marko wramã n utiskt över östra berlin från taket på reichstag.   publicerad text:
marko wramã n utiskt över östra berlin från taket på reichstag. publicerad text: Foto: Marko Wramén

Berlin – 11 tips på sevärdheter och måsten

Berlin är alltid aktuellt.

Den härliga staden är det perfekta weekendmålet.

Vi bad Allt om Resors egen Berlinbo Marko T Wramén att tipsa om elva måsten i Berlin. Från Berlinmuren och Tempelhof till Kreuzkölln och Sammlung Boros.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Berlin som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Pergamonmuseet och andra sevärdheter i Berlin  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Marko T Wramén
Berlinmuren Foto: Jan Wiridén

1. Berlinmuren

De senaste 100 åren har Berlin lyckats vara i händelsernas centrum mest hela tiden. Oftast på ett alldeles förskräckligt sätt, men den mörka nutidshistoria har i alla fall försett staden med mängder med fascinerande lämningar och sevärdheter. Här finns enorma bunkrar från andra världskriget som idag gjorts om till privata konstmuseer, här finns fasader med kulhål, tänkvärda monument och så har vi Berlinmuren, detta kalla kriget-monster.

 

Men allt är inte dystert i Berlin. Tvärtom! Idag är det en grön och lummig stad med gator kantade av lummiga träd och därunder charmanta kaféer, exotiska restauranger och underbart dekadenta barer. Ibland överlappar de varandra och det händer att någon äter frukost sidan om nattsuddare som poppar ännu en flaska champagne. 

Att priserna i Berlin är behagligt låga gör att man inte behöver tänka en gång extra om man verkligen har råd, det är bara att skämma bort sig själv. Dessutom är ju staden så otroligt nära – 45 minuters flygtid från Köpenhamn, lite längre från Stockholm. Packa lätt, shoppingen är outstanding med massor med rolig lokal design och mycket bra loppisar.

1. BERLINMUREN

Har man inte varit med om den är Berlinmuren en svårförståelig och bisarr historia. Det finns flera museer som ägnar sig åt muren och kalla kriget.

Flera nybyggda finns runt Checkpoint Charlie, bland annat Asisi Die Mauer som projicerar en tredimensionell jättebild. Där finns också det gamla udda men intressanta Mauermuseum som berättar om olika flyktförsök och visar originalobjekt. Det officiella minnesmärket/museet finns på Bernauer Strasse.

www.asisi.de

www.mauermuseum.de

www.berliner-mauer-gedenkstaette.de

 

 

 

Gamla nerlagda cityflygplatsen Tempelhof

2. Tempelhof

Är det fint väder söker sig många berlinare till den gamla nerlagda cityflygplatsen Tempelhof. För något år sedan öppnade man upp det enorma startfältet som allaktivitetspark till mångas förtjusning.

 

 Idag spelas det boll, åks inlines, kitesurfas med skateboard, cyklas, flygs drake och mycket mer här. För att inte tala om picknickandet, grillandet och folkspanandet. Härligt!

 

Testa en fikapaus på Tischendorf Foto: Marko Wramén

3. Härliga fik i Berlin

Det finns massor med fina fik. I Kreuzberg går jag gärna till charmanta Fräluein Wild (Dresdener Strasse 13) med mormorskänsla samtidigt som det är trendigt. Allt är hembakat, personalen är trevlig och priserna rimliga.

I Neukölln kryllar det av bra fik, Katulki och Tischendorf på Friedelstrasse är båda bra. Och Sheakespeare & Sons är ett underbart bokkafé hemma på Raumerstrasse i Prenzlauer Berg.

www.fraeuleinwild.wordpress.com

www.katulki.wordpress.com

www.tischendorf-berlin.de

www.shakesbooks.de

 

 

Neues Museum har en fantastisk samling statyer och statyetter från det faraonska Egypten Foto: Marko Wramén

4. Klassiska museer i Berlin

Berlin är en museumstad av rang och på museumsön ligger de största och mest ansedda museerna.

 

 Det mest kända är kanske Pergamonmuseet där hela grekiska tempel och kolonnader samsas om utrymmet med porten till Babylon och en fin avdelning med konstskatter från muslimska länder. Just nu under renovering men delar är öppet ändå.

Min favorit är dock Neues Museum som har en fantastisk samling statyer och statyetter från det faraonska Egypten. Juvelen i samlingen är den berömda bysten av drottning Nefertiti, tidlöst vacker på ett rörande sätt.

www.smb.museum

www.neues-museum.de

 

 

Konstmuseet Sammlung Boros är mycket speciellt Foto: Marko Wramén

5. Berlin är en spännande konststad

Det privata konstmuseet Sammlung Boros är mycket speciellt men måste förbokas (www.sammlung-boros.de), inrymt i en enorm bunker från andra världskriget sammanfattar det Berlin på sitt eget sätt, kultur och krig har ju alltid präglat staden.

 

Hamburger Bahnhof är också väl värt att besöka, precis som Helmut Newton Stiftung (världsberömd fotograf) och fotogalleriet Camera Work.

www.sammlung-boros.de

www.helmutnewton.com

 

 

 

Missa inte Altes Europa Foto: Marko Wramén

6. Ät traditionellt på Thüringer Stuben

Tysk mat är mycket bättre än sitt rykte, men gå till rätt ställe. Min favorit i Prenzlauer Berg är Thüringer Stuben där du får mat som mormor lagade den.

 Tänk rustik byrestaurang med lokalbor som äter familjemiddag. Ofta tar det lång tid att få maten men då kan du studera vildsvinshuvudet på väggen istället.

Är du i Mitte ska du inte missa Altes Europa som har bästa boulette mit kartoffelsalat (pannbiff med potatissallad) – friskt, gott och billigt.

Thuringer Stuben Stargarder Straße 28/Dunckerstrasse, www.thueringer-stuben.de

Altes Europa, Gipsstrasse 11, www.europastrand.de/alteseuropa/

 

 

 

Berlin är en nöjesstad av rang Foto: Marko T Wramén

7. Barrunda i Kreuzkölln

Nu är ju Berlin en nöjesstad av rang med många roliga barer och nattsuddarhak. Här kör man ofta till gästerna går hem, oavsett när det är. Kreuzberg och Neukölln är roliga att gå ut i, speciellt gränslandet som kallas Kreuzkölln.

Börja med vin eller cocktails på stimmigt vackra Würgeengel (eller vinbaren sidan om). Fortsätt sedan gatan ner till roliga kaklade baren Möbelolfe. Här är det mest lesbiskt eller gay men alla är välkomna och stämningen hög. Väldigt Berlin. Ta sen en taxi (eller rejäl promenad) till Hobrechtsstrasse 64 i Neukölln och chramiga Fuk;s. Har du tur spelar ägaren på pianot, annars kan du njuta av den tjusigt slitna miljön och den öppna spisen. Är du fortfarande törstig finns det gott om bra barer i närheten, till exempel Nansen eller Silver Future.

www.wuergeengel.de

www.moebel-olfe.de

www.massimo-vinco.com

www.silverfuture.net

www.restaurant-nansen.de

 

 

Marko T Wramén tipsar om att äta vietnamesiskt i Berlin Foto: Marko T Wramén

8. Ät vietnamesiskt på Si An

På DDR-tiden hade man mycket utbyte med andra kommunistiska länder och många vietnameser hittade hit. Idag är vietnamesiska restauranger lika vanliga i Berlin som thailändska i Sverige.

Det vietnamesiska köket är dock fräschare och ofta mildare. En absolut favorit är restaurangen Si An på Rykestraße 36

i Prenzlauer Berg som har en svårslagen kombo av utsökt mat, trevlig miljö och låga priser. Se upp, det är populärt och de tar inte bokningar.

www.sian-berlin.de

 

 

Foto: Berlin Metzer Eck. Prenzlauer Berg/Flickr

9. Ta en bier på klassiska kneipen Metzer Eck

Tyskarna gillar sin öl, och de vårdar sina kvarterskrogar, kneipe som de kallas. Metzer Eck på hörnet av Metzer Straße 33 har släckt sina grannars törst sedan 1913 och gör det än idag med bravur.

Mörka träpaneler och många stammisar hälsar dig välkommen, men man har en fin uteservering också när det är säsong. Här går det att äta också.

www.metzer-eck.de

 

 

 

Brunch är poppis i Berlin Foto: Marko T Wramén

10. Söndagsbrunch på Gügelhof

I Berlin är man gärna ute till sent. Vilket ofta innebär, eh, trötta söndagsförmiddagar. Då går man ut och äter en rejäl brunch med vänner och sitter gärna i timmar. Helst på Gügelhof vid Kollwitzplatz.

De flesta kaféer med självaktning har söndagsbrunch och en del restauranger med, så kolla i närheten av där du bor eller fråga på ditt hotell. Gügelhof vid Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg har möjligen tappat stinget lite som restaurang men deras brunch is to die for.

www.gugelhof.de

 

 

Arkonaplatz är ett alternativ till Mauer Park Foto: Marko Wramén

11. Söndagsloppis i Mauer Park

Stärkt av brunchen är det dags att gå på loppisar, det är bästa söndagsnöjet i Berlin. Störst är den i Mauerpark, precis där Berlinmuren en gång gick.

 

Här hittar du hundratals försäljare och tusentals nyfikna människor. Det finns också mat och dryck. Blir det för mycket folk för din smak kan du promenera över till Arkonaplatz där det finns en mindre men i min smak bättre loppis med många vackra ting som får en att önska sig en större lägenhet.