Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Berlin

Brandenburger Tor hör till Berlings allra mest kända sevärdheter.

Brandenburger Tor hör till Berlings allra mest kända sevärdheter.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

I trendiga stadsdelen Kreuzberg finns gott om kaféer, krogar och barer.

I trendiga stadsdelen Kreuzberg finns gott om kaféer, krogar och barer.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Berlin är numera en grön och lummig stad med gator kantade av vackra träd, charmiga kaféer, exotiska restauranger och dekadenta barer.

Berlin är numera en grön och lummig stad med gator kantade av vackra träd, charmiga kaféer, exotiska restauranger och dekadenta barer.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Berlin blir allt populärare som weekendstad med sin bohemiska livsstil, vibrerande nattliv och tänkvärda minnesmärken. Att staden dessutom har en behagligt låg prisnivå för att vara en europeisk huvudstad gör inte saken sämre.

Sedan Tysklands återförening 1990 är Berlin återigen hela Tysklands huvudstad. Mellan 1949 och november 1989 var staden delad i Öst- och Västberlin. Berlinmuren började byggas i augusti 1961. I dag märks inte mycket av den gamla uppdelningen mellan öst och väst. 

Upprustning i öst

Allt fler stadsdelar i den tidigare hårt nedslitna östra delen rustas upp och tas i besittning av välbeställda berlinare och turister. Några exempel är populära Friedrichshain och Prenzlauer Berg. I före detta Västberlin hör Neukölln och Kreuzberg till de trendigare med gott om krogar och barer.

Låg prisnivå och bra shopping

En förhållandevis låg prisnivå och bra förbindelser med Sverige har gjort Berlin till ett allt populärare resmål bland svenskar. Här finns mycket att se och göra och bra shopping exempelvis i världsberömda varuhuset KaDeWe. Den som gillar loppisfynd kan leta fynd på loppmarknaderna i Mauerpark och Arkonaplatz.

Minnesmärken att besöka

Till de mest kända sevärdheterna hör Brandenburger Tor och förintelsemonumentet Denkmal für die ermordeten Juden Europas (även kallat Holocaust-Mahnmal) strax intill. I närheten ligger också riksdagshuset vars glaskupol är en utsiktsplats väl värd ett besök. Missa inte heller East Side Gallery där en del av muren finns bevarad och graffitibemålad.

FAKTA: Berlin

Allmänna fakta: Tysklands huvudstad sedan återföreningen 1990. 

Land: Tyskland.

Sevärdheter: Brandenburger Tor, Riksdagshuset, Tiergarten, Museumsinsel (med bland annat Pergamonmuseet), Kurfürstendamm, Zoologischer Garten, Fernsehturm (Tv-tornet), Förintelsemonumentet, East Side Gallery och Checkpoint Charlie. 

Bästa tiden att resa: Sommarhalvåret.

Restid: Flyg från Stockholm cirka 1.30 timmar.

Språk: Tyska.

Valuta: Euro.

Tidsskillnad: Ingen.

Visum: Behövs ej för svenska medborgare.

Statsskick: Förbundsrepublik. 

Klimat: Kontinentalt klimat med 20–25 grader på sommaren och några plusgrader på vintern.

Landsnummer: +49.

Folkmängd: Cirka 3,52 miljoner (2015), 4,4 miljoner inklusive förorter.

Elektricitet adaptrar: Likadana eluttag som i Sverige.

Säkerhet: Ett säkert resmål.

Bra att veta: Det är mycket vanligare att betala med kontanter än i Sverige. Många butiker och restauranger tar inte kort.

Bästa tipsen om Berlin

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Berlin. 

Senaste artiklarna om Berlin