Möt vårsolen här i heta Madrid.Vi ger dig tipsen till en skön weekend.
Möt vårsolen här i heta Madrid.Vi ger dig tipsen till en skön weekend.

Billig långhelg i Madrid – prisvärt och trendigt

Här samlas det bästa av Spanien. Upplev allt från smakfull mat och konst  i världsklass till fridfulla små torg och pulserande shoppingstråk.  Njut av en långhelg i Madrid!

Elisabet Garcia Dahlbäck

Resfakta Madrid

Resa dit: Flyg nästan fyra timmar med direktflyg med SAS från Stockholm, priser mellan 2 000 kronor och 4 500 kronor. ­Norwegian, Iberia, Swiss och Vueling flyger också till Madrid, men med mellanlandning. Från flygplatsen tar du dig smidigt in till Madrid med tunnelbana, buss eller taxi.

Bästa tiden: Året runt, utom möjligen juli och augusti då hettan gör att de som kan flyr till kusterna. Staden ligger på en högplatå, det gör att kylan kan smälla till under vintern.

Prisnivå: Mycket billigare än i Sverige, framför allt när det gäller taxi samt krog- och restaurangbesök. Spanska klädmärken är mer prisvärda än motsvarande märken i Sverige.

Bo: Det är förhållandevis billigt att bo på hotell i Madrid, staden har allt från enkla pensionat till snygga designhotell. Många har sista minuten-priser på hemsidorna. Prova till exempel kedjan Ht-hotels som har många hotell med bra läge och erbjudanden från 500 kronor för dubbelrum med frukost.

Äta: En stor del av Spaniens kultur ligger i maten och drycken. Det är därför krogar och restauranger fungerar som spanjorens vardagsrum, alla har sina kvartersfavoriter. I Madrid kan du njuta av avsmakningsmenyer på Michelinkrogar och charmiga tapasbarer.

Se: Utöver konsttriangeln som nämns i artikeln finns det ett enormt utbud av museer och sevärdheter, se mer på www.esmadrid.com.

Göra: Gatorna är stadsbornas vardagsrum, därför upptäcker man henne bäst gåendes. Blir fötterna trötta är tunnelbanesystemet och bussarna aldrig långt borta.

Shopping: Shoppingen är lika varierande som stadens alla kvarter: Märkesbutiker i Salamanca, ­trendiga boutiquer i La Justicia, hipster-mode i Chueca, och ett enormt utbud av skobutiker runt gatan Figuero.

Bra att veta: Precis som i alla storstäder bör man använda sitt sunda förnuft och se upp för ficktjuvar, inte helt sällan unga flickor och pojkar som låtsas vara skolungdomar som samlar in namnunderskrifter för en behjärtansvärd sak. Ofta verkar de i par, en ber dig skriva under medan den andra länsar dina fickor eller väskor.

Torsdag:

Upplev den gyllene konsttriangeln

Att besöka Madrid utan att ta del av stadens konst är som att vara i Rom utan att äta pasta. Men undvik helgköerna genom att besöka den gyllene konst­triangeln Prado , Thyssen- Bornemisza och Reina Sofía en vardag. Gärna tidig morgon eller sen eftermiddag.

Börja med världens största privata konstsamling på Thyssen Bornemisza, en samling som omfattar konst från medeltid fram till nutid: Canaletto, Picasso, Matisse, El Greco, Salvador Dali, Georgia O,Keeffe, Goya, Rosseau är bara några av namnen.

Ta dig sedan ner till Pradomuseet för ett koncentrat av spansk historia och spanska mästare som Velásquez, El Greco och inte minst den stora samlingen av Goya. Där finns också flamländsk, holländsk, italiensk, fransk, brittisk och tysk konst.

Avsluta med att besöka moderna museet Reina Sofía, där monumentalmålningen Guernica hänger i en sal ägnad Picassos verk i samband med spanska inbördeskriget. Därutöver finns flera salar med konceptuell konst. Alla tre museerna har dessutom bra serveringar och intressanta museibutiker.

www.museodelprado.es

Fredag:

Strosa runt och upptäck Madrids alla spännande kvarter

Madrid är en storstad utan egentlig citykärna, börja därför dagen med att lära känna kvarteren, alla med en egen karaktär och stämning. Utgå från Puerta del Sol , platsen som är noll-kilometermärket för Spaniens riksvägar, varifrån stadens intressantaste stadsdelar formerar sig.

Norr om Plaza del Sol ligger de trendiga Chueca och Justicia-kvarteren . Det är i Chueca du hittar kändiskrogar som Museo Chicote, (www.museo-chicote.com), en av Pedro Almodóvars favoriter, och den hyllade cocktailbaren Del Diego, (www.deldiego.com). Gå vidare längs med Augusto Figueroa som kantas av skobutiker, korsa avenyn Paseo de Recoletto så kommer du till finkvarteren Salamanca . Där hittar du vackra byggnader, trendiga märkesbutiker och eleganta krogar som ­Philippe Starck-inredda ­Teatriz (www.teatriz.com).

Motsatsen finner du en bra bit söder om Puerta del Sol i arbetar­kvarteren Lavapiés där små krogar och butiker vittnar om mångkulturella kvartersbor, inte minst studenter. Däremellan ligger pittoreska La Latina-­kvarteren med torgen Plaza Major och Santa Ana , båda kantade av flera serveringar och restauranger. Två av de bättre är Los Galayos och Cervecería La Alemana, (www.cerveceria­alemana.com).

Lördag:

Shoppa loss och njut av spanska tapas

Ladda för en skön lördag med en riktig frukost, till skillnad mot spanjorernas kaffe och kaka, på La Vaqueria Suiza, eller bageriet Le Pain. Därifrån är det inte långt till Salamancas shoppingkvarter där märkesbutiker ligger vägg i vägg med juvel- och skobutiker. Dyrt, absolut - och vill du ha en mer prisvärd shopping går du söderut efter frukosten mot Salesas, Justicia- och Chueca-kvarteren där gatorna är fyllda med butiker och mysiga kvarterskrogar. Börjar det kurra i magen är det till nya saluhallen Mercado San Anton du ska bege dig. Där finns inte bara ett överdåd av godsaker, där kan du också handla det du vill äta och ta med dig upp till krogen högst upp som lagar till dina råvaror. Till skillnad mot poshiga Mercado Miquel (www.mercadodesanmiguel.es), även den absolut värd ett besök, vid Plaza Mayor är San Anton en saluhall med nästan uteslutande lokala stadsbor som handlar. Gör sedan som spanjorerna och ta en siesta innan det är dags att njuta av den spanska mat- och dryckes­kulturen, gärna på tapasbaren La Casa Del Abuelo, innan du bänkar dig för en äkta spansk flamencoupplevelse på Cardamomo, (www.cardamomo.es).

Söndag:

Avrunda helgen med ett besök i stadens glaspalats

Stadens populära loppmarknad El Rastro ,

pågår från tidig söndagsmorgon fram till lunch. Folklivet är ett härligt spektakel med stånd fyllda av köksprylar, tavlor, kläder, stickat, antikviteter och alla möjliga prylar. Leta dig in på sidogatorna, det är där man kan göra de största fynden. Dra dig sedan norrut mot plaza Santa Ana och krogen La Trucha på Callede Manuel Fernández y González 3. Ett perfekt val för en typisk spansk lång söndagslunch. Sedan är det kanske dags att röra på sig lite, då kan du bege dig rakt österut mot Paseo del Prado och Retiroparken som breder ut sig bakom Pradomuseet. Under helgerna flanerar stadsbor i alla generationer i parken där det pågår olika slags aktiviteter, allt från kasperteater till roddturer på den konstgjorda sjön och utställningar i vackra glaspalatset Palacio­ de Cristal. Avsluta söndagen med en lätt måltid på La Casa Del Abuelo. Menyn består i princip endast av grillade ­skaldjur som intas med husets eget starkvin.