Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bästa stränderna i världen – här är 25 favoriter

Var hittar man finaste stränderna?

Den vitaste och mest finkorniga sanden, det mest turkosa havet och de vackraste palmerna att vila under?

Stränder som är perfekta för att fly till från den grå vardagen?

Redaktionen för Allt om Resor har valt ut 25 paradisstränder i världen.

Från sensationellt vackra Seven Mile Beach på Jamaica till populära Maspalomas på Gran Canaria och perfekta Eagle Beach på Aruba.

Negrils populäraste strand Seven Mile Beach är som gjord för barfotapromenader.Negrils populäraste strand Seven Mile Beach är som gjord för barfotapromenader.Negrils populäraste strand Seven Mile Beach är som gjord för barfotapromenader.
Negrils populäraste strand Seven Mile Beach är som gjord för barfotapromenader.

1. Seven Mile Beach, Jamaica

Med sina elva kilometer (sju miles) är Negrils populäraste strand Seven Mile Beach som gjord för barfotapromenader. Börja gärna tidigt, det blir varmt även om täta bad svalkar.

Sanden är ljus och finkornig, med fragment av snäckor. Palmer och träd letar sig ofta nästan ner till vattnet. Ibland är stranden så smal att man får vada vid högvatten för att komma förbi små serveringar och butiker. Däremellan vidgar den sig och ger plats åt solbäddar och bastparasoller.
"Hallo!", "Respect!", "Ya man!" Hela tiden hälsar vi på killarna (och enstaka tjejer) på stranden. Vi snackar lite, de flesta vill sälja något, men ingen är tjatig. Reggaen strömmar ur högtalarna, stämningen är tillbakalutad. Det blir både en och flera vilopauser med en jamaicansk Red Stripe-öl.
Hitta dit: Seven Mile Beach börjar i byn Negril och sträcker sig norrut.
Bo: Stranden kantas av ett otal hotell av alla sorter och prisklasser.
Här trivs: Du som gillar liv och rörelse och vill prata med folk.

 

Maspalomas vindräfflade dyner.Maspalomas vindräfflade dyner.Maspalomas vindräfflade dyner.
Maspalomas vindräfflade dyner.

2. Maspalomas, Gran Canaria, Spanien

En vanlig charterstrand på Gran Canaria? Världens bästa stränder måste väl vara mer exklusiva än så? Nej, inte alls. Maspalomas må ligga inträngd mellan shoppingcenter på ena sidan och designhotell på den andra, inte desto mindre är det en helt osannolik oas mittemellan.

 Eller förlåt, inte oas, snarare tvärtom. Maspalomas är nämligen en riktig öken med vindräfflade dyner som sträcker sig en bra bit bort från havet.

Hitta dit: Mittemellan Playa del Inglés och Meloneras på södra Gran Canaria.
Bo: Hundratals hotell märkta med en till fem stjärnor.
Här trivs: Alla som inte har fördomar mot chartersemester.

 

 

Resekatalogsvackra Eagle Beach på Aruba.Resekatalogsvackra Eagle Beach på Aruba.Resekatalogsvackra Eagle Beach på Aruba.
Resekatalogsvackra Eagle Beach på Aruba. Foto: Image Source

3. Eagle Beach, Aruba

Hur ser den perfekta stranden ut? Vit sand bestående av små fragment av koraller? Skuggande palmer? Bastparasoller? Smakfulla hotell strax bakom? Kanske ett spa?

Okej, då snackar vi om Eagle Beach på Aruba, och alldeles särskilt dess sydligaste del Manchebo Beach.

Maken till resekatalogvacker strand har jag aldrig sett. Inte oväntat reses här så gott som dagligen altare för vigslar och bröllopsfoton plåtas i solnedgången. Jag behöver väl inte nämna att stranden är vänd mot väster så att solen sänker sig ner i det brandgula havet varje kväll.

Låt mig toppa detta med de rev och sjunkna fartyg (samt ett flygplan!) runt vilka färgglada akvariefiskar samlas på bekvämt snorkeldjup och... ja, det blir inte mycket bättre.
Men allt kan väl inte vara perfekt? Nej, söker man något mer än just strandliv är Aruba ett tämligen trist och enahanda resmål.
Hitta dit: Eagle Beach börjar ungefär en halvmil norr om Arubas huvudstad Oranjestad.
Bo: Manchebo Beach Resort och Bucuti Beach Resort ligger sida vid sida på den vackraste delen av stranden längst i söder.
Här trivs: Strandälskare och romantiska pa

 

 

Santa Teresa har varit surfarnas paradisstrand länge.Santa Teresa har varit surfarnas paradisstrand länge.Santa Teresa har varit surfarnas paradisstrand länge.
Santa Teresa har varit surfarnas paradisstrand länge. Foto: Håkan Boström

4. Santa Teresa, Costa Rica

Santa Teresa har varit surfarnas paradisstrand länge. Härliga vågor rullar in från Stilla havet nästan året runt. Men ryktet om den sagolika fem kilometer långa palmkantade stranden sprids snabbt. Så allt fler vanliga soldyrkare, mest ungdomar, hittar hit.

Det magiska ögonblicket i Santa Teresa är den spektakulära solnedgången. Solen målar himmel och hav i orange och rött. När mörkret sänker sig tänds eldar och gitarrer och congas plockas fram.

Hitta dit: Bussar går från huvudstaden San José några gånger per dag. Resan tar cirka fem timmar.
Bo: Populära Casa Zen ligger bara 100 meter från stranden.
Här trivs: Ungdomar som gillar surf, bad och mys kring eld på stranden.

 

 

Whitsunday islands är porten till Stora Barriärrevet.Whitsunday islands är porten till Stora Barriärrevet.Whitsunday islands är porten till Stora Barriärrevet.
Whitsunday islands är porten till Stora Barriärrevet. Foto: Andreas Burner

5. Whitsunday island, Australien

Whitsunday islands är porten till Stora Barriärrevet. 74 stora och små öar som ligger strax utanför Queenslands kust mellan Bowen och Mackay.

Många av öarna är obebodda, flera har hotellanläggningar. Men det är till själva huvudön Whitsunday island du ska söka dig. Här ligger underbara Whitehaven Beach utsedd till världens finaste miljövänliga strand av CNN år 2010. Den har också fått pris som Queenslands renaste strand.

Den nästan fem kilometer långa stranden är täckt av kritvit, sammetslen otroligt finkornig sand. Under det intensivt blå havet skymtar breda sandbankar. Whitsunday och de närliggande öarna är täckta av lummig grönska. Tillsammans skapar havet, stranden och grönskan en rent magisk skönhet.
Hitta dit: Cirka 90 mil norr om Brisbane i Queensland. Båt från Airlie Beach eller Shute Harbour.
Bo: Det finns flera campingplatser på Whitsunday Island, bland annat vid Whitehaven Beach. Hotell i alla prisklasser finns på närbelägna öar och i Airlie Beach.
Här trivs: Äventyrare.

 

 

Nusa Duas vackra stränder.Nusa Duas vackra stränder.Nusa Duas vackra stränder.
Nusa Duas vackra stränder. Foto: Denis Moskvinov

6. Nusa Dua, Bali, Indonesien

På den sydligaste delen av ön Bali finns Nusa Dua, känt för sina vackra stränder.

Här vaknar man långsamt, går ut och stoppar tårna i den finkorniga mjuka sanden och njuter av skådespelet när havet skiftar färg. Från djupblått till lysande grönt beroende på ljuset.

Hitta dit: Cirka 30 minuters bilfärd från flygplatsen.
Bo: På något av områdets lyxhotell, till exempel The Westin Resort, som röstats fram som Indonesiens andra bästa familjehotell 2012 på sajten Tripadvisor.
Här trivs: Stressade själar.

 

 

Bowmans Beach på Floridas västkust är en sagolik strand .Bowmans Beach på Floridas västkust är en sagolik strand .Bowmans Beach på Floridas västkust är en sagolik strand .
Bowmans Beach på Floridas västkust är en sagolik strand . Foto: Shutterstock

7. Bowmans Beach, Florida, USA

Bowmans Beach på Floridas västkust är en sagolik strand täckt av hundratusentals små, vita snäckor och med underbart, turkost vatten. Entusiasten kan strosa runt hela dagar och plocka den ena snäckan vackrare än den andra.

Sanibel är en liten långsmal ö (ungefär av Fårös storlek) på Floridas västkust, tre mil från turisttäta badorten Fort Myers. En bro förbinder ön med fastlandet.

Ön har en mycket exklusiv prägel. Hus högre än två våningar får ej byggas. Mycket energi läggs också ned på att skydda öns unika djur- och växtliv. Det är tyst, rent och fantastiskt vackert.
Hitta dit: Enklast med hyrbil från Fort Myers eller andra orter i västra Florida.
Bo: Ön är mycket exklusiv och dyr - satsa på boende vid exempelvis Fort Myers Beach (massor av hotell).
Här trivs: Främst vuxna naturdyrkare.

 

 

Vit sand, turkost vatten och palmerna vajar för vinden.Vit sand, turkost vatten och palmerna vajar för vinden.Vit sand, turkost vatten och palmerna vajar för vinden.
Vit sand, turkost vatten och palmerna vajar för vinden. Foto: Håkan Boström

8. Playa Rincón, Dominikanska republiken

Här är sanden så vit att vi måste ta på solglasögonen. Vattnet är turkost och palmerna vajar för brisen.

Playa Rincón ligger inne i en skyddad bukt omgiven av gröna kullar.

Det är himmelskt vackert, så vi blir inte alls förvånade när vi hör att Playa Rincón för några år sedan rankades som världens näst bästa strand av magasinet Condé Nast Traveler.

Här finns inga hotell. Vill du ha paradiset för dig själv är det bara att promenera längs stranden lite längre in i viken.
Hitta dit: Buss till den lilla orten Las Galeras längst ut på Samanahalvön och sedan vidare med båt i 20 minuter (för ett par hundralappar) eller bil den skumpiga grusvägen.
Bo: I Las Galeras finns både enkla backpackerställen och lyxiga Grand Paradise Samana.
Här trivs: Alla som gillar en riktigt vacker nästan orörd strand.

 

 

Gränsen mellan öken och hav utgörs av en några meter bred strand.Gränsen mellan öken och hav utgörs av en några meter bred strand.Gränsen mellan öken och hav utgörs av en några meter bred strand.
Gränsen mellan öken och hav utgörs av en några meter bred strand. Foto: Per Wissing

9. Ras Hankorab, Egypten

Ras Hankorab är definitivt en av de vackraste stränder vi någonsin besökt. Den svagt rödskimrande sandöknen övergår i ett hav, så turkost som vi aldrig sett maken till.

Gränsen mellan öken och hav utgörs av en några meter bred strand av fin och vit sand. Långt i söder, där Sudan ligger, skymtar vi blånande berg. Här finns bara vi, öknen, havet, himlen och stranden.

Hitta dit: Ras Hankorab ligger cirka tolv mil söder om flygplatsen i Marsa Alam. Vissa charterbolag har utflykter hit. Chartra annars en taxi från hotellet i Marsa Alam.
Bo: Hotell på resmålet Marsa Alam, exempelvis Coraya Beach.
Här trivs: Du som vill uppleva naturens magiska kontraster.

 

 

Vattnet är turkosblått och fint, trots att vi befinner oss i en mångmiljonstad.Vattnet är turkosblått och fint, trots att vi befinner oss i en mångmiljonstad.Vattnet är turkosblått och fint, trots att vi befinner oss i en mångmiljonstad.
Vattnet är turkosblått och fint, trots att vi befinner oss i en mångmiljonstad.

10. South Beach, Miami, USA

Den berömda stranden i Miamistadsdelen South Beach är inget ställe för den som söker lugn och ro. Tvärt om: livet här är en ständigt pågående folkfest och badmodeparad.

Den breda, vita stranden i sig är ypperlig och med en rolig knorr genom sina livräddartorn i amerikanska flaggans färger och mönster. Vattnet är turkosblått och fint, trots att vi befinner oss i en mångmiljonstad.

Hitta dit: Svårt att missa. Världsberömd strand i stadsdelen South Beach.
Bo: Massor av läckra stora eller mindre hotell i kvarteren närmast stranden.
Här trivs: Vuxna utan små barn och som inte är ute efter en lågbudgetsemester.

 

 

Varadero är en långsmal landtunga.Varadero är en långsmal landtunga.Varadero är en långsmal landtunga.
Varadero är en långsmal landtunga.

11. Varadero, Kuba

Varadero är en långsmal landtunga som sträcker sig ut i Florida-sundet på Kubas norra kust, 14 mil öster om Havanna.

Här ligger ett av Karibiens allra största turistkomplex, med en oändlig rad av hotell. Att ön bara är drygt en kilometer bred gör att det aldrig är långt från hotellet till stranden - här finns över två mil paradisiska, ljusgula sandstränder.

Före revolutionen var området omtyckt av semestrande amerikaner (maffiabossen Al Capone hade ett hus här), men på 60-talet lät Fidel Castros regim området förfalla. På senare år har dock turismens inkomster blivit allt viktigare för regimen och Varadero har blommat upp och expanderat starkt.

Här finns också ett stort utbud aktiviteter som snorkelturer och båtutflykter till små öar och grottor.
Hitta dit: Mycket enkelt med bil/taxi/buss från Havanna. Många charterbesökare bor här.
Bo: Massor av hotell i alla prisklasser.
Här trivs: Alla.

 

 

Stränderna är Barbados största tillgång.Stränderna är Barbados största tillgång.Stränderna är Barbados största tillgång.
Stränderna är Barbados största tillgång.

12. Bottom Bay, Barbados

Rihanna och rom i all ära. Men det är stränderna som är Barbados största tillgång. De sträcker sig runt nästan hela ön från de lugna vattnen vid Karibiska havet till de upproriska surfvågorna vid Atlanten.

Här hittar vi två av de vackraste stränder vi sett. På Crane Beach, vid foten av klippan där lyxhotellet The Crane ligger, serveras vi kulörta drinkar i en bekväm solstol. Rätt så trevligt, faktiskt.

Men det är den vildare och ödsligare Bottom Bay lite längre österut, som är vår drömstrand. Palmer sträcker sina kronor mot en djupblå himmel, sanden är kritvit och det turkos havet kröns av vitt skum när vågorna rullar in över stranden. Det hela ramas in av skyddande klippor. Här finns några få solstolar att hyra och oändligt gott om plats för det egna badlakanet.

Bottom Bay är ungefär så långt från civilisationen du kommer på Barbados. Hyrbil eller cykel gäller för att ta sig hit. Och glöm inte fika och allt annat du behöver.

Hitta dit: Ligger i Apple Hill nära Barbados sydöstra udde, cirka 27 kilometer från huvudstaden Bridgetown

Bo: The Crane ligger närmast, du bor centralare och billigare vid Accra Beach.

Här trivs: Du som gillar lite avskildhet och häftiga vågor.

 

 

Själva sinnebilden för en paradisstrand är vad som möter besökarna på Railay Beach.Själva sinnebilden för en paradisstrand är vad som möter besökarna på Railay Beach.Själva sinnebilden för en paradisstrand är vad som möter besökarna på Railay Beach.
Själva sinnebilden för en paradisstrand är vad som möter besökarna på Railay Beach. Foto: Michael Töppfer

13. Railay Beach, Krabi, Thailand

Själva sinnebilden för en paradisstrand är vad som möter besökarna på Railay Beach i Krabi-området.

Här finns egentligen tre små stränder intill varandra, gömda bakom klippor och som man bara når med båt, trots att området inte utgör en ö utan en halvö.

Railay West, Tong Sai och Phra Nang är alla fantastiska stränder som plockade från ett vykort.

Kliv av långsvansbåten och känn det klara vattnet skölja dig upp över vaderna, samtidigt som du saktar sjunker ner några centimeter i den lena sanden för varje steg du tar.

Mellan klipporna skänker den tropiska grönskan skugga under dagens varma timmar, och blir du sugen på något gott kan de få resorter som finns här servera dig en kyld kokosnöt, med en färgglatt sugrör nedstoppat i hålet.
Phra Nang-stranden är kanske den allra finaste av stränderna här och och nås genom en 10 minuters promenad i en tunnel under klipporna. Phra Nang-stranden rankas ständigt som en av världens vackraste.
Hitta dit: Till Railay Beach kommer man med långsvansbåt från Ao Nang i Krabi eller från Krabi stad.
Bo: Det finns en handfull bungalow-resorter och lyxresorten Rayavadee.
Här trivs: Hela familjen likaväl som ryggsäcksluffarna.

 

 

Flera kilometer av fin strand i västligt läge.Flera kilometer av fin strand i västligt läge.Flera kilometer av fin strand i västligt läge.
Flera kilometer av fin strand i västligt läge. Foto: Michael Töppfer

14. Pantai Cenang, Langkawi, Malaysia

Det är lätt att förstå att Langkawi är ett av Malaysias främsta resmål. Stränderna här är väldigt fina - och just stranden Pantai Cenang på öns västra sida är den kanske mest populära av dem alla.

Flera kilometer av fin strand i västligt läge gör att solnedgångarna här är extra fina. Några öar i horisonten bryter av den annars spikraka horisonten.

Hitta dit: På Langkawi finns gott om taxibilar. Alla hittar till Pantai Cenang. Bäst är att bo på promenadavstånd från stranden.
Bo: Lyxhotell längs stranden varvas med billigare så kallade motell längs vägarna.
Här trivs: Familjen, detta är en typisk familjestrand.

 

 

Nedanför ruinerna sträcker sig Tulums hotellstrand nästan två mil söderut.Nedanför ruinerna sträcker sig Tulums hotellstrand nästan två mil söderut.Nedanför ruinerna sträcker sig Tulums hotellstrand nästan två mil söderut.
Nedanför ruinerna sträcker sig Tulums hotellstrand nästan två mil söderut. Foto: Cornelia Nordström

15. Tulum, Mexiko

Av alla vackert belägna tempel tar nog mayafolket El Castillo i Tulum priset. I århundraden har det stått högt över havet och fruktats eller beundrats av förbipasserande besökare, allt från 1500- talets spanska konkvistadorer till dagens soltörstande turister.

Från ruinområdet leder en lång, vindlande trätrappa ner till den närmaste stranden. Ett bad där är ett välkommet avbrott i sight- seeingturen bland templen.

Nedanför ruinerna sträcker sig Tulums hotellstrand nästan två mil söderut. Var man än väljer att bo har man vit sand mellan tårna och Stora Mayarevets färgglada fiskar väntande ute i havet. Revet är över hundra mil långt, bara Stora Barriärrevet utanför Australien är längre.
Hitta dit: Sex mil söder om Playa del Carmen på Yucatánhalvön.
Bo: Allt från enkla "palapas" med palmbladstak för en hundralapp natten till überlyxiga all inclusiveresorter med sviter för flera tusen.
Här trivs: Du som vill avbryta solandet med lite kultur ibland.

 

 

Kuramathi är något alldeles extra.Kuramathi är något alldeles extra.Kuramathi är något alldeles extra.
Kuramathi är något alldeles extra. Foto: Håkan Boström

16. Kúramathi, Maldiverna

Finns det ett hotell på en ö i Maldiverna så finns det också en fin strand. Men Kuramathi är något alldeles extra, en ganska stor ö med frodig grönska.

Vi vandrar längs stigar i tät vegetation ut på vita stränder. Fina villor/bungalower ligger nästan dolda inne i grönskan, men bara ett tiotal meter från stranden. Eller på pålar över vattnet.

Det är den unika stranden, den underbara, vita sandstranden som gör Kúramathi speciell. Den går inte bara runt nästan hela ön. I väster växer den till en flera hundra meter lång sandrevel som sträcker sig rakt in i Maldivernas vackraste solnedgång. Här är du omgiven av turkost hav på tre sidor.

Hitta dit: Kúramathi ligger 70 kilometer från huvudstaden Male. Sjöflyg tar 20 minuter.
Bo: Kúramathi Island Resort.
Här trivs: Par som vill uppleva ett öparadis och romantiska solnedgångar.

 

 

Kilometer efter kilometer av fin vit sand.Kilometer efter kilometer av fin vit sand.Kilometer efter kilometer av fin vit sand.
Kilometer efter kilometer av fin vit sand. Foto: Cornelia Nordström

17. Long Beach, Phu Quoc, Vietnam

Ön Phu Quoc ska bli Vietnams svar på Phuket. Och Long Beach är stranden där det mesta ska hända.

Kilometer efter kilometer av fin vit sand sträcker sig söderut från Phu Quocs lilla huvudort Duong Dong. Bara en lätt bris får palmbladen att rassla och ännu finns gott om plats på stranden för alla.

Hitta dit: Phu Quoc ligger längst söderut i Vietnam och du tar flyg från Saigon eller färja från Rach Gia. Sista kilometrarna åker du taxi.
Bo: Här finns allt från femstjärnig lyx, som La Veranda, till enkla backpackerställen för hundralappen per natt.
Här trivs: Familjer som gillar lugnt vatten och trevlig stämning.

 

 

På stranden Varkala trivs den som vill myllra med både turister och lokalbor.På stranden Varkala trivs den som vill myllra med både turister och lokalbor.På stranden Varkala trivs den som vill myllra med både turister och lokalbor.
På stranden Varkala trivs den som vill myllra med både turister och lokalbor.

18. Varkala, Kerala, Indien

Barer, butiker, bungalowresorter... allt vägg i vägg och allt lika färgsprakande vid Varkala i Kerala.

Till och med palmernas stammar är målade i orange, limegrönt och lila på strandpromenaden en brant trappa upp från själva stranden. Endast fiskekanoter i trä syns till ute till havs.

Hitta dit: Cirka fem mil nordväst om Keralas huvudstad Trivandrum.
Bo: Mestadels enkla bungalowhotell, men också några större och lyxigare resorter.
Här trivs: Du som vill myllra med både turister och lokalbor.

 

 

Anguilla är känd för sina fina korallrev och stränder.Anguilla är känd för sina fina korallrev och stränder.Anguilla är känd för sina fina korallrev och stränder.
Anguilla är känd för sina fina korallrev och stränder. Foto: Cornelia Nordström

19. Shoal Bay East Strand, Anguilla, Västindien

Ön är känd för sina fina korallrev och stränder. Bland många fina stränder blev vi speciellt förtjust i Shoalbuktens östra strand: fantastiskt fin med sitt klara vatten och sin härligt vita sand och dessutom med ett spännande, lite "farligt" drag.

Här är vågorna ofta lätt vilda och palmskogen som löper utmed sandstranden har ett tjusande otämjt drag.

Hitta dit: Ön är mycket liten. Vi kom hit med båt från St Martens och tog oss hit med taxi, en kort resa från hamnpiren.
Bo: Det finns flera hotell utmed stranden.
Här trivs: Främst par som vill leva enkelt utan hålligång.

 

 

Foto: Miquitos/Flickr

20. Yalong Bay, Hainan, Kina

Stranden vid Yalong Bay, en halvtimme från staden Sanya på öns östra sida, är en av de finaste i hela Kina. Själva stranden håller högsta klass och används flitigt för modefotograferingar.

 Den är nästan sju kilometer lång och sträcker sig i en vid båge med de inrullande vågorna från det sydkinesiska havet på den ena sidan och en grön fond av höga berg med kraftig vegetation på den andra.

Hitta dit: Bor du i Yalong Bay promenerar du ledigt till stranden. Bor du i närliggande staden Sanya är det taxi som gäller.
Bo: I Yalong Bay finns lyxhotell. Billigare boende finns i Sanya.
Här trivs: Äventyrslystna resenärer med god ekonomi.

 

 

Den finaste stranden i Sihanoukville är Otres BeachDen finaste stranden i Sihanoukville är Otres BeachDen finaste stranden i Sihanoukville är Otres Beach
Den finaste stranden i Sihanoukville är Otres Beach Foto: Michael Töpffer

21. Otres Beach, Sihanoukville, Kambodja

Sihanoukville har länge varit Kambodjas främsta badort. Den finaste stranden är Otres Beach, fyra kilometer lång med fin, vit sand och träd som skänker skugga.

Otres Beach är förhållandes lugn, jämfört med närliggande Ochheuteal Beach som lockar betydligt mer folk och som har ett större utbud av restauranger och försäljare.

Hitta dit: Beroende var du bor i stan kan du promenera eller ta motorcykeltaxi.
Bo: I Sihanoukville finns massor med enklare hotell, dock ej några riktiga lyxhotell. Prova svenskägda Small Hotel.
Här trivs: Hela familjen. Sanden och fin och len och det är bitvis ganska långgrunt.

 

 

Malaekahana Beach är en vacker hippiestrandMalaekahana Beach är en vacker hippiestrandMalaekahana Beach är en vacker hippiestrand
Malaekahana Beach är en vacker hippiestrand Foto: Gustav Gräll

22. Malaekahana Beach, Oahu, Hawaii, USA

Malaekahana Beach, som är en del av en nationalpark, är en vacker hippiestrand inramad av tropisk urskog på den nordöstra sidan av Hawaiiön Oahu.

Har du tur kan du få sällskap av en havssköldpadda när du är ute och simmar.

Hitta dit: Kamehameha Highway (Highway 83), 0.6 mile norr om byn La'ie
Bo: Turtle Bay.
Här trivs: Surfare och barnfamiljer.

 

 

Denna strand ligger i Murilagunen och där är det så grunt att man kan vada ut till någon av de fyra små, öde korallöarna.Denna strand ligger i Murilagunen och där är det så grunt att man kan vada ut till någon av de fyra små, öde korallöarna.Denna strand ligger i Murilagunen och där är det så grunt att man kan vada ut till någon av de fyra små, öde korallöarna.
Denna strand ligger i Murilagunen och där är det så grunt att man kan vada ut till någon av de fyra små, öde korallöarna. Foto: Greg Ward

23. Muri Beach, Rarotonga, Cook-öarna

Muri Beach är en absolut favoritstrand. Det turkosblå, varma vattnet är så kristallklart att snorklar inte behövs. Den lummiga vulkanön är omgiven av en vacker korallrik lagun.

Denna strand ligger i Murilagunen och där är det så grunt att man kan vada ut till någon av de fyra små, öde korallöarna. Det går också att hyra kajaker och paddla runt med eller ta promenader utmed den långa stranden.

Hitta dit: Muri Beach ligger längs den sydöstra kusten på Rarotonga.
Bo: Muri Beachcomber som ligger vid den vackra Murilagunen.
Här trivs: Barnfamiljer.

 

 

Praia de Chaves på den kapverdiska ön Boavista.Praia de Chaves på den kapverdiska ön Boavista.Praia de Chaves på den kapverdiska ön Boavista.
Praia de Chaves på den kapverdiska ön Boavista. Foto: Ylwa Yngvesson

24. Praia de Chaves, Boavista, Kap Verde

Inte perfekt, inte heller orörd, men ganska nära är Praia de Chaves på den kapverdiska ön Boavista.

På hotellområdena får den karga naturen ge plats för planterade palmer och gräsmattor.

Mellan jumbohotellet Karamboa och Boavistas enda stad Sal Rei blåser sanden över orörda dyner. Och åt andra hållet fortsätter stranden kilometervis utan vare sig hotell eller parasoller.
Hitta dit: I princip är det strand hela vägen från Sal Rei. Flygplatsen ligger bara ett par kilometer från stranden.
Bo: Några hotellresorter nära flygplatsen. Mindre hotell finns i Sal Rei.
Här trivs: Du som gillar att promenera ensam i vattenbrynet.

 

 

Stranden ligger på och intill hotell Crowne Plaza Resort.Stranden ligger på och intill hotell Crowne Plaza Resort.Stranden ligger på och intill hotell Crowne Plaza Resort.
Stranden ligger på och intill hotell Crowne Plaza Resort. Foto: Jan Wiriden

25. Crowne Plaza Resort, Salalah, Oman

Medan resten av arabiska halvön oftast är rena sandöknen prunkar Dhofar av grönska - tack vare monsunvindar och regn från Indien. Det ger såväl bananer som papaya och kokosnötter - samt ett underbart klimat större delen av året.

Den 40 meter breda och kilometerlånga vita stranden är mycket vacker med sin allé av kokospalmer och rader av palmbladsparasoller.

Hitta dit: Stranden ligger på och intill hotell Crowne Plaza Resort.
Bo: Förslagsvis på Crowne Plaza Resort.
Här trivs: Alla utom icke-simkunniga små barn.