Vi har testat sex weekendväskor och har hittat en vinnare.
1 av 2: Vi har testat sex weekendväskor och har hittat en vinnare. Foto: SHUTTERSTOCK
2 av 2

Test: Bästa weekendväskorna till resan

Kabinväskor och ryggsäckar brukar få följa med på resan, men den klassiska weekendväskan förtjänar också att stå i rampljuset. Allt om Resor har hittat sex olika favoriter som hjälper dig att hålla sakerna på plats. 

1. Weekend bag brun, By Axel

Pris: 4 499 kronor.

Färger: Brun, mörkbrun och svart.

Inredning: Ficka med dragkedja på väskans insida. Ett öppet fack på utsidan. 

Material: Läder med ­vegetabilisk garvning.

Volym: Cirka 40 liter.

Mått: 53 × 27 × 32 cm.

Vikt: 1,9 kilo.

Övrigt: Tack vare sin stora öppning kan den användas som garderob för vikta kläder.

Omdöme: Ett inköp av denna väska kan ses som en investering. Den kommer att vara en trogen följeslagare under många år framöver och blir snarare snyggare ju mer den används – eventuella repor och skavanker i lädret ger den bara karaktär. Öppningen, som går hela vägen ner, är otroligt genomtänkt och axelremmen gör bagen till en fröjd att bära. Trots att den är så välgjord och robust är den inte så tung som man hade kunnat förvänta sig. Även ihopvikt och undanstoppad tar den inte mycket plats. En riktig vinnare.  

Foto: Pressbild

2. The Carryall 40L Duffle, Douchebags

Pris: 1 357 kronor.

Färger: Svart, khaki, blå eller röd.

Inredning: Insidan har ett större nätfack med dragkedja som är delat på två separata fack. Ytterligare två större nätfack finns på väskans sidor. Topp- och bottenfack finns på väskans utsida, varav ett försett med nätfack.

Material: Polyester.

Volym: 40 liter.

Mått: 63 × 35 × 27 cm.

Vikt: 1,7 kilo.

Övrigt: Ryggsäcksremmar finns gömda i bagen och går enkelt att dra fram. Detta förvandlar väskan till en ryggsäck som är bekväm att bära med vadderade remmar.

Omdöme: Innovativt och nytänkande med en väska som enkelt förvandlas till en ryggsäck. Öppningen är stor som i en klassisk resväska, så man får en väldigt bra överblick över vad som finns i packningen. Dock inte riktigt lika bekväm att bära när man inte har den på ryggen. Passar den aktive resenären med sin sportiga look.

Väskan från Douchebags är både väska och ryggsäck. Foto: Pressbild

3. Weekend Bag Medium Heron Homage, Pip Studio

Pris: 1 195 kronor.

Färger: Grön botten med färgglatt motiv och mönster.

Inredning: Fack med dragkedja på insidan samt ett stort datorfack med kardborreknäppning. 

Material: Nylon och satin med läderdetaljer.

Volym: Cirka 40 liter.

Mått: 57 × 22 × 37 cm.

Vikt: 1,1 kilo.

Övrigt: Bottenplattan är avtagbar, så bagen tar inte stor plats när den inte används.

Omdöme: En väldigt snygg och klassisk weekendväska som har både handtag och axelrem för bästa komfort. Dragkedjan går hela vägen, så det gör att alla saker ligger säkert i väskan även om den råkar hamna uppochned. Tack vare det förstärkta datorfacket ligger läsplattan eller datorn i säkert förvar när man är på språng. Ett stort plus för den uttagbara bottnen som gör att det går att stuva ner saker i väskan utan att den tar upp stor plats. Dessutom är den väldigt snygg och välgjord. 

Väskan från Pip Studio – snygg, bekväm och enkel. Foto: Pressbild

4. Väska weekend Dixieland, Svenskt Tenn

Pris: 3 200 kronor.

Färger: Multifärgad.

Inredning: Ficka med dragkedja på insidan samt två mindre öppna fack för förvaring av mindre prylar. Avtagbar nyckelring som man kan ta bort och ha lös.

Material: Väskan är i lin, detaljer i skinn och mässing.

Volym: Cirka 45 liter.

Mått: 40 × 56 × 21 cm.

Vikt: 1,2 kilo.

Övrigt: Skyddande tassar i mässing på väskans undersida skyddar tyget på ett bra sätt.

Omdöme: Frågan är om det finns en weekendväska som har lika fint spänne som denna har. En otroligt enkel men snygg lösning med en mässingsstav som förs igenom och som stänger väskan. Den är enkel att överblicka då öppningen är stor. Vid vissa tillfällen hakar dock väskan upp sig i öppet läge, och då får man trycka till den lite så att den stängs, vilket kan upplevas som något irriterande. Vill man ha en moderiktig väska är denna absolut ett bra köp.

Modern designväska från Svenskt Tenn. Foto: Pressbild

5. Baltimore Weekend bag, Vinga

Pris: 649 kronor.

Färger: Rosa/beige, grön, grå eller blå.

Inredning: På insidan finns ett mindre fack med dragkedja. På utsidan finns ett fack med dragkedja och ett med tryckknapp.

Material: Vattenresistent polyester med matt finish. Tyg på insidan.

Volym: 40 liter.

Mått: 55,5 × 22 × 43 cm.

Vikt: 1 kilo.

Övrigt: Det går att få personlig gravyr på väskan.

Omdöme: Lätt, smidig och följsam är några ord som beskriver denna vikbara väska väl. En nackdel är att den kollapsar när den inte är fylld till bredden, någonting som också kan ses som en fördel om man inte vill att den tar upp så mycket plats. Med tanke på att den är mjuk och följsam är det lätt att det blir rörigt bland sakerna. Plus för att den är stilren och minimalistisk men ändå har stort utrymme. Klart prisvärd med tanke på väskans höga kvalitet. 

Smidig lättviktare från Vinga. Foto: Pressbild

6. Balmoral Weekend bag, Loake

Pris: 3 600 kronor.

Färger: Brun.

Inredning: Ficka med dragkedja samt ett datorfack. 

Material: Vegetabiliskt garvat läder. Insidan är i tyg.

Volym: Cirka 50 liter.

Mått: 58 × 28 × 32 cm.

Vikt: 2,2 kilo.

Övrigt: Samtliga detaljer på väskan är robusta och i bra kvalitet. 

Omdöme: En klassisk weekendväska som bara blir snyggare med åren. Den klarar tuff hantering och kan enkelt checkas in på flygplatsen om man vill. Det garvade lädret är ganska tjockt, någonting som kan göra att väskan upplevs som stel och lite otymplig att hantera. Att inredningen är i rutigt tyg gör att den håller sig snygg resa efter resa utan att se använd eller smutsig ut. Om den hade kunnat öppnas upp mer hade det gett en bättre överblick över packningen. Passar bra för resenären som inte behöver tänka på vikten då den väger ganska mycket. För viktjägaren finns lättare alternativ.

Väskan från Loake – en klassiker med tyngd.
1 av 2: Väskan från Loake – en klassiker med tyngd. Foto: Pressbild
2 av 2

5 tips när du köper weekendväska

1. Grövre material

Om väskan ska kunna checkas in är det en fördel om den är slitstark och grövre i materialet. 

2. Dragkedjor eller lås

Känn efter att dragkedjan (om det finns) rör sig obehindrat fram och tillbaka, och att den är tillräckligt kraftig för dina behov. 

3. Axelrem

Om du vet att väskan ska bäras med hjälp av en axelrem – försäkra dig om att den inte skär in och blir obekväm. 

4. Tassar undertill

En bra weekendväska bör vara försedd med någon form av tassar undertill, så att det inte blir onödigt slitage på väskans botten när man ställer ner den på olika underlag.

5. Tycke och smak

Viktigast av allt – tycker du att väskan är snygg? Om man stirrar sig blind på enbart funktion kanske man inte trivs med sitt val i slutänden. Välj en weekendväska som tilltalar dig utseendemässigt också.

Så gjorde vi testet

Väskorna har packats på flera olika sätt vid flera olika tillfällen. De har utsatts för olika sorters hantering som man kan förvänta sig att vara med om. De har bedömts ­utifrån hur lättöver­skådliga de är, hur de är att bära när de är ­packade samt utifrån deras vikt i förhållande till materialet som de är gjorda av. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande