Foto: Colourbox

Billig semester – 33 helt gratis sommartips

Skapa din egen drömsemester - alldeles gratis!

För den med lite fantasi går det att hitta massor av aktiviteter och evenemang som inte kostar något alls. Du kan till och med bo gratis under din ledighet.

Allt om Resor guidar dig till 33 gratistips - i Sverige och utomlands.

Utomlands:

1. VAKTA HUS. Många villaägare söker någon som kan hålla koll på deras hus, tömma brevlådan och hålla ordning i trädgården. Att anlita en husvakt är därför en lösning för många! Håll koll på huset - och bo gratis! Det finns flera internationella sajter där man kan registrera sig och söka hus att vakta runtom i världen.

housecarers.com

 

2. BYT BOSTAD. Låna ut din egen bostad - och flytta in i någon annans! Hitta drömhuset vid Medelhavet, i USA eller var som helst i världen. Det finns en rad sajter som tillsammans har ett enormt utbud av hus. De flesta sajter tar någon form av medlemsavgift/annonsavgift men själva lånbytet är gratis.

homelink.com

intervac-homeexchange.com

homeexchange.com

 

3. BO HOS EN VÄNFAMILJ. Hälsa på hos familjer runtom i världen! Du och din familj bor gratis och får en inblick i deras vardag. Du ger tillbaka genom att ta emot besökare från andra länder i ditt hem.

hospitalityclub.org

servas.org

 

4. JOBBA PÅ BONDGÅRD. Jobba på bondgård, var som helst i världen! Du hjälper till på gården utan lön, men får mat och logi gratis. Internationella organisationen WWOOF förmedlar kontakt till länder i alla världsdelar, inklusive Sverige om du är sugen på att testa lantliv på hemmaplan!

wwoof.org

 

5. SOFFSURFA. Registrera dig på en couchsurfingsajt - och världen öppnar sig, gratis dessutom. Här erbjuder värdar i alla möjliga länder en plats på sin soffa, dit du välkomnas utan kostnad.

couchsurfing.org

Sverige:

6. PARKHÄNG. Åh, vad många vackra parker vi har runtom i vårt land! Vila på en parkbänk, dofta på underbara blommor och njut av sommarens blomstrande färgprakt! Kolla med turistbyråerna, googla eller spana in denna sajt:

swedishgardens.se

 

7. TITTA PÅ DJUR. Att besöka någon av Sveriges många 4H-gårdar är ett fint sommarnöje, inte minst för den som har barn eller barnbarn som tycker om djur. Ta del av gårdarnas vardagsliv med djurskötsel och andra sysslor, eller delta vid evenemang som ponnyridning och familjedagar.

4h.se

 

8. EVENEMANG. Här hittar du gratisevenemang på en rad platser, som Kiruna, Växjö, Visby, Orsa, Karlskrona, Örebro... Ja, det är bara att välja och vraka!

gratisnojen.se

 

9. FISKE. För dig som gillar friluftsliv på semestern, ta chansen att fiska gratis. Föreningen Sportfiskarna har en rad erbjudanden, som till exempel gratisfiske i Mörrumsån och ett gratis tre-dygns-fiskekort i Ångermanälven. Erbjudandena kräver medlemskap i Sportfiskarna, kostar 330 kronor. Projektet "Börja fiska" ger 7 000 ungdomar upp till 16 år möjlighet att låna fiskeutrustning och få gratis fiskekort. Se var du kan hämta utrustning på sportfiskarna.se.

sportfiskarna.se, klicka på "Medlemsförmåner".

 

10. GEOCACHING. Ett nöje som växer i popularitet är skattjakt med GPS! Detta finns på många platser runt om i Sverige. I Ljungstorp i Skövde kommun finns exempelvis "Billingens skatter" som är en runda som passar för barnfamiljer. Varje cach innehåller en djur- och naturfråga som för varje rätt svar ger en siffra du behöver för att hitta skattkistan vid målet. GPS:er lånas ut gratis.

geocaching.se

vastsverige.com/sv/skovde/artiklar/Aktiviteter/Geocaching/

 

11. BESÖK KYRKAN. Många av kyrkorna i Sverige är vackra byggnader med en intressant historia. Gratis att besöka och intressant, oavsett trosuppfattning.

kyrkokartan.se

 

13. BYT HUS I SVERIGE. Byt hus med någon annan, och upplev något nytt samtidigt som din bostad eller ditt sommarhus kommer till glädje för någon annan.

fritiden.se/semesterbytes

semesterbyte.com

 

14. GRATIS MED BARN. Sajten Barnsemester har en bra översikt över gratis familjenöjen över hela Sverige. Man söker via en karta och här hittas alltifrån coola lekplatser till roliga evenemang. Klicka på rubriken "Familjenöjen" och vidare på Sverigekartan. I vänsterspalten finns en länk till gratis aktiviteter.

barnsemester.se

 

15. SOMMARFÖRELÄSNINGAR. Bibliotek, föreningar, folkhögskolor och kyrkor ordnar ofta intressanta och inspirerande gratisföreläsningar. Håll koll på annonser i lokalpressen hemma eller på din semesterort, och gå och lyssna till författare, forskare, skådisar och andra spännande personer.

 

16. GRATIS HYRBIL. Flera hyrbilsfirmor har ett system där kunder får köra tillbaka deras bilar gratis, när en hyrbil behöver komma tillbaka från en viss ort till en annan.

hertzfreerider.se

 

17. MUSEER UTE I LANDET. På flera orter finns museum med fri entré. Som Hallands konstmuseum i Halmstad, Biotopia i Uppsala och Umeå energicentrum/kraftverksmuseum.

hallandskonstmuseum.se

www.biotopia.nu

www.umeaenergi.se

 

18. STADSFESTIVALER. Nästan varje medelstor svensk stad arrangerar sin egen festival, ofta med gratiskonserter och andra happenings där du kan ta del av allt kul som händer utan kostnad. Kolla vad som är på gång med turistbyrån i din hemstad eller dit du vill åka!

 

19. PILGRIMSVANDRA. Det finns flera pilgrimsleder i Sverige. Det är gratis att vandra, och tanken är att du ska få tid för dina egna tankar, andlighet och tystnad. Kyrkor och organisationer arrangerar pilgrimsvandringar i bland annat Skåne, Uppland och Skaraborg.

pilgrim.nu

 

20. FRIVILLIGJOBBA. Många kursgårdar behöver volontärer under sommaren! De ligger ofta vackert och drivs av stiftelser och föreningar som tacksamt tar emot din hjälp, ibland mot gratis eller billig logi. Det finns även föreningar som söker hjälp vid verksamheter som sommarkollo där du gör en insats samtidigt som du får en gratis vistelse.

http://www.volontarbyran.org

 

21. SAMÅKNING. Ett smart sätt att resa genom Sverige är att samåka med andra! Ofta betalar man lite bensinpengar, men ofta blir det i alla fall betydligt billigare än att flyga eller åka tåg. Och miljön tackar också för hjälpen!

samakning.se

 

22. NATIONALPARKER. Sveriges 29 nationalparker är fantastiska. Från Abisko i Lappland till Söderåsen i Skåne kan du njuta av allt från blommande fjällängar, spännande forsar, vandringsleder och dramatiska raviner.

naturvardsverket.se

 

23. FRI MUSIK! En kostnadsfri sommartradition är Rix Fm Festival, där radiokanalen turnerar runt till städer som Jönköping, Luelå, Eskilstuna och Norrköping och bjuder på konserter. I år kommer Danny Saucedo, Anton Ewald, Agnes, Mando Diao, Ulrik Munther och många fler att framträda under resans gång.

http://festival.rixfm.se

Stockholm:

24. GRATIS I HUVUDSTADEN. Spana in denna hemsida om du vill hitta gratis klubbar, konstutställningar, föreläsningar, filmvisningar och mycket mycket mer:

gratisistockholm.nu

 

25. JÄRVAFÄLTET. Upptäck Järvafältet på cykel! Ha en härlig utflyktsdag och upptäck fältets alla gång- och cykelvägar med vacker natur och intressant kultur. Cykel lånas ut gratis mot en depositionsavgift.

akallaby.se

 

26. FESTIVAL I GRÖNGRÄSET. Popaganda bjuder återigen på gratisfestival med härlig musik, i år är datumet 20 juli vid Parkteatern. gratisistockholm.nu

 

27. STAND UP. Skratta gott på semestern! Kolla in Maffia Comedy Club, som har gratis stand up-show varje tisdag, torsdag och lördag på Söder i Stockholm på antingen Underbara Bar på Östgötagatan 33 eller Baras Backe, Götgatan 33. Fri entré.

maffiacomedy.se

 

28. GRATIS INTRÄDE. Några av Stockholms museer har gratis inträde, bland annat Sjöhistoriska, Tullmuseet och Riksidrottsmuseet.

sjohistoriska.se

tullverket.se

riksidrottsmuseet.se

Göteborg:

29. SLOTTSSKOGEN. En vacker plats med tama och vilda nordiska djur. Gratis att besöka!

goteborg.se/slottsskogen

 

30. LÅNA CYKEL. Strunta i att lägga semesterpengarna på långsam kollektivtrafik eller bensin! I Göteborg kan du låna cykel gratis i 30 minuter. Därefter kostar det en liten slant.

Göteborg: goteborgbikes.se

 

31. KONST. På Världskulturmuseet är det alltid gratis entré! Många andra muséer i stan har fri entré för alla under 20 år. Göteborgs konsthall har gratis visningar någon eller några dagar i veckan, kolla in hemsidan för aktuell information.

varldskulturmuseerna.se

konsthallen.goteborg.se

Malmö:

32. SOMMARSCEN MALMÖ. Ett återkommande gratisarrangemang är Sommarscen Malmö, som har program på 40 scener och spelplatser över hela staden för både vuxna och barn. 14 juni-10 augusti.

malmo.se/sommarscen

 

33. MALMÖ­FESTIVALEN. Lyssna på musik och njut av vackra Malmö. Gratis­program som pågår 16-23 augusti.

malmofestivalen.se