11 tips i Bergen – staden mellan fjäll och hav

Linbanan upp till Ulriken.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Linbanan upp till Ulriken.

Bergen, mitt bland hav och fjäll.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Bergen, mitt bland hav och fjäll.

Bergen är en av Norges äldsta och viktigaste städer, med en lång historia av hansahandel och fiske. Med ett läge mellan fjäll och hav är det också en vacker stad med många sevärdheter på hög höjd.

Andra har också läst

1. Briggen

Den första attraktionen besökare upptäcker är oftast Briggen. Här står gamla handelshus i trä precis vid hamnen, många av dem med medeltida anor från handelsorganisationen Hansas koloni här. Området har blivit lite av en turistfälla med souvenirbutiker, dyra restauranger och barer. Men det är fortfarande vackert, och vem kan förneka att det är gott att sitta i solen med en öl på ett ställe som Sjøboden?

2. Fløibanen

Missa inte en åktur med bergenbanan Fløibanen upp till 320 meter över havet, där utsikten över Bergen är härlig. Härifrån utgår också flera vandringsleder. På vägen ner kan det vara trevligt att kliva av lite tidigare och promenera den sista biten. Längs Fjellien och gatorna runtomkring ligger många flotta hus med vackra trädgårdar.
Hitta hit: Vetrlidsallmenningen 21, floibanen.no

LÄS MER: Guide till Oslo – den snygga och smakrika weekendstaden

3. Ulriken

Vill du ännu högre upp så är det linbanan upp till Ulriken som gäller, 643 meter över havet. Också här kan du vandra till olika stugor, men nu i riktig fjällterräng. Det finns en bra restaurang med utsikt (så klart) och du kan prova på äventyrsaktiviteter. Barnen kan hyra pilbågar och måltavlor och leka Robin Hood. ulriken643.no

4. Flyg över Bergen

Ta chansen till ett riktigt äventyr. Från Ulriken går det att skärmflyga, och du som inte är pilot själv kan följa med på ett fantastiskt tandemflyg där du sitter framför en erfaren pilot som tar dig ut i luften. Framför och under dig breder Bergen ut sig. Ett flyg varar mellan tio minuter till en timme, beroende på väder och vind. Boka i förväg via lokala klubbens hemsida. bhpk.no

Foto: Shutterstock

Linbanan upp till Ulriken.

5. Sognefjorden

Missa inte en utflykt till fjällen och fjordarna. Hyr en bil och kör på egen hand förbi Voss. På vägen passerar du byn Dale där de berömda norska tröjorna med samma namn tillverkas - missa inte Dale of Norway-fabrikens egen outlet-butik (tyvärr stängd söndagar)! Efter Voss följer du väg 13 upp på högfjället och det är nu det börjar bli riktigt vackert. Se bara upp för de lösgående fåren. Sedan bär det av neråt igen mot Vikøyri, med svindlande utsikter över Sognefjorden - Norges längsta och djupaste fjord. Här visar verkligen Norge sin sagolika sida. Det finns också båtturer eller kombinationer av buss/båtturer till fjordarna. visitbergen.com, fjordnorway.com

6. Skostredet

Vill du undvika de dyra uteserveringarna nere vid hamnen så är Skostredet en bra gata att söka sig till. En populär bar här heter Folk og Røvere. Här möter du en intressant blandning människor, lyssnar på DJs som vänder plattor vissa kvällar och dessutom är ölpriset rimligt för att vara i Norge.
Adress: Skostredet/Sparebanksgaten 4, folkogrovere.net

7. Cornelius Sjømatrestaurant

Ett ställe du äter riktigt fint på är på skärgårdsrestaurangen Cornelius. Här väljer man råvaror och viner noga, delägaren Alf Sätre har kontakter bland fiskare och dykare och personalen dyker själv efter olika sorters musslor. Dessutom håller Alf gärna ett litet skojigt föredrag om skaldjur och annat före maten. Tyngdpunkten ligger alltså på fisk och skaldjur. Det är vackert, mycket gott och dyrt. Det går båt ut hit klockan 18 varje dag, men man kan också åka ut för lunch, vilket är lite billigare. Boka bord.

Hitta hit: Bjørøyhamn, corneliusrestaurant.no

8. Naboen Pub & Restaurant

Vill du dricka en norsk öl av god kvalitet är det hit du ska gå. Trots att man med Naboen (grannen) menar Sverige, har baren i källaren ett fint utbud ölsorter från norska mikrobryggerier, och dessutom till rimliga priser. Här kan du också äta enkel men god mat. I restaurangen där uppe äter du flott och gott. Något kvarter bort (och en trappa upp) ligger en annan mycket välsorterad bar, Henrik øl og vinstove som har närmare 200 ölsorter.
Hitta hit: Naboen, Sigurdsgate 4, Henrik øl og vinstove, Engen 10

9. Fisketorget

En självklar destination är det livliga Fisketorget innerst i hamnen. Här säljs färsk och rökt fisk, levande krabbor och humrar, räkor, kaviar och mycket annat. Till och med sälskinn och valbiff - norrmännen bryr sig inte om att vara politiskt korrekta. Du kan också köpa dig en skaldjurstallrik eller laxmacka och sitta ner för lunch.

Adress: Torget 5

10. Ytre Markeveien

Du får inte missa alla de gulliga trähusen vid och kring Ytre Markeveien. Här ser det ut som ett klassiskt västnorskt fiskeläge, perfekt för lite planlöst flanerande. Utanför akvariet finns det förresten också en liten lummig park (Nordnesparken) med fin havsutsikt.

11. 3 Kroneren Pølsebu

Det är lätt att äta gott och dyrt i Bergen. Betydligt svårare är det att äta gott och billigt. Men 3-Kroneren erbjuder mängder av olika sorters korv av god kvalitet för den hungrige, till exempel renkorv och lammkorv.

Adress: Kong Oscars gate 1B

LÄS MER: Hurtigruten – en resa där naturen har huvudrollen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande