrkan låg i staden som var huvudort i svenska Pommern, och vid domkyrkan St Nikolai finns en bronsplakett av Gustav II Adolf. Föreningen Svenskt kulturarv i Pommern har gett ut en broschyr och märkt ut "Den svenska vägen" med plakat på alla berömda byggnader som har svensk anknytning. Baltzar von Platen som byggde Göta kanal och Nicodemus Tessin som ritade Skokloster och Drottningholms slott kom just från svenska Pommern.

Mitt i den gamla universitetsstaden finns ett vackert torg med en liten marknad och gotiska tegelhus från 1300-talet. Längs kanalen ligger också många fina traditionella segelskutor och Greifswald har Tysklands största museihamn.

Mer info: www.greifswald.info

www.greifswald.de

www.schwedenstrasse.com

Wieck har en av Europas äldsta klaffbroar i trä. Foto: Hélène Lundgren

10. Wieck

Wieck är ett charmigt litet fiskeläge som ligger vid mynningen av ån Ryck några kilometer utanför Greifswald.

Den 800 år gamla byn har gott om välskötta villor med halmtak och fruktträdgårdar. Vid hamnkanalen finns en av Europas äldsta klaffbroar i trä från 1887 som fortfarande vevas upp. Längs ån ligger många fartyg, restauranger, caféer och hotell där man kan äta en god middag bestående av stekta färska flundror.

I mitten av juli varje år arrangeras här en av Östersjökustens största maritima festivaler, Fischerfest Gaffelrigg med ett 50-tal traditionella fartyg, fyrverkerier och en stor marknad. Strax utanför byn ligger en strand och klosterruinen Eldena.

Mer info: www.zur-bruecke.de/en/wieck-and-greifswald.html

Här är fisketraditionen fortfarande stark. Foto: Hélène Lundgren

11. Kröslin och Lubmin

Nere i hamnen i fiskebyn Freest - Kröslin ligger några stora fiskebåtar, och vid små charmiga fiskebodar längs kajen sitter de lokala fiskegubbarna och pysslar med sina nät.

I byn finns även ett gammalt varv från 1889. På varvet renoverar man traditionella träskutor med hjälp av gamla hantverkstekniker. Kröslin är även känt för sin stora fritidsbåtsmarina. I närheten av byn ligger en lokal hantverksbutik, Heimatstube Freest. 1928 när fiskeindustrin minskade på grund av överfiskning fick byborna hitta på en ny sysselsättning. De började då göra handgjorda mattor med speciella marina motiv.

Vid Greifswaldbukten ligger även den gamla fiskebyn, Lubmin, som har utvecklats till en badort med fem kilometer breda sandstränder, barrskog och en klippig kust.

Mer info: www.lubmin.de

En av världens längsta strandpromenader. Foto: GETTY IMAGES

12. Swinemünde

Det går en fin cykelväg från Bansin genom den vackra bokskogen, förbi en gigantiskt vidsträckt campingplats och ända fram till den polska hamnstaden Swinoijscin.

Det är en av världens längsta strandpromenader och hela vägen längs kusten finns det gott om små restauranger och caféer.

Här kan man köpa lokal havtornsdricka och goda smörgåsar med inlagd sill till en billig penning. Inne i Swinemünde som staden heter på tyska finns en hamn och några torg, men den trevligaste delen av staden ligger vid strandpromenaden. Här vid den breda stranden hittar man restauranger med helt andra priser än i Tyskland.

I Swinemünde kan man äta en god middag med en stor tallrik torsk eller hälleflundra för runt 60 kronor och en stor bit kaka till dessert. Staden ligger 17 mil från Sverige och härifrån går båtarna över till Ystad och Trelleborg.

Mer info: swinemuende.name

www.staypoland.com/swinemunde-de.htm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande