"Mottagandet vi får överväldigar oss. Pingvinerna tågar förbi, huttrar i det tjocka snöfallet, ropar till ­varandra och fortsätter sin ­häckning som om inget hade hänt."
1 av 3: "Mottagandet vi får överväldigar oss. Pingvinerna tågar förbi, huttrar i det tjocka snöfallet, ropar till ­varandra och fortsätter sin ­häckning som om inget hade hänt." Foto: Stine Holberg Dahl
Paradise Bay. Som ­namnet antyder är bukten vanvettigt vacker med vita isberg som stupar rakt ned i det blå vattnet.
2 av 3: Paradise Bay. Som ­namnet antyder är bukten vanvettigt vacker med vita isberg som stupar rakt ned i det blå vattnet. Foto: Stine Holberg Dahl
Antarktis är den sista ­vildmarken. En vit värld där ­naturkrafterna, djuren och stillheten regerar.
3 av 3: Antarktis är den sista ­vildmarken. En vit värld där ­naturkrafterna, djuren och stillheten regerar. Foto: Stine Holberg Dahl

BILDEXTRA: Antarktis liknar inte något annat

Storslagen. Orörd.

Vanvettigt vacker. Antarktis liknar inte något annat.

Wow!

Sam Knijnenburg, 23, från Södertälje sitter på skeppets observationsdäck och gnider sig i ögonen. Klockan är strax före sju på morgonen. Nyss väcktes han av meddelandet i högtalaren:

"Säl på babord sida!"

Sam for upp och drog gardinerna i hytten åt sidan.

- Två sälar flöt på ett isflak precis utanför mitt fönster, skrattar Sam häpet.

Vi befinner oss i den sista ­vildmarken. En vit värld där ­naturkrafterna, djuren och stillheten regerar.

För att nå hit begav vi oss till världens sydligaste stad, ­argentinska Ushuaia. Där­efter tillbringade vi två dygn på Hurtigrutens ­expeditionsskepp MS Fram som tog oss igenom, den för sin svåra blåst ökända, ­Drakepassagen.

Vanvettigt vackert

Nu är vi framme vid ön Half Moon och äntligen redo för vår första landstigning. Först går vi igenom en omfattande ­des­infektionsprocess - det är viktigt att inga främmande baciller eller liknande får fäste här.

Mottagandet vi får överväldigar oss. Pingvinerna tågar förbi, huttrar i det tjocka snöfallet, ropar till ­varandra och fortsätter sin ­häckning som om inget hade hänt. Vi står storögda och betraktar detta märkvärdiga svart-vita samhälle.

Så kryssar vi vidare bland knallblå isberg vackra som konstverk. Några timmar senare sitter Sam på toppen av ett litet fjäll och spanar ut över Paradise Bay. Som ­namnet antyder är bukten vanvettigt vacker med vita berg som stupar rakt ned i det blå vattnet. När solen plötsligt bryter fram blir det helt magiskt. Vi går en guidad tur på fjället. På väg tillbaka till båten noterar vi en man som står stilla på samma fläck väldigt länge. Plötsligt vinkar han ivrigt mot oss:

"Kolla, nu kommer babyn!"

Vi når fram precis i tid för att se hur pingvinägget spricker. Ut ­kommer ett litet grått nystan.

Vid midnatt sitter vi åter med Sam på skeppets observationsdäck.

Midnattssolen lyser trolskt då vi nås av en underbar godnatt­hälsning. Den framförs av två valar som simmat nära skeppet. Först buktar de sina stora svarta ryggar ett par gånger innan de synkront vinkar med sina stora fenor och försvinner ned i det svarta djupet.

Sam ler stort:

- Det här har varit en av de finaste dagarna i mitt liv!

 

Text: Stine Holberg Dahl

Resfakta Antarktis

Resa hit: Det finns flera olika kryssningsbolag som kör turistfartyg från ­Ushuaia. Pris från cirka 50 000 per person i dubbelhytt inklusive helpension och guidning (oftast tio dagar). Flygresan till Buenos Aires tillkommer, från Stockholm cirka 9 000 kronor tur och retur med till exempel Lufthansa, British Airways eller Air France.

Bästa tiden: Besöks lämpligast under regionens sommar (november-mars) då temperaturen i snitt ligger på mellan noll och fem grader.

Restid: Två dygn från argentinska ­Ushuaia i södra ­Argentina med polar­fartyg, eller tre timmar med flyg från Punta Arenas i södra Chile till King George Island.

Tidsskillnad: Kryssningarna angör den del av Antarktis som befinner sig i samma tidszon som Argentina, det vill säga fyra timmar efter svensk tid.

Läs mer: antarcticguide.com

Bonusfakta: Jordens torraste, kallaste och ­blåsigaste ­kontinent är till 98 procent täckt av is. Tillhör ingen nation, men många har intressen.

Aktuellt just nu