Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Berlin – 11 tips på sevärdheter och måsten

Berlin är alltid aktuellt.

Den härliga staden är det perfekta weekendmålet.

Vi bad Allt om Resors egen Berlinbo Marko T Wramén att tipsa om elva måsten i Berlin. Från Berlinmuren och Tempelhof till Kreuzkölln och Sammlung Boros.

Berlinmuren

Foto: Jan Wiridén

1 av 11

1. Berlinmuren

De senaste 100 åren har Berlin lyckats vara i händelsernas centrum mest hela tiden. Oftast på ett alldeles förskräckligt sätt, men den mörka nutidshistoria har i alla fall försett staden med mängder med fascinerande lämningar och sevärdheter. Här finns enorma bunkrar från andra världskriget som idag gjorts om till privata konstmuseer, här finns fasader med kulhål, tänkvärda monument och så har vi Berlinmuren, detta kalla kriget-monster.
Men allt är inte dystert i Berlin. Tvärtom! Idag är det en grön och lummig stad med gator kantade av lummiga träd och därunder charmanta kaféer, exotiska restauranger och underbart dekadenta barer. Ibland överlappar de varandra och det händer att någon äter frukost sidan om nattsuddare som poppar ännu en flaska champagne.

Att priserna i Berlin är behagligt låga gör att man inte behöver tänka en gång extra om man verkligen har råd, det är bara att skämma bort sig själv. Dessutom är ju staden så otroligt nära – 45 minuters flygtid från Köpenhamn, lite längre från Stockholm. Packa lätt, shoppingen är outstanding med massor med rolig lokal design och mycket bra loppisar.

1. BERLINMUREN

Har man inte varit med om den är Berlinmuren en svårförståelig och bisarr historia. Det finns flera museer som ägnar sig åt muren och kalla kriget.

Flera nybyggda finns runt Checkpoint Charlie, bland annat Asisi Die Mauer som projicerar en tredimensionell jättebild. Där finns också det gamla udda men intressanta Mauermuseum som berättar om olika flyktförsök och visar originalobjekt. Det officiella minnesmärket/museet finns på Bernauer Strasse.

www.asisi.de

www.mauermuseum.de

www.berliner-mauer-gedenkstaette.de


1 av 11