Athos är en autonom del av Grekland och bebos av 1400 personer.
I närmare 1200 år har Athos varit mer eller mindre isolerat från yttervärlden.
1 AV 2
Athos är en autonom del av Grekland och bebos av 1400 personer.
Foto: Colourbox
2 AV 2
I närmare 1200 år har Athos varit mer eller mindre isolerat från yttervärlden.
Foto: Colourbox

Berget med egen tid – & förbud mot kvinnor

Den lilla halvön Athos i norra Grekland är nog en av de märkligaste platser du kan besöka. Här finns så gott som inget av dagens bekvämligheter, kvinnor är bannlysta och inte ens tiden fungerar som på andra platser.

Krister Berntsson

I närmare 1200 år har Athos varit mer eller mindre isolerat från yttervärlden och i dag är det en av de märkligaste platserna som kan besökas. Om du inte är kvinna, vill säga. Kvinnor är nämligen förbjudna på halvön enligt lag. Athos är en autonom del av Grekland och bebos av 1400 personer – alla är män och alla är munkar som bor på ett 20-talskloster på halvön.

För att besöka Athos krävs ett speciellt tidsbegränsat tillstånd och på båten dit – det finns ingen väg från fastlandet – sker en passkontroll. Väl framme kommer du att upptäcka att inte ens tiden fungerar som på resten av planeten. Här räknar munkarna nämligen tid på det gamla bysantinska sättet, vilket betyder att dygnet börjar vid solens uppgång. Med andra ord så ändras tiden lite grand varje dag.

Inte Greklands flagga

Och om inte det skulle vara nog så har Athos vägrat inrätta sig efter nymodigheter som den gregorianska kalendern, som blev så populär på 1500 talet. Istället håller man sig till den trygga julianska kalendern från 46 före Kristus.

Ett annat tecken på den något konservativa inställningen som råder på ön är att man fortfarande använder den flagga som rådde under den sista dynastin i det bysantinska imperiet, det vill säga kvarlevan av Östromerska riket. Athos är med andra ord den enda plats i världen där man fortfarande använder en fana från Romerska imperiet.

Förbjöd kvinnor och hondjur

Kvinnor har inte alltid varit bannlysta från Athos. Det var faktiskt först på 1000-talet som man beslöt att kvinnor var ett allt för störande element för munkarna. Alla kvinnor som bodde på halvön skickades i väg. Och för att vara på den säkra sidan passade man på att skicka i väg alla hondjur som tackor, suggor, kor, tikar och gethonor. Dock gjorde man undantag för höns och andra fåglar. Platsen är lite av ett mecka för botaniker eftersom floran har fått sköta sig själv under 1200 år.

Men det kräver en hel del målmedvetenhet för att komma dit.

Källa: cntraveller.com

 

LÄS OCKSÅ: 

 Grekland – 14 fantastiska byar, städer och öar
Grekiska byn överges – glider nedför berget
Underverket återskapas – blir ännu större?