Pernilla Månsson Colt älskar trädgårdar. Hon har varit programledare för flera säsonger av SVT:s "Trädgårdsonsdag".
1 av 7: Pernilla Månsson Colt älskar trädgårdar. Hon har varit programledare för flera säsonger av SVT:s "Trädgårdsonsdag". Foto: Eva Robild
På Malmesbury har du chansen att upptäcka trädgården med eller utan kläder.
2 av 7: På Malmesbury har du chansen att upptäcka trädgården med eller utan kläder.
Rosendals äppellund är en populär picnickplats på Djurgården i Stockholm.
3 av 7: Rosendals äppellund är en populär picnickplats på Djurgården i Stockholm. Foto: bigstock
Trädgårdarna har ofta egna butiker där man kan handla växter, som här på Sofiero.
4 av 7: Trädgårdarna har ofta egna butiker där man kan handla växter, som här på Sofiero. Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Konstmuseumet Louisianas trädgård ligger vackert vid havet. Kaféet har en vidunderlig utsikt.
5 av 7: Konstmuseumet Louisianas trädgård ligger vackert vid havet. Kaféet har en vidunderlig utsikt.
Konstnären Claude Monets trädgård har utsetts till världens vackraste. Här hittade han sina berömda motiv.
6 av 7: Konstnären Claude Monets trädgård har utsetts till världens vackraste. Här hittade han sina berömda motiv. Foto: shutterstock
Sissinghurst Castle Garden är känd för sina vita blommor.
7 av 7: Sissinghurst Castle Garden är känd för sina vita blommor. Foto: shutterstock

BILDER: Europas 10 vackraste trädgårdar

Pernilla Månsson Colt älskar trädgårdar. Hon reser för att få inspiration till sitt arbete som programledare och för sitt eget trädgårdsarbete hemma i Klagshamn. 2 maj startar hennes  serie "Trädgårdstider" i SVT. Här hennes tio favoriter i Europa.

Pernilla Månsson Colt var 14 år när hon fick sin första uppenbarelse i en trädgård.

- Jag var med mina föräldrar i Holland och vi besökte blomsterlöksparken Keukenhof med sina fantastiska tulpanodlingar, säger Pernilla till Allt om Resor.

Men det var inte förrän Pernilla var gravid med sitt första barn, Gabriel, som önskan om att få återuppleva den där känslan från Holland åter dök upp.

- Jag och min man (Stellan Colt) bodde då i en otroligt tjusig etage­våning i centrala Malmö. Jag fick, som så många andra kvinnor under graviditeten, ett våldsamt behov av att gräva, plantera och få se när något växer fram.

Familjen köpte hus i Klagshamn där de fortfarande bor. Perfekt läge strax sydväst om Malmö City med utsikt över Öresund.

- Tre dagar efter jag fått Gabriel stod jag i trädgården och började gräva och plantera.

- Intresset fanns inom mig men det var ändå min svärmor som inspirerade mig, insåg mitt behov och överöste mig med olika trädgårdstidningar under graviditeten.

Pernilla Månsson Colt är nu trädgårdsspecialist och aktuell i SVT-serien "Husdrömmar". Här är hennes tio favoritträdgårdar i Europa:

Sofiero slott och slottspark

Helsingborg

När rhododendron blommar på Sofiero slott tror man inte att man befinner sig i Sverige - ett besök i slottsparken under den perioden är ett måste. Slottet är drygt 150 år gammalt men träd­gården fick inte sitt lyft förrän Gustaf Adolf gifte sig med trädgårdsintresserade prinsessan Margaret från England. Det är vid den tiden som trädgården börjar bli känd, inte minst för kung Gustaf Adolfs stora intresse för just rhododendron. Sedan tycker jag att Sofiero ­Blomster & Trädgårdshandel inredd i kungens gamla verktygsbod, är väl värd ett besök. Här kan man få råd och tips, botanisera bland ­spännande växter, både ute och inne, hitta sköna krukor och vackra, f­unktionella redskap som gör trädgårds­arbetet om möjligt ännu roligare.

Gunillabergs trädgård

Bottnaryd (Småland)

Den danske trädgårdskonstnären Tage Andersens svenska paradis tog form när han lämnade Norrvikens trädgårdar. När det blev för mycket tjafs och politikerna inte backade upp honom valde den danske trädgårdskonstnären Tage Andersen att flytta verksamheten till sitt nya paradis Gunillaberg i ­Småland. Kreatören Tage Andersen är med sina fantasifulla och egensinniga trädgårdsanläggningar en nyckel­person i den skandinaviska ­trädgårdskulturen. Tage har också anlagt ett stort orangeri (400 kvadratmeter) där på somrarna hålls utställningar. I nära tio års tid har Tage Andersen haft ett nära samarbete med The Royal Ballet och i sommar gästspelar stjärndansaren i en Balletsurprise. Hela den här anläggningen är som ett ­lantligt beläget kulturcentrum där man förutom trädgård också kan uppleva konst, balett och klassisk musik.

Kew Gardens

Brentford Gate, London

Kew Gardens är en heldagsutflykt och kanske den mest lärorika av alla trädgårdar som vi kan hitta i Europa. The Royal Botanic Gardens, i dag mer känd som Kew Gardens, i sydvästra London, har funnits i drygt 250 år så här finns en hel del att upptäcka. I den jättelika "trädgården" finns till exempel The Temperatte House, världens största växthus från den viktorianska epoken, The Bonsai House med 150 år gamla träd. Inom ramen för Kew kan man uppleva tio olika klimatzoner. Missa inte heller underbart vackra Queen ­Charlottes Cottage där man kan ­arrangera sin egen, "kungliga" picknick och The Orangery där man serverar lunch.

Louisiana Museum of Modern Art

Humlebaek, Danmark

Trädgården och parken som omger Louisiana är kanske inte det första man förknippar med detta vackert belägna konstmuseum. Men detta är en otroligt vacker plats och det perfekta utflyktsmålet om man vill njuta av såväl modern konst som av en vacker omgivning. Runt The Sculpture Park, med utsikt över Öresund, blir konstverken en del av ­naturen. I sluttningen ner mot vattnet kan man duka upp sin picknick om man inte väljer museets egen restaurang med ­uteservering. En vacker sommardag är ­Louisiana det ­perfekta utflyktsmålet. Till och med vägen dit är en upplevelse, sen får man ju konsten på köpet.

Malmesbury

England

Detta är min verkliga favorit i Cotswolds. I Malmesbury, vid ett gammalt kloster, har paret Pollard en helt ­fantastisk trädgård. De har också gjort sig kända som "the naked gardeners", nudister som de är. Om man ­kommer vid rätt datum så kan man kasta kläderna vid ingången. Fin trädgård och roliga människor. Och nej, jag har bara varit där på "textil­dagar" - det vill säga, med kläder på. ­

Keukenhof

Nederländerna

Våren i världens största blomsterlökspark, Keukenhof i Holland, är något helt fantastiskt. 4,5 miljoner tulpaner och drygt 100 olika sorter. Det var där som jag i de lägre tonåren fick min första stora trädgårdsupp­levelse, hade aldrig tidigare sett något liknande. Sen dess har jag återvänt till Keukenhof vid flera tillfällen så det är en trädgård som jag varmt rekommenderar.

Rosendals slottsträdgård

Stockholm

En oas i Stockholm och en plats dit man kan fly när den omgivande storstaden blir för mycket och man bara vill få känna lugnet. Rosendals trädgårdar på Djurgården bjuder på så mycket, fruktträdgården från 1800-talet, perennrabatter, grönsaksodlingar och en rosenträdgård. Här handlar det om hela konceptet, en plats som inspirerar trädgårdsentusiaster men också en plats där man kan slå sig ner var man vill och ha picknick, eller fika i den vackra äppellunden.

Monets trädgård

Normandie, Frankrike

Det är mer än 100 år sedan konstnären Claude Monet flyttade med sin familj till det här huset i Giverny i Normandie (7,5 mil nordväst om Paris) där han skapade en trädgård där han kunde måla. Denna lummiga plats med fantastiskt gullregn, har även utsetts till världens vackraste trädgård. Monet har inspirerat flera en av våra största konstnärer men han har också inspirerat med sin trädgårdskonst.

Chelsea Flower Show

London

Knappast en trädgård i traditionell bemärkelse, men som trädgårdsnörd är det inte så dumt att besöka Chelsea Flower Show i London som är världens största trädgårdsshow. Så mycket idéer och inspiration, man förstår att trädgårdsintresset bara blir större och större. En dag brukar räcka på Chelsea Flower Show, sen är det dags att åka ut på den engelska landsbygden och titta på alla gamla fina trädgårdar och slottsparker.

Chelsea Flower Show 23-27 maj 2017.

Sissinghurst Castle Garden

England

En självklarhet för trädgårdsnördar. Den vita trädgården är fantastisk och lyser verkligen i kvällssolen. Vita Sackville-West, som skapade trädgården, kallade den för "solnedgångsträdgården". Sissinghurst ligger i grevskapet Kent som kallas Englands trädgård alternativt Londons skafferi, något som Charles Dickens påpekade för 175 år sedan när han skrev något på temat, "alla känner till Kent - äpplen, körsbär och kvinnor".

I Kew Gardens finns världens största växthus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande