Fotoböcker som bevarar dina bästa reseminnen

När resan är över och vardagen tar vid är en fotobok ingen dum investering. Genom den kan du återuppleva det som du har varit med om, väcka minnen till liv och på ett enkelt och behändigt sätt dela med dig av dina äventyr. Allt om Resor har spanat in sex olika fotoböcker som kan föreviga dina resor.

Så här gjorde vi testet

Fotoböcker har beställts med hårt omslag i liggande A4- format med minsta antal sidor (20-30 sidor). Det är denna storlek som är angiven i prisexemplen. Det som utvärderas är hur användarvänliga programmen är att arbeta med, hur det färdiga resultatet blir gällande klarhet och färgåtergivning samt kvaliteten på boken.

1. Pixum

Pris: Från 349 kronor.

Programvara: Online och nerladdningsbar.

Finns som app: Ja.

Antal storlekar: 9 olika.

Antal sidor: 26–178.

Omslag: Häfte, mjuk eller hård pärm samt konstläder.

Bindning: Lay-flat, limmad rygg, skruvad (för konstläder) och häftinbunden.

Papper: Foto- eller premiumpapper i matt, blankt eller ädelmatt.

Övrigt: Den nerladdningsbara programvaran är något avancerad men erbjuder oändliga möjligheter. 

Omdöme: Denna fotobok passar alla oavsett datorkunskap och bildvana. För en enkel hantering går det bra att använda onlineversionen, men för större variation är det bättre att ladda ner programmet. Programmet erbjuder många olika alternativ, och det är bara fantasin som sätter gränserna. Det färdiga resultatet är imponerande, och färgåtergivningen är näst intill perfekt. Hela boken känns väldigt proffsig. Ett tips är att våga leka med de olika clip art-bilderna, maskerna samt ramarna för ett riktigt häftigt och snyggt slutresultat. 

Läs mer: pixum.se

Fotobok som passar alla. Foto: Pressbild

2. Smartphoto

Pris: Från 399 kronor.

Programvara: Online.

Finns som app: Ja.

Antal storlekar: 6 olika.

Antal sidor: 20–100.

Omslag: Hård eller mjuk pärm med foto. Läderimitation eller linneomslag.

Bindning: Lay-flat, standard limning eller spiralbindning.

Papper: Standard, matt och blankt.

Övrigt: Det finns otroligt många alternativ och enkla mallar att använda sig av. 

Omdöme: Programmet är väldigt enkelt att använda, och den färdiga resemallen skapar en snygg layout. Det är smidigt att manövrera sig i programmet och det går snabbt att göra en snygg fotobok. Det som får den här boken att sticka ut är de stora valmöjligheterna. Symboler och ramar i massor som gör att ingen bok är den andra lik. Med hjälp av funktionen auto fill gör programmet en fotobok och lägger till alla bilder i en snygg design. Självklart går det också att göra allt manuellt. Den färdiga boken har en väldigt hög kvalitet med bra färgåtergivning och klarhet i bilderna. 

Läs mer: smartphoto.se

Snygg layout och enkel att använda. Foto: Pressbild

3. Crimson

Pris: Från 199 kronor.

Programvara: Online och nerladdningsbar.

Finns som app: Nej.

Antal storlekar: 4 olika.

Antal sidor: 24–200.

Omslag: Mjuk och hård pärm med foto. Tryck på textilpärm. Omslag med kappa.

Bindning: Lay-flat och klassisk bindning.

Papper: E-Photo Lustre och fotografiskt papper.

Övrigt: För den som är osäker på slutresultatet erbjuds gratis provtryck så att det går att granska kvaliteten. 

Omdöme: Det här är boken för den som uppskattar knivskarp skärpa och som ställer höga krav på kvalitet. Den ser till och med bättre ut i tryck än vad den gör på datorskärmen. Programmet är simpelt och lättanvänt. Ibland önskas något fler alternativ på ramar, bakgrunder och andra tillägg. Det som finns att anmärka på är limningen på första och sista sidan där skarvar lyser igenom något. Om det inte vore för det och de något begränsade designalternativen hade detta varit en riktig fullträff med tanke på fotokvaliteten i boken. 

Läs mer: crimson.se

Lättanvänt med knivskarp skärpa. Foto: Pressbild

4. Fotoklok

Pris: Från 399 kronor.

Programvara: Online och nerladdningsbar.

Finns som app: Nej, men det går att göra en fotobok via mobilen också. 

Antal storlekar: 7 olika.

Antal sidor: 20–200 (med vissa undantag).

Omslag: Hård eller mjuk pärm med foto.

Bindning: Standardlimning eller spiralbindning.

Papper: Standard (GalerieArt), obestruket (DigiGold Ice White) och Fedrigoni.

Övrigt: Onlineversionen är samma som den nerladdningsbara versionen och har få begränsningar. 

Omdöme: Ett lätthanterligt och användarvänligt program som erbjuder många möjligheter och alternativ för fotobokens layout. Det finns gott om olika symboler att välja bland i den så kallade klippboken. Vissa av symbolerna känns inte så användbara och upplevs som barnsliga. Den färdiga boken håller hög kvalitet och känns robust att bläddra i. Bokens sidor är något tunnare jämfört med många andra tillverkare, vilket gör den optimal för den som vill samla många minnen i en och samma bok. 

Läs mer: fotoklok.se

Användarvänlig och många layout-alternativ . Foto: Pressbild

5. Önskefoto

Pris: Från 299 kronor.

Programvara: Online och nerladdningsbar.

Finns som app: Ja.

Antal storlekar: 11 olika.

Antal sidor: 24–120.

Omslag: Hård eller mjuk pärm med foto. Linne- eller läderomslag.

Bindning: Standardbindning eller Panorama DeLuxe.

Papper: Standard eller högglansigt.

Övrigt: Programmet har så kallade ”magiska bakgrunder” som ger fotot en snygg bakgrund.

Omdöme: Detta är ett bra alternativ för den som har svårt att komma i gång med sin fotobok. Det finns ett stort antal färdiga temamallar som man med fördel kan använda sig av för att skapa en viss känsla. Programmet i sig är enkelt att hantera och har många funktioner. Det går att ta hjälp av en smart assistent som placerar ut bilderna i boken. Resultatet har hög kvalitet, och samtliga foton återges i fina färger. Det som finns att anmärka på är att det knakar ganska mycket i bokryggen när man bläddrar. Detta ljud hänger kvar trots upprepade genombläddringar. 

Läs mer: onskefoto.se

Smart assistent som placerar ut bilderna. Foto: Pressbild

6. Optimalprint

Pris: Från 439 kronor.

Programvara: Online.

Finns som app: Ja.

Antal storlekar: 7 olika.

Antal sidor: 30–200.

Omslag: Hård eller mjuk pärm med foto. 

Bindning: Limbindning.

Papper: Sidenpapper. 

Övrigt: Ett bra alternativ för den som inte vill göra alltför avancerade fotoböcker, då programmet är något begränsat.

Omdöme: Det går inte att misslyckas med att göra en fotobok i programmet – det är väldigt enkelt och det finns heller inte så många tillägg och designalternativ. Fotoboken har en väldigt snygg framsida och känns väldigt lyxig med sin något matta finish på omslaget. Vid en första anblick ser bildåtergivningen väldigt bra ut, men om man granskar de olika fotona mer noggrant går det att se spår av ränder i trycket. Detta gäller framför allt på foton med mycket av samma bakgrund, till exempel vatten. Däremot går det nog obemärkt förbi för många, och detta är ett bra alternativ för den som enkelt vill göra en fotobok. 

Läs mer: optimalprint.se

Snygg framsida och känns lyxig. Foto: Pressbild

4 sätt att skapa den perfekta fotoboken

1. Välj rätt storlek

Ska fotoboken vara stående eller liggande? Ett bra sätt är att gå igenom dina bilder och se vilken typ av foton det finns mest av och välja mall utifrån det.

2. Våga experimentera

Om det är svårt att komma i gång är ett smart alternativ att låta programmet göra fotoboken. Då finns det en färdig grund, och sedan är det bara att gå in och redigera efter hand och flytta runt bilderna för att skapa den perfekta harmonin.

3. Lek med de olika tilläggen

Det finns en anledning till att så många av fotobokstillverkarna har en mängd olika mallar, symboler och tillägg – de är till för att användas. En fotobok kan få ett förvånansvärt lyft om det finns några snygga symboler och tillägg på sina ställen i boken.

4. Lägg till texter

Ett bra alternativ är att lägga till korta texter till bilderna. Genom att göra det glömmer man inte tillfället då bilden togs, och man behöver heller inte sitta och förklara för vänner och bekanta som vill bläddra i den.

LÄS MER: System- och kompaktkameror: Bäst i test 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande