7 roliga sällskapsspel som förgyller semestern

De klassiska sällskapsspelen trendar och det spelas för fullt i de svenska hemmen. Allt om Resor har testat olika roliga spel och hittat några riktiga guldkorn som förgyller semestern, och passar utmärkt att ha med på resan.

Sällskapsspel som man kan ha med sig och ta fram när man är sugen på något roligt. Sju extra roliga spel som förgyller vilken resa som helst.

Antal spelare: 2 – 8.

Ålder: Från 12 år.

Speltid: 30 minuter +

Beskrivning: Familjespel.

Om spelet: Sätt händelser i rätt tidsföljd för att vinna.

Övrigt: Det finns även pocketversion med flera olika teman som till exempel kända citat och ökända brott och kriminalfall. Anpassat för att kunna användas tillsammans med originalversionen.

Omdöme: Man behöver inte kunna exakta årtal utan bara placera dem i förhållande till varandra. Ett riktigt roligt spel som skapar mycket diskussioner. En perfekt storlek för att följa med på resan och går att spela otaliga gånger för det är inte troligt att man memorerar årtalen i första taget. För den som har spelet i originalstorlek går det också utmärkt att blanda de olika kategorierna med varandra och ta med sig på resan. Det går också bra att ha med sig endast en kategori och man kan justera spelregler och speltid – en riktig fullträff som passar lika bra på resan som på festen.

ANNONS: Hitta bästa priset på det här spelet – se Prisjakt [extern länk]

Sätt händelser i rätt tidsföljd för att vinna När då då?

2. Kortslutning

Antal spelare: 2 +

Ålder: Från 16 år.

Speltid: 15 minuter +

Beskrivning: Partyspel.

Om spelet: Det gäller att svara fel för att få rätt. 

Övrigt: Spelreglerna går att variera i det oändliga.

Omdöme: Smakar ostbågar som kaviar? Kan man dricka kaffe i Finland? Är det du som har pruttat? Detta är exempel på några av de 1 300 frågorna som står på korten. Med tanke på att spelet går ut på att svara fel på frågorna och att man måste svara snabbt så tar det inte lång tid innan man förstår varför spelet heter just kortslutning. Med så många frågor kan man spela så länge man känner för det och det går att spela hur många gånger som helst. Till skillnad från andra frågespel så är det ingen risk att man lär sig frågorna utantill utan hjärnan kommer garanterat att spela ett spratt på den som ska svara och det är hundra procent skrattgaranti på alla deltagare. Enkelt att ta med sig och det livar upp stämningen, oavsett om det är på stranden eller festen.

ANNONS: Läs mer och köp Kortslutning här [extern länk]

I Kortslutning gäller det att svara fel för att få rätt.

3. 0 – 100

Antal spelare: 2 +

Ålder: Från 14 år.

Speltid: 15 minuter +

Beskrivning: Frågespel.

Om spelet: Svaret är alltid en siffra mellan 0 och 100. Det gäller att göra en uppskattning och den som kommer närmast vinner. 

Övrigt: Spelet finns också i en mindre version för den som önskar.

Omdöme: Hur många procent av jordens yta är täckt av vatten? Rätt svar är 71 procent och det gäller att komma så nära som möjligt för att vinna. Ett väldigt roligt spel som skapar många diskussioner emellanåt. En klar fördel är att det går att spela hur många gånger som helst med tanke på att varje spelrunda endast avverkar 21 frågor och det finns 1 085 frågor att svara på. Frågorna är roliga och ofta inte självklara. Ett roligt inslag är alla samtal om hur man resonerade när man svarat som man gjort. Den stora variationen gör att ingen spelrunda blir den andra lik. Helt enkelt ett roligt spel för hela familjen som kommer att uppskattas och spelas en lång tid framöver.

ANNONS: Hitta bästa priset på spelet – se Prisjakt [extern länk]

Den som kommer närmast rätt siffra vinner.

4. Familje-Alias, reseversion

Antal spelare: 3 +

Ålder: Från 7 år.

Speltid: 30 minuter +

Beskrivning: Familjespel.

Om spelet: Förklara ord med andra ord. Alla spelar mot alla.

Övrigt: Original Alias finns också som reseversion.

Omdöme: Ett spel där poängställningen ändras snabbt och där spänningen finns under hela spelets gång. Med tanke på att det står ett timglas som stressar på är det ganska lätt hänt att det kan bli något högljutt. 80 dubbelsidiga kort anpassade för både barn och vuxna. Tack vare de ”vilda korten” blir spelet något svårare och samtidigt roligare då spelaren får uppmaningar, som att till exempel ”förklara med en mycket hög röst”. Det är fartfyllt, det är roligt och det går att anpassa reglerna som det passar en själv. Det finns egentligen bara en nackdel med detta spel och det är att man lär sig orden som står på korten efter att man spelat vid ett par tillfällen. Om man då spelar i samma sällskap så blir spelet inte lika roligt längre. 

ANNONS: Bästa priset på spelet – se Prisjakt [extern länk]

Alias går ut på att förklara ord med andra ord.

5. Inkas skatt

Antal spelare: 2 – 6.

Ålder: Från 4 år.

Speltid: 20 minuter +

Beskrivning: Familjespel.

Om spelet: Hitta ”den gyllene solpojken” och ta honom till Machu Picchu. 

Övrigt: Ett resespel av hög rang.

Omdöme: Det är få spel som är så anpassade för resor som Inkas skatt är. Allt är genomtänkt så som att tärningen inte är lös utan sitter i en genomskinlig snurra på spelplanen. Eller att alla spelpjäser och knappar har magneter som håller allting på plats oavsett om man spelar i bilen eller på flyget. Själva spelet tar några rundor att lära sig så i början behövs instruktionerna ganska så mycket, någonting som gör det något svårare att komma in i. En önskan är att de små knapparna med motiv på som används i spelet hade varit något större. Det kan vara svårt att se vad de föreställer och det stoppar ibland upp spelet lite. För övrigt så är detta ett sällskapsspel som kan roa hela familjen i det oändliga med tanke på att varje runda ser annorlunda ut. 

Läs mer och köp spelet här. 

Hitta ”den gyllene solpojken” och ta honom till Machu Picchu.

6. Röda tråden världen, Nicotext

Antal spelare: 2 +

Ålder: Från 10 år.

Speltid: 20 minuter +

Beskrivning: Familjespel.

Om spelet: Para ihop ledtrådarna för att komma fram till den gemensamma nämnaren och svara rätt på platsen, staden eller landet.

Övrigt: Finns också med tema mat, djur och blandat.

Omdöme: Spontant så känns detta spel som den perfekta gåvan att ge bort till någon. Snygg förpackning med gåtor i riktigt hög kvalitet. För den som läser ledtrådarna kan svaret ofta kännas självklart men så är inte fallet för de som gissar. Det finns tio olika punkter per kort och påståendena blir enklare ju fler som läses upp. Passar perfekt för familjen på resan som vill lära sig lite om nya platser och också eventuellt som inspiration för kommande resor. En nackdel är att det inte går att spela det alltför många gånger då man snabbt lär sig svaren. Däremot så finns det 160 olika gåtor att knäcka. Informativt och allmänbildande då man lär sig mycket om nya städer och platser. 

ANNONS: Bästa priset på spelet – se Prisjakt [extern länk]

Para ihop ledtrådarna för att komma fram till den gemensamma nämnaren och svara rätt på platsen, staden eller landet.

7. The Music Memory Game

Antal spelare: 2 +

Ålder: Från 10 år.

Speltid: 20 minuter +

Beskrivning: Familjespel.

Om spelet: Para ihop rätt artists klädsel med rätt låttext.

Övrigt: Fungerar även som en fin inredningsdetalj på soffbordet.

Omdöme: Memory har nog alla spelat och det finns en uppsjö av varianter och bilder som ska matchas för att vinna. Detta memory känns helt rätt i tiden och alla kort är fint designade, både kläderna och låttexterna sticker ut och utmärker sig. Tack vare det medföljande häftet går det att kontrollera ifall man parat ihop rätt artist med rätt låt, någonting som inte är helt enkelt att göra. Det är också detta som drar ner betyget på spelet – det tar lång tid för att man ofta måste kolla i häftet så att man parar ihop korten rätt. Med tiden lär man sig de kort man inte känner till men det tar som sagt tid och kan skapa avbrott och frustration under spelets gång. Förpackningen och spelet i sig är fint och lätt att ha med sig.

ANNONS: Läs mer och köp spelet här [extern länk]

Para ihop rätt artists klädsel med rätt låttext.

Så här gjordes testet:

Samtliga spel har spelats vid ett par olika tillfällen och i olika sällskap där både något äldre barn och vuxna uttalat sig om vad de tycker om spelen. Det som betygsatts är hur underhållande spelen är, hur enkla de är att spela samt hur lätta de är att ta med sig på en resa. 

LÄS MER: Bästa fotoböckerna som bevarar dina bästa reseminnen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande