Nord/Sydlinjens båtar stannar vid ett 30-tal av ytterskärgårdens finaste utflyktsmål.
Arholma vandrarhem.
Midsommarfirande på Norröra.
Möja.
Strindbergs stuga på Kymmendö.
Härlig sandstrand på Nåttarö.
1 AV 6
Nord/Sydlinjens båtar stannar vid ett 30-tal av ytterskärgårdens finaste utflyktsmål.
Foto: Waxholmsbolaget
2 AV 6
Arholma vandrarhem.
Foto: Helene Lundgren
3 AV 6
Midsommarfirande på Norröra.
Foto: Helene Lundgren
4 AV 6
Möja.
Foto: Helene Lundgren
5 AV 6
Strindbergs stuga på Kymmendö.
Foto: Helene Lundgren
6 AV 6
Härlig sandstrand på Nåttarö.
Foto: Helene Lundgren

Båtsuccén i Stockholms skärgård återuppstår

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Skärgårdssuccén från i fjol återuppstår i sommar.
Nord/Sydlinjens båtar stannar vid ett 30-tal av ytterskärgårdens finaste utflyktsmål.
Det ger resenärerna fantastiska möjligheter att upptäcka alla delar av Stockholms skärgård.

Helene Lundgren

Den 19 juni startar åter Nord/Sydlinjen som anlägger 25 bryggor i Stockholms skärgård, från Arholma/Simpnäs i norr till Nynäshamn i söder. Nord/Syd linjen kommer att gå varje dag, mellan 19 juni – 20 augusti och båtresan tar tio timmar. Byte av båt sker på Sandhamn. Det finns runt 30 000 öar i Stockholms skärgård och från Nord/Sydlinjen kan man även göra avstickare till många närliggande öar.

Passa på att njut av skärgårdens glittrande hav med sina vackra kala klippor, vita sandstränder, blomstrande ängar, gamla värdshus, röda stugor och härliga skärgårdskrogar!

ARHOLMA

Arholma är Stockholms skärgårds nordligaste ö och vid ångbåtsbryggan står en mycket speciell midsommarstång som påminner om ett fartygssegel. Högt uppe på en kulle, med vacker utsikt över havet ligger en dansbana och en sommaröppen restaurang. Vid Arholma Nord ligger Batteri Arholma som under kalla kriget var ett topphemligt militärområde, med plats för över 100 militärer insprängt i berget.

Bo bra: Bull-Augusts är ett riktigt mysigt vandrarhem som är öppet året runt. De gamla barackerna på Arholma Nord är numera vandrarhem och ligger mycket vackert vid havet, nära klippor och en liten strand.

Äta gott: Husmanskost på luncherna på Arholma Dansbana Krog & Kafé och ibland är det liveband. På Arholma Nord kan man äta goda laxsmörgåsar.

Info: www.arholma.nu och www.arholma.se

FEJAN

1892 byggdes en karantänstation på Fejan för att hindra koleraepidemin att sprida sig vid Sveriges gränser. Idag är sjukhusbyggnaden och den vackra Kongovillan omgjord till vandrarhem. Fejans skärgårdskrog brann dessvärre ner sommaren 2015 men öppnar i år på nytt.

Bo bra: Fejans vandrarhem. fejansarkipelag.se

Info: skargardsstiftelsen.se/nu-oppnar-fejan-till-sommaren

NORRÖRA

Det var på Norröra som Tjorven, Skrållan och de andra barnen på Saltkråkan sprang runt och lekte bland klippor och röda små skärgårdsstugor. Här finns en fin liten skärgårdsbebyggelse och nära ångbåtsbryggan där båten lägger till, badade Melker med kläderna på. I år finns en ny vandringsstig ut på Näset som är en halvö med fina badklippor. Ön har ett kafé, men ingen affär.

Bo bra: Det går att hyra privata stugor på ön.

Äta gott: Snickargården har ett sommarcafé.

Info: www.norrora.se/

Norröra. Foto: Helene Lundgren

BLIDÖ

Blidö är en populär ö bland sommargäster med en krog, bio, kyrka och ett hembygdsmuseum i en båtmansstuga från 1700 -talet. Nedanför värdshuset ligger Sandkilen Helmi som är en gammal fraktskuta från Roslagen. På skutan kan man få känna på hur det är ta sig fram med vindkraft eller rodd. Vid Blidö Hamnkrog finns en fin vedeldad bastu och en badtunna vid sjön.

Bo bra: Det finns vandrarhem och stugor vid Stämmarsund.

Äta gott: Blidö Hamnkrog ligger vid Stämmarsund och har fått lite blandade recensioner.

Info: www.blido.info och www.visitskargarden.se/sv/om-skargarden/blido

FINNHAMN

Finnhamn ligger i mellanskärgården och har fina vandringsstigar över skog och klipphällar. Här finns ett trevligt vandrarhem i en fin gammal köpmansvilla med en härlig familjekänsla, och en fin bastu. Från Finnhamn kan man vandra på båtluffarleden och ro över till Ingmarsö som har en bra krog.

Bo bra: Vandrarhemmet har öppet året runt och ligger i ett gammalt gult trähus från 1915 och det finns även stugor att hyra.

Äta gott: Sommaröppna Finnhamns café-krog är mycket populär och serverar rejäla portioner.

Info: www.finnhamn.se

MÖJA

På Möja är det gott om flakmoppar och fyrhjulingar som kör mellan öns fem byar. I mitten av 1900 -talet var Möja det fiskartätaste samhället i hela Sverige. Rune Wikström fiskar fortfarande varje dag till den familjeägda restaurangen Wikströms. På Möja finns en dansbana, biograf och en liten privat museijärnväg.

Bo bra: Möja vandrarhem har öppet året runt. Fler boenden hittas på www.mojaturistinfo.se

Äta gott: Wikströms Fisk i Ramsmora serverar fisk som de själva har fångat och efter middagen kan man beställa en iskall limonchello gjord på Möja. Restaurangen håller öppet året runt om man ringer i förväg och bokar bord. I Berg finns även Möja Värdshus och Restaurang Pärlan.

Info: www.mojaturistinfo.se

RÖGRUND

Rögrund är en mycket trevlig ö med ett fint vandrarhem och en restaurang. Ön har ett utkikstorn och på den södra udden står en vit krokodilstaty i betong som är ett välkänt landmärke. Det finns många fina släta badklippor på ön och gott om stora blåbär.

Bo bra: Det finns ett riktigt fint vandrarhem på ön och det går även att tälta.

Äta gott: Vandrarhemmet har en trevlig sommarrestaurang, Sjöstugan som ligger med fin utsikt över havet.

Info: http://skargardsstiftelsen.se/omrade/rogrund

Rörgrund Foto: Helene Lundgren

DALARÖ

Dalarö är en riktigt genuin skärgårdsidyll med fina gamla trähus. Vid mitten av 1800 talet var Dalarö en mycket populär badort dit dåtidens kulturelit sökte sig. Lanthandeln med sina fina delikatesser och bageriet är ett måste för besökare.

Bo bra: Vandrarhemmet som ligger i det gamla lotshuset är Sveriges minsta med tre rum.

Äta gott: Dalarö har flera restauranger att välja på som den rekommenderade Solsidan Dalarö samt Dalarö Strand Hotel och Mysingen.

Info: www.dalaro.se och www.dalaro.info och www.visitskargarden.se/sv/om-skargarden/dalaro

KYMMENDÖ

Det var på Kymmendö som August Strindberg under flera års tid hyrde en mycket liten skrivarstuga på en kulle i skogen med utsikt mot havet. Inspirationen till Hemsöborna fick han från befolkningen på Kymmendö och det var här han skrev ”Mäster Olof och Det nya riket”. Den lilla skrivarstugan står fortfarande kvar i skogen med närhet till fina badklippor.

Äta gott: Vid bensinmacken ligger Carlssons bakficka med Krog & Bar som serverar lite enklare mat på härlig solig terrass.

Info: www.kymendo.se

ORNÖ

Ornö är en genuin och levande skärgårdsö med en bofast befolkning på 300 personer. På Ornö finns den välbevarade karolinergården Sundby Säteri. I de fina gamla trähusen i närheten av Ornö kyrka visas skärgårdshistoria på Ornö museum. Nere vid bryggan i Kyrkviken ligger Ornö krog.

Bo bra: Vandrarhemmet Klockargården och B & B på Sundby Gård.

https://www.facebook.com/Vandrarhemmet-Klockargården-på-Ornö-769210683196011/ och www.sundbyorno.se

 

Äta gott: Ornö krog är en sommaröppen finkrog som serverar mycket närproducerad mat. Gittans strandbar serverar lite enklare mat.

Info: www.orno.se och www.visitskargarden.se/sv/om-skargarden/oar/orno

FJÄRDLÅNG

Fjärdlång har en varierad natur med fina badklippor och vandringsleder i skogen. Här finns ingen privat bebyggelse men det går att boka boende på vandrarhemmet eller hyra stugor.

Bo bra: På Fjärdlång kan man bo i den Thielska villan som är vandrarhem och det finns även stugor att hyra.

Äta gott: Café Fjärdlång har sommaröppet och säljer smörgåsar, enklare maträtter samt lite livsmedel.

Info: www.visitskargarden.se/sv/medlemmar/a-g/fjardlang-och-huvudskars-vandrarhem/fjardlang

UTÖ

Utö är en favoritö med kala klippor, knallgul lav, små vattenpölar, skog och vita sandstränder. Vid gruvbryggan finns en gammal järnmalmsgruva, museum, kvarn, bageri och restauranger. Från Utö kan man cykla över till Ålö som har mycket fina sandstränder med vit sand.

Bo bra: Utö Värdshus har öppet året runt. Vid Gruvbryggan finns vandrarhem och nära Spränga brygga ligger Gula villan.

Äta gott: Utö Värdshus är öppet året runt och serverar riktigt god mat. På Utö finns även Matssons kök, Nya Dannekrogen, Seglarbaren och Lilla Haket. På Ålö finns en härlig fiskkrog, BåtsHaket som serverar nyrökt fisk och hemgravad lax.

Info: www.uto.se

NÅTTARÖ

På Nåttarö finns en orörd urskog, klapperstensfält och en riktigt fin vit sandstrand som heter Storsand. Ön har en unik tältby med fasta tält. Bland blåbärsriset i skogen ligger Drottninggrottan dit drottning Maria Eleonora sägs ha flytt och övernattat i en grotta.

Bo bra: Nåttarö har vandrarhem och stugor att hyra.

Äta gott: Nåttarö Krog serverar både enklare maträtter, samt fisk och kött på ett stort trädäck. På helgerna är det temakvällar, karaoke och trubadurer.

Info: www.nattaro.se

 

MISSA INTE: Guide till 17 bästa öarna i Stockholms skärgård

NORD/SYD LINJEN

Den 19 juni startar Nord/Sydlinjen som går 70 sjömil från Arholma/Simpnäs i norr till Nynäshamn i söder. Båtarna kommer att gå varje dag mellan 19 juni -20 augusti. Tvärlinjen tar tio timmar och det går att lösa enkelbiljetter eller att använda 5 dagars eller 30 biljetten.

En båt går i den norra skärgården och en annan båt i den södra skärgården. Byte av båt sker på Sandhamn.

www.waxholmsbolaget.se/resa/-106/nordsydlinjen/