System- och kompaktkameror: Bäst i test

Systemkameror och kompaktkameror, vi har testat fem stycken. När du sedan fotograferar, tänk som man gjorde på den analoga tiden: Varje exponering räknas. Försök skapa ett bestående minne med varje tryck på slutarknappen med din nya kamera.  

Följ med dina nära och kära med kameran när de upptäcker. När alla står och väntar på att du ska trycka av är ansiktsuttrycket identiskt oavsett om ni är hemma i lägenheten eller står på Piazza di Trevi i Rom. Men hur reagerar äldste sonen när ni upptäcker fontänen, där i stunden, efter en halvtimmes promenad genom den eviga staden? Fånga det uttrycket i stället!

LÄS MER: Så tar du bättre bilder på semesterresan

Tänk som man gjorde på den analoga tiden: Varje exponering räknas! Försök skapa ett bestående minne med varje tryck på slutarknappen.

Med en systemkamera kan du byta objektiv. Skaffa ett fast objektiv. Det är mer ljuskänsligt, men framför allt går det inte att zooma med det. Det gör att du tvingas fundera ett varv extra när du komponerar bilden.

Så gjorde vi testet

Vi har bedömt kvaliteten på bilderna i olika situationer, och hur lätta telefonerna är att använda. ­

1. Nikon D750

Typ: Systemkamera

Bildstorlek: 24,3 miljoner bildpunkter

Serietagning: 6 bilder/s

Vikt: 750 gram

D750 får symbolisera ett hopp upp från vassa amatörkameror till entusiastlägret. Den är bättre anpassad för filmning, som SLR-kameror förstås också gör vansinnigt mycket bättre än mobiltelefoner. En roterbar skärm gör jobbet enklare. Bilderna blir fantastiskt bra, tack vare den fina bildsensorn. Autofokusen är både snabb och klarar mörka miljöer (vilket inte hör till vanligheterna), och bilderna har ett stort färgomfång (dynamiskt omfång som kamerafolket säger). Laddar du ned Nikons kameraapp till din telefon så kan du trycka av bilder på avstånd. Minus då? Knappt några. Lite för oprecisa knappar på baksidan kanske, och kameran har en tendens att överexponera i vissa lägen.

ANNONS: Billigaste priset på denna kamera just nu – se Prisjakt [extern länk]

Foto: FREDRIK GRANLUND PRODUKTBILD

2. Sony Alpha a6000

Typ: Hybridkamera

Bildstorlek: 24,3 miljoner bildpunkter

Serietagning: 11 bilder/s

Vikt: 344 gram

Hybridkameror, de där lite mindre modellerna med stora objektiv och stora ambitioner, har aldrig varit vår favorit. Antingen är de för mycket pocketkameror eller så försöker de låtsas att de är riktiga systemkameror genom att visa hur många funktioner de har. Men här fungerar det. Bildkvaliteten slår ibland Canons EOS 700D, den har en snabb serietagningsfunktion och autofokusen är suverän. På nedsidan: Kameran försöker automatiskt ta bort alla störningar i bilden, vilket ger ett platt och utsmetat resultat när kameran inte begriper vad vi vill framhäva i bilden.

ANNONS: Billigaste priset på denna kamera just nu – se Prisjakt [extern länk]

3. Sony Cybershot DSC RX100

Typ: Kompaktkamera

Upplösning: 20 miljoner ­bildpunkter.

Serietagning: 10 bilder/s

Sony har ­använt en helt ny bildsensor och kombinerat den med ett väldigt ljuskänsligt Zeiss­objektiv. Man har lagt tonvikt vid roliga finesser som inbyggda filter och programmeringsbara knappar.  

ANNONS: Billigaste priset på denna kamera just nu – se Prisjakt [extern länk]

4. Canon EOS 700D

Typ: Systemkamera

Bildstorlek: 18 miljoner bildpunkter

Serietagning: 5 bilder/s

Vikt: 580 gram

Canons EOS-serie har alltid handlat om spegelreflexkameror för glada amatörer, utan alla knepiga funktioner hos företagets proffskameror och utan alla turistfunktioner hos pocketkameror. Även om du plåtar i det manuella läget, är kontrollerna närmast intuitiva. Den senaste modellen är lite mer osäker. En pekskärm och situationsberoende kontroller lockar till sig uppmärksamheten från själva kameran. Man blir mer sugen på att testa funktionerna för litet skärpedjup på långt håll, ”tilt shift”, än att koncentrera sig på motivet. Det är lite synd, men i grunden är det fortfarande en bra kamera. Den är lite som Nikon D3200s lite vimsiga och kreativa kusin, men efter ett par glas Bollinger.

ANNONS: Billigaste priset på denna kamera just nu – se Prisjakt [extern länk]

5. Leica M (Typ 240)

Typ: Kompaktkamera

Bildstorlek: 24 miljoner bildpunkter

Serietagning: 3 bilder/s

Vikt: 680 gram

Ända sedan Lecia introducerade sin M3 på 1950-talet har märket varit synonymt med kvalitet. I en tid när du faktiskt får en riktigt vass kamera för 5-6 000 kronor är det lätt att man får känslan av att man behöver vara tekniknörd eller nyrik (eller bägge) för att lägga det tiodubbla på en kamera. Speciellt när det inte finns någon autofokus. Å andra sidan är det själva vitsen. Det här är en digital fullformatskamera du tar dig tid med, en kamera där varje exponering ska räknas. Är fotografi din stora hobby, tja, varför inte. För dig som vill ha ett snabbt och vasst alternativ till mobilkameran, välj något annat. Men bilderna blir kalas. Verkligen.

ANNONS: Billigaste priset på denna kamera just nu – se Prisjakt [extern länk]

Foto: FREDRIK GRANLUND PRODUKTBILD

LÄS MER: Bäst i test: 6 brusreducerande hörlurar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande